La CUP proposa estudiar el traspàs de la mina de Vilafruns a mans públiques si ICL hi renuncia

El partit anticapitalista demana a la Generalitat que se situï al capdavant de la cerca d'alternatives al tancament, "més enllà de les paraules buides"

Fòrum de la Mineria d'aquest dimarts a Sallent
Fòrum de la Mineria d'aquest dimarts a Sallent | CUP
Redacció
29 de juliol del 2020
Actualitzat a les 16:00h
La CUP del Bages lamenta "les poques conclusions i compromisos" del Fòrum de la Mineria del Bages. El conseller comarcal, Guillem Cabra, recrimina a la Generalitat "les paraules buides i la manca de concreció per trobar una sortida al conflicte". A més, la CUP denuncia "la falta de respecte" de l'empresa ICL, que no ha respost cap de les preguntes que se li han fet i "no ha donat explicacions sòlides dels motius del tancament de Vilafruns".

Cabra ha demanat a ICL que reconsideri la decisió del tancament, "perquè estem segurs que hi havia opcions per continuar la producció; això sí, garantint la seguretat". La CUP també ha reclamat a la Generalitat que s'obrin a estudiar mesures alternatives i viables a la producció actual: "tenim al davant una empresa que vol deixar Vilafruns, però la potassa hi és i és un recurs públic i els treballadors també hi són". Per això Guillem Cabra ha proposat la creació d'un grup d'experts que analitzin la viabilitat de l'explotació a mans públiques de la mina de Sallent.

El grup comarcal de la CUP ha denunciat "que haguem arribat aquí a causa de dues morts i un accident molt greu", a la vegada que ha recordat "que els sindicats feia mesos que anunciaven la precarització del treball a la mina".

La CUP, com la resta de grups polítics del Consell Comarcal del Bages, ha fet pinya per demanar un pla de futur per la mineria al Bages, segura i sostenible. Però ha exigit passar de les paraules als fets, amb urgència: "tenim 300 treballadors i moltes empreses que depenen d'aquesta decisió, ens hi juguem el futur de la comarca".