L'Ajuntament de Manresa desallotja dos pisos ocupats per joves extutelats

Catorze nois es troben plantats davant el consistori amb les perteninces que han pogut treure i custodiats per un ampli dispositiu policial

Alguns dels catorze joves desallotjats dels pisos al carrer del Cós i Hospital
Alguns dels catorze joves desallotjats dels pisos al carrer del Cós i Hospital | Pere Fontanals
30 de juliol del 2020
Actualitzat el 31 de juliol a les 9:04h
Agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional, amb el suport a la mobilitat de la Policia Local de Manresa, han desallotjat aquest dijous al matí dos pisos ocupats per joves extutelats al carrer del Cós i al carrer Hospital de la ciutat. En total, catorze joves de poc més de 18 anys, 9 del carrer del Cós i 5 del carrer Hospital, s'han trobat al carrer, amb les pertinences que han pogut salvar, sense lloc on anar ni on passar les properes nits.

L'ordre de desallotjament s'ha portat a terme sense ordre judicial per via d'emergència habitacional amb l'argument que les estructures de l'habitatge són insegures, en una resolució presa des del govern de l'Ajuntament de Manresa. En el cas de l'immoble del carrer del Cós hi ha altres pisos amb famílies que no han estat desallotjats. Els veïns de tots dos immobles s'havien queixat al regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, de les molèsties que ocasionaven els joves.

Els catorze joves desallotjats s'han dirigit amb les seves pertinences fins a la plaça Major, on un ample dispositiu policial els vigila d'aprop.

Pagar per una habitació impossible de trobar

L'actuació ha estat tan precipitada que ni la pròpia regidoria de Serveis Socials no ha tingut temps de respondre a l'emergència habitacional que patiran els joves a partir d'aquest mateix dijous. De fet, segons ha reconegut a NacióManresa la regidora Mariona Homs, no sabia res que l'actuació havia de produir-se avui. "Sabia que es treballava en aquesta línia, però no sabia que es precipitaria tot avui", ha assegurat.

Davant d'aquest fet, l'Espai Jove, que treballa en la integració de bona part d'aquests joves, es reunirà divendres al matí amb ells per coordinar-se, tot i que no pot fer-hi gaire res més. La regidoria de Serveis Socials, per la seva part, s'ha ofert a pagar una habitació durant "el temps que faci falta" a cadascun dels nois, però el problema és que l'habitació ha de provenir d'un particular perquè la majoria d'ells no disposa de passaport i, per tant, no pot anar a un establiment hoteler.

"Quina habitació d'un particular trobaran a l'entrada d'agost i d'un dia per un altre?", ha afirmat Nora Miralles, de diversos col·lectius anticapitalistes. "és pitjor el remei que la malaltia", afegia.

Al Noor, la PAHC Bages i altres col·lectius de la ciutat fan una crida a donar suport als joves a la plaça Major.