Els treballadors de Montajes Rus esperen poder «revertir» el tancament de la mina de Vilafruns

Aquest dijous arrenquen les negociacions amb la direcció, que vol acomiadar 248 dels 450 empleats

Assemblea de treballadors de Montajes Rus a Sallent
Assemblea de treballadors de Montajes Rus a Sallent | Gemma Aleman
Redacció
22 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:17h
Els treballadors de Montajes Rus, empresa subcontractada a la mina de Vilafruns, confien en poder "reverir" la decisió d'ICL de tancar les instal·lacions de Balsareny-Sallent. Aquest dimecres el matí més d'un centenar d'empleats s'han aplegat a Sallent per intercanviar opinions, ja que, demà, arrenquen les negociacions amb la direcció de Montajes Rus, que ha anunciat un ERO que afectarà 248 dels 450 empleats que té l'empresa. Des del comitè recorden que l'expedient arriba després dels dos accidents laborals mortals ocorreguts a la mina i on, en tots dos casos, eren treballadors de la subcontractada. Dimarts vinent, coincidint amb el Fòrum de la Mineria del Bages, preveuen la primera de les mobilitzacions.

Un centenar d'empleats de Montajes Rus s'han aplegat, aquest dimecres al matí, a l'Espai Cultural Fàbrica Vella de Sallent amb l'objectiu de concretar les accions a emprendre després que Montajes Rus anunciés que acomiadaria 244 empleats. "Ara comencen dues lluites, una per revertir la decisió d'ICL de tancar Vilafruns i l'altre per rebaixar tot el que es pugui l'ERO", ha reconegut el president del comitè d'empresa de Montajes Rus, Òscar Cano.

Aquest dijous arrenquen les negociacions del comitè d'empresa amb la direcció de Montajes Rus. Amb motiu d'aquestes, s'ha previst una concentració a les portes de les instal·lacions, a Berga. També dimarts vinent, que s'ha de celebrar el Fòrum de la Mineria del Bages i "on no ens han convidat", ha reconegut Cano, es preveu "fer soroll".

Vilafruns "no és suplementària"

Des de CCOO, el secretari general d'Indústria del Vallès Occidental-Catalunya Central, Josep Rueda, ha denunciat la "injustícia" dels acomiadaments. "Tot és conseqüència d'una decisió que es pot revertir", ha assegurat. En aquest sentit, ha afegit el president del comitè d'empresa d'ICL, Rubén Gaona, present en l'assemblea, mantenir temporalment una part del camp d'explotació de Vilafruns permetria que el 80% dels treballadors del Montajes Rus afectats per l'ERO no perdessin la feina.

Segons Rueda, per ser viable, Iberputash hauria de poder produir un milió de tones de potassa, una xifra que amb el tancament de Vilafruns i amb només la mina de Súria "no es donarà". "És una decisió errònia pel futur de la mineria", ha assegurat, tot recalcant que "Sallent no és suplementària, és necessària".

Minimitzar els danys

A l'assemblea de treballadors també hi han assistit els alcaldes de Balsareny, Sallent, Súria i Berga. També la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps. En declaracions als mitjans, Camps ha reconegut "la gravetat" de la situació. "Cal esperar a veure com evolucionen les negociacions, però treballaran incansablement perquè tingui el menor impacte", ha dit, tot avançant que està en comunicació "directa" amb tots els Departaments de la Generalitat implicats.

"Masses interrogants"

En paral·lel, el comitè d'empresa d'ICL, que no comparteix el tancament de Vilafruns, ha emès un comunicat en el qual assegura que la decisió genera "masses interrogants". Consideren que dependre només de Súria deixa a l'empresa en una situació perillosa davant de qualsevol incidència tècnica. També apunten que difícilment es podran assolir immediatament les previsions d'un milió de tones de potassa anuals, pel que exigeixen unes "garanties salarials i d'ocupació" durant el temps que es trigui a assolir-ho.