Aquests són els nous títols bagencs que trobaràs el Dia del Llibre i la Rosa d'aquest dijous

Es tracta de llibres de gèneres i temàtiques diverses, que de ben segur satisfaran les predileccions de tots els lectors

Prop de quaranta escriptors del Bages arriben amb nous títols de gèneres i temàtiques ben diverses
Prop de quaranta escriptors del Bages arriben amb nous títols de gèneres i temàtiques ben diverses | Bernat Cedó
22 de juliol del 2020
Actualitzat el 23 de juliol a les 10:33h
El Bages s'afegirà, aquest dijous, 23 de juliol, al Dia del Llibre i de la Rosa que se celebrarà en molts municipis de Catalunya. Parades de tota mena ompliran el Passeig Pere III de Manresa (així com també altres espais dels municipis de la comarca) per viure, a l'aire lliure, l'ambient festiu i cultural que no va poder-se assaborir el passat 23 d'abril degut al confinament.

En aquest sentit, i amb la voluntat de fer d'altaveu de la prolífica producció literària d'autors i autores del Bages, des de NacióManresa hem fet un recull dels nous títols de quilòmetre zero que podreu trobar a les llibreries. Títols de gèneres i temàtiques ben diverses, que de ben segur satisfaran les predileccions de tots els lectors.

INFANTIL

R-BOOT <3 (Joan Turu)

El popular artista Joan Turu ens presenta un àlbum il·lustrat en el qual planteja una societat on les persones necessiten robots perquè els proporcionin amor i estima. Aquesta és la història del R-BOOT <3 i de com s'adona que l'amor comença per un mateix.


Benvingut, senyor Malestar (Míriam Tirado)

La nova incursió editorial de la manresana Míriam Tirado, que té com a punt de partida el malestar que li sorgeix al fill gran amb els canvis que provoca l'arribada d'un germà petit. Aquest germà gran, el Max, se sentirà estrany i no sabrà què li passa, i s'enfadarà molt sovint amb els seus pares. Però la seva mare també se sentirà confosa: això de tenir dos fills és nou, per a ella. Cada dia que passa, la situació es complica més, però tot canvia amb l'arribada d'un follet, amb barret i maletí, que es presenta a la família com el senyor Malestar. Ell els ajudà a detectar què els passa i els donarà eines per connectar de nou.


La llum i l'aigua (Pep Molist)

Amb una llarga llista de títols infantils publicats, Pep Molist torna, aquest estiu, amb diverses novetats editorials, una de les quals té com a protagonistes dos germans que apropen les llegendes més populars de Manresa als menuts de casa. La llum i l'aigua, de fet, és el primer conte de la col·lecció Bet i Bru, centrada en la història de la capital del Bages. En aquesta ocasió, els infants s'endinsaran en el Misteri de la Llum a través dels ulls de dos germans entranyables i curiosos il·lustrats per la també manresana Susanna Ayala.

La reina de la nit (Pep Molist)

Aquest conte es va començar a gestar, explica Pep Molist, "quan vaig sentir la cançó El rei dels verns, de Roger Mas": "A part de la posada en escena i les quatre veus que interpreta el cantant, em va colpir la història sinistra que narra aquest poema de Goethe"; un poema en el qual la mort persegueix un pare que cavalca amb el seu fill malalt als braços, enmig de la nit. Tan impressionat estava per la cançó que, durant uns dies, no hi havia manera que se la tragués del cap. Unes setmanes després, "se'm va acudir la idea d'actualitzar-ne la història i apropar-la als més petits", diu l'autor. I d'aquí en neix La reina de la nit que, a diferència de la cançó de Mas, no és la mort qui persegueix el pare i el fill, sinó que és la nit que els empaita mentre ells pedalen per arribar a casa.

Tocar el cel amb els dits (Pep Molist)

Acompanyada dels dibuixos de Christian Inaraja, Tocar el cel amb els dits és un recull de poemes al voltant de somnis diversos, molts dels quals frases fetes, com ara escampar la boira, córrer com el vent, remenar les cireres o dormir com una marmota.

En Jo_n ha perdut la A (Pep Molist)

Un deliciós àlbum il·lustrat que fa un viatge per l'obra de Joan Brossa. Amb dibuixos de Maria Beitia, la publicació ens endinsa en l'univers del poeta i dramaturg català a través del Joan, un nen a qui li agrada tant jugar amb la forma de les lletres que, un dia, perd la lletra A. Serà aleshores quan emprendrà un viatge ple de sorpreses, formes i lletres per poder trobar-la; unes formes i lletres que donaran a conèixer alguns dels poemes visuals més destacats de Brossa.

Coses de grans (Mar Pavón)

Quan és el millor moment per decidir que els infants ja són prou grans per començar a fer les coses per ells mateixos? Aquest llibre de Mar Pavón, il·lustrat per Susana Rosique, té com a personatge principal un vailet a qui, un bon dia, la seva mare li diu que ja és gran. Convençut d'aquella màxima, comença a actuar com a tal, i aquí és on sorgeixen els problemes...

Lory i els seus amics (Marc i Jana Fernández)

El consultor d'empreses manresà Marc Fernández tenia problemes per explicar-li a la seva filla de què treballava. Va ser gràcies al dibuix i a una bona dosi d'imaginació i empatia que va aconseguir que ho entengués: "a través de metàfores diverses vaig exposar-li que la base de la meva feina era, sobretot, entendre que tots som diferents i que hem de conèixer els gustos de l'altra gent", diu. Aquella experiència va ser tan positiva, que tots dos van convenir que l'havien de donar a conèixer a tothom. I així és com va néixer Lory i els seus amics, un conte infantil il·lustrat que, a través de l'aprofundiment de valors com el respecte o la convivència, apropa els nens i nenes a alguns conceptes relacionats amb el màrqueting.

El somriure de la princesa (Manel Justícia, Eduard Sisquella i Luis González)

El llibre explica les peripècies d'una petita princesa que, malgrat ser estimada per tothom i tenir-ho tot al seu abast, li falta el més important: somriure. Els seus pares emprenen una llarga llista d'iniciatives per aconseguir que la seva filla sigui feliç i ho proven de diferents maneres: amb el ball, la música, el circ la gastronomia... Però van passant els aniversaris i els anys i la princesa segueix sense que res li faci el pes. El desllorigador de tot plegat raurà en entendre que la felicitat es pot trobar en les coses més senzilles de la vida.

Curem-nos (Cristina Lliró)

Es tracta d'un llibre que pretén ajudar els infants i joves a resoldre accidents de tot tipus. La publicació, escrita amb un llenguatge de fàcil comprensió, té una vocació eminentment divulgativa i se centra en posar a l'abast dels més menuts, els primers auxilis.

Montserrat Roig (Uriol Gilibets)
Neus Català (Uriol Gilibets)

Es tracta d'una iniciativa del segell manresà Tigre de Paper que vol donar a conèixer la història de personatges catalans destacats entre el públic infantil. Així, i sota el paraigües de la col·lecció Els Petits Tigres, van encarregar a l'escriptor i guionista solsoní Uriol Gilibets que s'encarregués d'elaborar els textos. Tot plegat amb l'ajuda de Carles Viñas en l'assessorament històric i amb la col·laboració de David Agrio en les il·lustracions. Les dues primeres biografies que han sortit al mercat són la de Montserrat Roig i la de Neus Català, dues dones valentes i entusiastes que van fer coses extraordinàries.

El Lluís i l'Alzina de Querol (Clara Fons i Mari Fouz)

Un relat nascut en època de confinament que pretén que els infants connectin amb la natura més enllà del que poden veure a simple vista. Es tracta d'un llibre solidari que serveix per recaptar fons per a l'escola de Fonollosa, municipi on s'ubica l'alzina centenària del Mas Querol de Fonollosa, protagonista del conte.

POESIA

Paraules callades (Jaume Bonvehí)

Publicat el mes de novembre del 2019, aquest poemari està compost per cinquanta haikus que volen transmetre, amb paraules, alguns dels pensaments i sensacions en solitari que li van aparèixer mentre recorria, a peu, el del desert dels Monegres. Es tracta del primer recull de poemes sobre el Camí Ignasià que constarà de diversos volums (el segon, Paraules alades, es presentarà el dimecres 29 de juliol) i que s'inclou dins del projecte Manresa 2022. "Caminant sol [pel Camí Ignasià] pretenia una mena de confinament voluntari amb mi mateix, perquè estar sol no és sentir-se sol", manifesta el mateix autor. Paraules callades compta amb il·lustracions de Laura Estrada.

Vora el pedrís del Trull (Ramon Carreté)

Aplega bona part de la producció poètica del balserenyenc Ramon Carreté, així com també una mostra de la seva narrativa. Una obra que, o bé romania inèdita o havia estat, en bona part, publicada en edicions reduïdes, a la pràctica introbables. El llibre, editat per Parcir, combina textos enjogassats, paròdics i plens d'una ironia transgressora que sovint pica l'ullet al lector convidant-lo a llegir entre línies.

Falç i estrelles (Pilar Parcerisas)

La crítica d'art manresana arriba a les llibreries amb un recull de poemes que venen de temps enllà; pessics dels darrers trenta anys en què instants de vida han tocat la poesia. Com els grans de blat arrelats de dia a la terra i projectats a la nit en forma d'estrelles al cel, els versos de Falç i estrelles són fets d'engrunes del temps segades amb la falç a la mà. Memòria dels éssers estimats, paisatges, emocions, confessions i agendes del temps tractats des de la sensualitat de tots els sentits oberts.

Naturalezas muertas (Moisés Galindo)

És el cinquè poemari que edita aquest escriptor surienc, però és dels primers que va escriure. Es tracta d'una publicació dividida en tres parts. La primera la dedica als sentiments que afloren davant d'una pèrdua; la segona, de com la humanitat està íntimament lligada a l'entorn en el qual viu, i la tercera parla de les emocions que apareixen quan veiem com desapareix alguna cosa que estimem, ja sigui una persona o un paisatge.

NOVEL·LA

La Txell i els ulls d'ambre (Íngrid Perarnau)

Es tracta de la primera novel·la d'aquesta jove manresana, escrita mentre treballava de professora de secundària de biologia, professió que encara exerceix a dia d'avui. Gran amant de la flora i la fauna que ens envolta, Perarnau va decidir, amb la seva primera incursió literària, crear una protagonista (la Txell) que també tingués inquietuds pel medi ambient. El personatge en qüestió, lluny d'escoltar la professora mentre és a classe, es distreu observant el paisatge que es veu rere el vidre de la finestra. Preferiria deu mil vegades més estar passejant pel bosc amb la seva Cendra, i s’imagina que surt a gaudir del sol i les muntanyes del voltant del seu poble. El que ella no sap, però, és que en aquest bosc que creu conèixer tan bé, alguna cosa ha canviat…

Línia de quatre (Jordi Agut)

Ens trobem davant de la segona part de la trilogia que el periodista i escriptor de Valls de Torroella ha publicat sobre la corrupció en el món del futbol. Ve precedida per L’últim defensa, que estava situada cronològicament a l'Eurocopa del 2016 que es va disputar a França. Ara, l’autor trasllada l'acció al juny del 2018, just quan està a punt de començar la Copa del Món que s'ha de disputar a Rússia. Arran de l'assassinat de Roger Fredriksson, l'únic candidat a la presidència de la FIFA, comença un entramat d'investigacions i misteris capitanejats per l'agent britànic George Mitchell, que haurà de sobreposar-se als tentacles de la corrupció que envolta el màxim organisme del futbol mundial.

Enyor (Violeida Sánchez)

Tot i que no és acabada de sortir del forn, des de NacióManresa hem decidit incloure aquesta primer novel·la de Violeida Sánchez a la llista de novetats literàries perquè després de gairebé dos anys a les llibreries, ara l'ha decidit traduir al català. Per tant, doncs, el Dia de la Rosa i el Llibre d'enguany, els bagencs i bagenques tindran l'oportunitat de comprar-lo en aquesta llengua. Enyor és una novel·la negra que entrellaça la història d'un investigador de policia i d'un veterinari acabat de graduar amb la ciutat de Manresa de teló de fons.

Última historia de Nuoje (Dajalin Pérez)

Es tracta del debut literari de l'escriptora d'origen cubà i manresana d'adopció, Dajalin Pérez. Amb la fantasia èpica com a gènere dominant, la publicació és el preludi d'una saga que, com a mínim, comptarà amb tres llibres més. Al llarg de 730 pàgines, l'autora explica la història d'Aia Qia, una jove que viu a Nouje i que es veu obligada a marxar-ne. És llavors quan emprèn un viatge d'aventures que traspassa estacions i fronteres. La veritat, les deslleialtats, l'opacitat de la injustícia i el vincle amb la terra són els ingredients principals d'un relat que fa salts constants entre el passat i el present.

El Conseller (Josep Maria Descals)

El navarclí Josep Maria Descals arriba a les llibreries amb la seva segona novel·la, una publicació que fixa la mirada en Joan Cruanyes, Conseller de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un personatge culte i brillant, amb grans dots per a la gestió i la política, que es troba al capdavant d'un Departament important i estratègic del Govern.Circumstancialment li toca liderar un projecte econòmic de gran transcendència per al futur del país i ho fa amb intel·ligència, mà esquerra i exquisides actituds diplomàtiques. Tota la seva acció de govern ve, tanmateix, influïda d'una manera cabdal per la seva radicalitat de pensament com a catòlic practicant que és. Un home íntegre i formal, que no s'escapa de caure a la temptació carnal i, naturalment, els dubtes existencials se li apareixen constantment davant seu.

Ho faré igualment (Jeroni Muñoz)

Guardonat amb el Premi Teodor Llorente de Novel·la Negra 2020 de La Pobla de Vallbona, Jeroni Muñoz torna a la càrrega. Aquest cop, debutant en el gènere negre i continuant l'exploració de les relacions i del valor cultural de la quotidianitat com un acte de compromís amb les persones.  Ho faré igualment endinsarà el lector en els ambients sòrdids de la corrupció política de la mà de dos agents que investiguen un assassinat on es troba involucrada una jove que es prostitueix des dels 16 anys. Una història trepidant que reflexiona sobre el poder i els seus abusos.

Huída (Joan Carles Díaz Meco)

És la primera novel·la del manresà Joan Carles Díaz Meco i explica la història de Ricardo Cardona, un home que després de patir un gir en la seva vida personal decideix emprendre un viatge a Nova York amb una doble intenció: córrer la marató i trobar una amiga que només coneix per internet i que podria estar en perill. El que no s'imagina Cardona és que, un cop a Amèrica, es trobarà immers en una sèrie d'assassinats turbulents que no només faran que s'enfronti als perills que l'amenacen, sinó també a les seves pors més internes.

Carole o el forat quàntic de l'amor (Jaume Piquet)

El psicòleg barceloní instal·lat a Manresa des de fa dues dècades fa el seu debut literari amb Carole o el forat quàntic de l'amor, una novel·la que el va fer mereixedor del Premi de Narrativa Ciutat de Carlet 2019. El títol és una invitació a reflexionar sobre el misteri de l'amor, una energia més enllà del què pensem que som i del laberint dels nostres perquès. Una força més enllà de les nostres forces, que a voltes ens salva, altres ens cura, ens nodreix o ens enlaira cap als cels. Encara que no poques vegades, com un malefici, també ens enfonsa al trist pou pregon de les nostres soledats.

Nines russes (Natxa Nacenta)

Amb el XXXI Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa la navarclina Natxa Nacenta ens presenta el seu nou llibre, Nines russes, un relat reflexiu i intimista que apropa el lector a les vides de l'Helena i el Joan. Ella el convenç per comprar una casa davant del mar perquè la seva filla pugui créixer feliç. Això farà que hagin d'abandonar Barcelona. Saben que no serà fàcil i que hauran de fer sacrificis; tot i així, decideixen tirar endavant el seu somni. L'escissió entre els personatges es va materialitzant amb la fallida econòmica del matrimoni. Aquest fet durà l'Helena a un viatge interior que la portarà a l'autoconeixement.

TERRITORI I HISTÒRIA

Memòries d'en Jaume (Jaume Rovira)

El llibre és un projecte que va començar a gestar-se fa quatre anys, en el marc del taller literari Aprèn a escriure les teves memòries, impulsat per la regidoria de Gent Gran de l'Ajuntament de Manresa. Aquesta activitat va animar Jaume Rovira, veí de Castellgalí, a narrar la seva pròpia biografia, que s'estructura en quatre etapes vitals.

Els incendis rurals a la terra baixa catalana (Josep Arola)

L'excap de la Regió d'Emergències Centre dels Bombers de la Generalitat, que va treballar durant 30 anys al cos i va viure de primera mà els incendis del 1994 i 1998 a la Catalunya Central, pretén, amb aquest llibre, apropar la problemàtica dels incendis rurals catalans a una població jove i urbana per tal de cercar-ne els orígens, tot reflexionant sobre les raons econòmiques, socials i biològiques que justifiquen la conservació d'un bé tan preuat com son els nostres boscos.

Les Ínyigues. L'entorn femení de Sant Ignasi de Loiola (Mireia Vila)

La historiadora Mireia Vila analitza amb profunditat qui eren les dones que van acompanyar el futur sant durant els onze mesos que va deambular, emmalaltit i famèlic, pels carrers de Manresa. L'autora posa noms i cognoms a les dones que van ser importants durant aquesta etapa de la vida d'Ignasi de Loiola, que el van alimentar, vestir i curar, però que també el van aconsellar espiritualment i li van obrir nous horitzons en el seu autoconeixement. A banda, la publicació també s'endinsa en el context social, econòmic i cultural de la Manresa del segle XVI i el paper que tenien les dones en aquest engranatge, en un moment clarament marcat pel pes de la religió.

La revolta del poble (Aleix Solernou)

El jove periodista santjoanenc Aleix Solernou relata els fets que van colpejar el Bages, una de les comarques més castigades per la violència de la Guàrdia Civil, durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. En aquest sentit, l'obra reviu l'alegria de participar en el referèndum, les intervencions policials, els nervis en els punts de votació i la manifestació històrica que va omplir els carrers de Manresa i la plaça Major durant el 3 d'octubre. Al llarg del llibre, Solernou també revela la xarxa clandestina que va fer possible que el Bages pogués votar. Tot plegat, acompanyat de més de 250 fotografies.

Una finestra al món (Ramon Creus, Jordi Preñanosa i Miquel Vilalta)

Un àlbum que il·lustra, amb mig miler de fotografies, les mobilitzacions organitzades a l'exterior de les presons catalanes on estaven engarjolades les preses i presos polítics. El llibre inclou els actes organitzats per sardanistes, diables, geganters, motoristes, tant a Lledoners, com a Mas d'Enric i al Puig de les Basses. També conté un codi QR per a veure vídeos dels actes. Un recull, sense personalismes, dels actes organitzats durant 242 dies, prenent el sentit de la frase de Carme Forcadell: "el clam col·lectiu que s'escola entre els barrots".

ASSAIG I OPINIÓ

Honorables catalans (Genís Sinca)

Honorables catalans és la tria dels vint personatges més impactants i reveladors tractats pel periodista i escriptor Genís Sinca a la secció homònima del Via lliure de RAC1, el programa que dirigeix Xavier Bundó els caps de setmana. La selecció recull els honorables més reveladors i que més sorpresa han provocat a l'audiència durant les set temporades de la secció. Al llarg d'aquests set anys, Sinca ha retratat i descobert més de dues-centes personalitats catalanes, sovint inèdites però de gran rellevància històrica. Des d'El rei del plasma (Josep Antoni Grífols), passant per L'introductor del gas natural (Duran Farell) o per la impactant història de La primera directiva del Barça (Martínez Sagi).

Catalunya zona zero (Quico Sallés)

Acabat de sortir del forn, aquest llibre del periodista Quico Sallés (establert a Sant Joan de Vilatorrada des de fa anys) és una crònica original i trepidant de la Catalunya confinada; una crònica plena d'històries humanes i que analitza els efectes devastadors de la crisi de la Covid-19 i el futur que tenim al davant.

Set de mal (Adam Majó)

El manresà Adam Majó s'estrena en el món literari amb la publicació de Set de mal, un llibre en el qual desxifra el feixisme actual des de la seva experiència com a històric militant de l'esquerra independentista, però també des de l'òptica del seu dia a dia actual com a director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat. Al llarg de 208 pàgines, Majó mostra com el feixisme encara viu entre nosaltres, i que per molt bé que es disfressi, reconèixer-lo i derrotar-lo, és possible.

No recordo haver escrit res de tot això (Pep Garcia)

Recull d'articles del Pep Garcia, publicats anteriorment al diari Regió7. Aquest aplec és una bona oportunitat per redescobrir un exercici creatiu i literari -àgil i amè- que, inclòs en les grans pàgines d'un diari, té un recorregut breu i efímer. Una obra, doncs, molt personal que ens permetrà assaborir, de manera calmada, la lectura d'unes situacions i unes reflexions que l'autor no recorda haver escrit mai.

CÒMIC

El crim de la Seu (Galdric Sala i Josep Renalias)

Escrit i il·lustrat pels col·laboradors del diari Regió7 Galdric Sala i Josep Renalies, aquest còmic, amb la capital del Bages com a escenari principal, comença amb l'assassinat del rector de la basílica de la Seu. A partir d'aquí, i a través de l'humor, el lector s'endinsarà en una història plena de tòpics, personatges i espais manresans que, de ben segur, tothom (re)coneixerà.