El PSC exigeix obrir els consultoris mèdics del Bages, Berguedà i Solsonès i garantir-hi l'assistència presencial

Els socialistes mostren el seu desacord a la voluntat manifestada per part de l' ICS de "canviar les regles de joc" de l'assistència primària i creuen que "ja és hora" de recuperar la normalitat

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
20 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:35h
La Comissió Executiva de la Federació XI del Partit dels Socialistes de Catalunya exigeix, a través d'un comunicat, "retornar als serveis habituals que donaven aquests consultoris mèdics, a final de febrer d'enguany. De forma habitual i presencial". La formació assegura que ho fa "fent-se ressò de les peticions i queixes dels alcaldes, regidors i nombrosos ciutadans i ciutadanes". 

Els socialistes mostren així el seu desacord a la voluntat manifestada per part de l'Institut Català de la Salut (ICS) de "canviar les regles de joc" de l'assistència primària, "en el sentit de mantenir tancats els consultoris de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès i atendre els pacients via telefònica".

La petició s'afegeix a la que ja va fer-se al ple de Berga i al Consell Comarcal del Berguedà, a proposta del regidor i conseller del PSC Abel García. Salut va anunciar el passat 7 de juliol la reobertura parcial d'una majoria dels consultoris mèdics del Berguedà, però n'hi ha que no han recuperat l'activitat. Abans d'anar-hi es recomana utilitzar els mitjans telemàtics o trucar per telèfon "per evitar desplaçaments innecessaris". 

Els alcaldes de l'Alt Berguedà van exigir a principi de mes que es comencés a recuperar la normalitat al servei d'atenció primària de la zona, però aleshores Salut va informar que no estudiava reobrir els consultoris mèdics fins després de l'estiu a causa de les vacances acumulades del personal.

Els representants del PSC a la Catalunya Central destaquen que "no acceptem, el canvi de les regles de joc, acordades per l'ICS sense cap consulta ni negociació amb els ajuntaments dels municipis afectats", tot insistint que "no acceptem ni volem ser ciutadans de segona, als quals se'ls pot tractar via telefònica, ignorant les complicacions i dificultats que suposa estar malalt, i no poder ser assistit de forma presencial".

Així mateix, asseguren que no accepten "les retallades passades, en un servei bàsic, com el de la Salut, i encara menys mantenir-les i incrementar-les, mitjançant una disminució dràstica de serveis d'atenció primària". També consideren "indispensable recuperar el servei, precisament com un element essencial de lluita contra la Covid-19 en el seu estadi més elemental i més proper".

La Comissió Executiva de la Federació XI del PSC afirma que "resulta incomprensible, en un govern, deixar encara més aïllats, multitud de pobles petits i mitjans, amb distàncies considerables als ambulatoris".

Per tot plegat, exigeixen "el retorn immediat a la nova normalitat, amb la reobertura dels consultoris, i l'activitat presencial, prenent totes les mesures de protecció necessàries. La Sanitat és el primer dels serveis essencials. No acceptem altres criteris que el servei directe als ciutadans. Portem 4 mesos de tancament i excepcionalitat en el servei. Ja és hora de recuperar la normalitat". 

La formació assegura que "hem portat i portarem" aquesta exigència en els plens dels consells comarcals del Bages i el Berguedà, així com en els ajuntaments de les tres comarques.