Món Sant Benet i la DO Pla de Bages fan present el passat vinícola del monestir

El monestir sorprèn aquest estiu amb una nova visita per descobrir el passat i el present vinícola de la comarca amb tastos de diferents cellers de la DO Pla de Bages

Tarda de vins a Món Sant Benet
Tarda de vins a Món Sant Benet | MSB
Redacció
20 de juliol del 2020
Actualitzat a les 16:01h
Món Sant Benet ha comptat amb la col·laboració de la DO Pla de Bages per elaborar la nova visita Històries de vi al monestir, que posa en valor el present i el passat vinícola del monestir. Des del passat dissabte 18 ja es pot gaudir d'aquesta nova visita que subratlla més que mai les fortes arrels del monestir de Sant Benet amb el seu entorn.

La tradició vitivinícola del Bages és tan antiga com la seva història. Hi ha savis que afirmen que el nom de la comarca venia de Bacus, el déu pagà del vi. La vinculació del monestir amb el vi la trobem ja amb al segle X quan els primers monjos van impulsar el conreu de la vinya i la compra de terres destinades a la  producció de vi. I és que aquesta va esdevenir una de les principals activitats econòmiques de Sant Benet sobretot a partir del segle XVII quan el monestir va convertir-se en una autèntica explotació vitivinícola que produïa unes quantitats de vi que no tenien res a envejar a la producció d'un celler actual. En el cas del monestir aquesta producció de vi va quedar estroncada el 1835 amb l'exclaustració dels monjos i l'abandonament del monestir tot i que la comarca del Bages continuà produint vi i es convertí durant el segle XIX en la principal productora de vi de Catalunya fins a l'arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX que comportà una forta crisi.

L'itinerari proposa descobrir l'empremta que ha deixat aquest conreu a l'entorn del monestir amb les parets de pedra seca, les barraques de vinya però també a l'interior, a l'església, el claustre i al magnífic celler gòtic. Tot això sense oblidar quins eren els vins i els gustos preferits dels nostres avantpassats.

La visita finalitza amb un tast de vins als jardins del monestir amb la presència de 2 cellers de la DO Pla de Bages que aniran variant segons les dates.

DO Pla de Bages

Actualment la DO Pla de Bages compta amb 15 cellers, tots amb vinya pròpia i de gestió familiar. La DO Pla de Bages celebra aquest 2020 els 25 anys de la seva creació.

Hereus d'una llarga tradició vitivinícola, la DO Pla de Bages treballa en la recuperació de la memòria de la vinya i el vi al territori de manera conjunta amb altres agents de la comarca. A través d'entrevistes i inventariat de patrimoni material es pretén recopilar i posar en valor els testimonis de la història.

Fruit d'aquest passat, també s'està fent recerca en el camp de les varietats antigues. La varietat Picapoll, la que identifica i és símbol de la DO, precedida de la Mandó, recuperada oficialment el 2016, marquen el camí de futur d'una DO on s'han adaptat de manera excepcional varietats vingudes els anys 80 com la Cabernet Sauvignon i Merlot. Els seus vins compten a dia d'avui amb un ampli reconeixement arreu.

Per la seva ubicació propera a Barcelona, l'enoturisme és una bona proposta per conèixer la tasca dels cellers  i els seus vins. Gran part dels cellers de la DO ofereixen diferents opcions de visites, botiga de venda directa i Wine Bar. Una bona opció per gaudir del Bages i complementar la visita d'Històries de vi al Monestir.

Històries de vi al monestir

- Durada de la visita: 1h i 30min
- Idiomes: Català
- Aforament màxim: 20 persones
- Dies: Del 18 de juliol al 30 d'agost:

Juliol: Dissabtes a les 19h / Agost: Dissabtes a les 19h (excepte els dissabtes 22 i 29 d'agost) i Diumenges 23 i 30 d'agost a les 12,30h

Consulteu els horaris trucant al 93 875 94 01 o escrivint a [email protected]. Es recomana reserva prèvia

Preu: 15 euros adult – 7 euros nen

El recorregut està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda