Les associacions de veïns de Manresa creuen que l'aparició d'escamots urbans «ratlla la temeritat»

La FAVM veu la seva existència amb "preocupació" ja que pot comportar "un risc no controlat" per a les persones que vigilen i "greus errors de judici" en la seva vigilància

Muralla del Carme amb carrer Guimerà
Muralla del Carme amb carrer Guimerà | GSV
Redacció/ Pere Fontanals
29 de juliol del 2020
Actualitzat el 30 de juliol a les 22:21h
La Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) ha emès un comunicat en que constata la seva "preocupació" per l'aparició d'escamots urbans de vigilància a la ciutat, arran de l'aparició del col·lectiu autoanomenat Manresa Segura que s'articula a través de grups de Whatsapp i d'una pàgina a Facebook.

Les associacions de veïns de la ciutat no dubten a l'hora d'assenyalar que l'existència de patrulles urbanes "ratlla la temeritat" ja que poden comportar "un risc no controlat" per a les pròpies persones que vigilen, alhora que es podrien cometre "greus errors de judici" que podrien acabar "derivant en accions no desitjades", i "acabar obtenint resultats totalment contraris als esperats".

La FAVM assegura compartir la preocupació per la sensació d'inseguretat que ha crescut a Manresa darrerament, però recorda que la competència de la seguretat ciutadana correspon en exclusiva a la policia, exercida a través dels dos cossos policials amb competències en l'àmbit de Manresa i correspon a l'Ajuntament "vetllar per una bona relació entre ambdós cossos, prioritzar actuacions encaminades a assolir els objectius que es determinin, i dotar a la Policia Local dels agents necessaris per garantir la seva pròpia seguretat i la de la resta de la ciutadania tot dotant-los de les eines necessàries per l'adequat exercici de les seves funcions". 

La federació considera que hi ha altres mètodes que es poden estudiar, com les càmeres de vigilància, "sobre les que caldria un debat serè per avaluar-ne els pros i els contres", però considera que, "de cap de les maneres", la creació de patrulles veïnals ha de ser la resposta que s'hagi de donar des de la ciutadania per reforçar la seguretat ciutadana a Manresa i fer front a la percepció d'inseguretat existent.

Finalment, la FAVM proposa als integrants de Manresa Segura a concretar una reunió amb el govern municipal per exposar-los les seves queixes, una reunió a la que "si volen", hi poden ser presents representants de les associacions de veïns.

Missatges racistes i ultres d'administradors de grup

Manresa Segura, el col·lectiu que s'ha format a les xarxes amb la voluntat d'organitzar escamots urbans a la ciutat davant de la percepció d'inseguretat existent, funciona bàsicament a través de diversos grups de Whatsapp i d'una pàgina al Facebook.
 

Missatge al Facebook de Manresa Segura. Foto: Facebook


Entre els administradors de la pàgina de Facebook de Manresa Segura hi ha hagut un dels ultres més coneguts del Bages que ha estat involucrat en diversos episodis violents a la comarca. Després d'un temps, al comprovar que en el perfil personal tenia simbologia d'extrema dreta, va ser expulsat del grup. Per si això no fos prou, en la pàgina de Facebook s'hi han pogut llegir missatges racistes, xenòfobs i, fins i tot, crides a fer linxaments.
 

Missatge al Facebook de Manresa Segura. Foto: Facebook


Al costat de persones que estan preocupades per la sensació d'inseguretat a la ciutat i que volen posar-hi remei, n'hi ha d'altres amb clars objectius polítics de caire feixista que s'alimenten de la preocupació legítima de la ciutadania.
 

Missatge al Facebook de Manresa Segura. Foto: Facebook