Els cinemes Bages Centre projectaran quatre curts inèdits i en color de la Manresa dels anys 60 i 70

Organitzat per l'associació Memòria i Història, el passi dels documents audiovisuals a la gran pantalla tindrà lloc el dijous 30 de juliol a les set de la tarda

Quim Aloy i Olga Payán durant la roda de premsa
Quim Aloy i Olga Payán durant la roda de premsa | Aina Font Torra
21 de juliol del 2020
Actualitzat el 23 de juliol a les 10:21h
Una sorpresa "majúscula i positivíssima". Quim Aloy, membre de l'associació Memòria i Història de Manresa, recorda perfectament el dia que va veure, per primera vegada, els quatre documents audiovisuals que feia uns quants mesos havia rescatat, de l'Arxiu Comarcal del Bages, juntament amb un grup de companys de l'entitat. "Es tractava d'una colla de negatius en color de 8 mil·límetres que, de seguida que vam saber que existien, els vam dur al Centre de Restauració de la Filmoteca de Catalunya perquè ens els digitalitzés", explica. 

Aquest material "excepcional i d'un gran interès documental", assegura Aloy, van descobrir que existia arran d'una visita que uns quants membres de Memòria i Història van fer al cineasta local Joan Guitart Clapera. Ell els va explicar que l'any 1970 havia filmat les grans obres de pavimentació que es van dur a terme a les carreteres de Vic i Cardona i a les muralles del Carme i Sant Domènec, i que els negatius d'aquells enregistraments es trobava a l'Arxiu Comarcal del Bages. Els de l'entitat no van dubtar ni un moment a posar-se en contacte amb l'arxiver Marc Torras perquè els busqués: "la sorpresa va ser que, a banda dels negatius de Guitart, també n'hi havia d'altres, procedents d'una donació dels fills de l'alcalde Ramon Soldevila, que no sabíem quin contingut tenien i que desconeixíem que existien", comenta Aloy. 

Un cop fet el procés de digitalització, van trobar-se amb quatre documents audiovisuals diferents, tots sobre la Manresa dels anys 60 i 70. I què mostraven, els vídeos en qüestió? Un d'ells, de cinc minuts de durada, retratava la partida de l'últim tren del baixador del carrer d'Àngel Guimerà; l'arribada del tren al baixador de Manresa-Alta, i el recorregut a peu per les obres de l'entorn. El segon, datat del 1965, recollia imatges impactants del procés de reforma del pont  de l'Estació. Pel que fa al tercer, de també cinc minuts de durada, mostrava parcialment la visita del general Franco, a Manresa, l'1 de juliol del 1966. Finalment, el quart curt -el que havia enregistrat Joan Guitart- feia un repàs de les grans obres públiques que hi va haver a la ciutat a començaments dels anys 70. 
 
Amb la voluntat de donar a conèixer a la ciutadania aquest patrimoni audiovisual inèdit de la ciutat, des de Memòria i Història s'ha programat una projecció dels quatre curtmetratges als cinemes Bages Centre, que tindrà lloc el proper dijous, 30 de juliol, a les set de la tarda, i que serà d'entrada gratuïta. Tot i així, i per seguir amb les mesures de seguretat i no superar l'aforament màxim, des de l'entitat demanen que tothom que estigui interessat a prendre part de la projecció, reservi localitat enviant un correu electrònic a memoria@memoria.cat