Iberpotash cessa definitivament l'explotació de la mina de Vilafruns, a Sallent i Balsareny

El tancament de la producció tindrà un "impacte sobre molts dels seus treballadors" han avisat des de la direcció

Grup de treballadors a la mina de Vilafruns
Grup de treballadors a la mina de Vilafruns | Mar Martí
17 de juliol del 2020
Actualitzat el 18 de juliol a les 14:02h
Iberpotash ha anunciat aquest divendres a la tarda en una compareixença de premsa a la Cambra de Manresa el cessament en l'explotació de la mina de Vilafruns, a Sallent i Balsareny. Cal recordar que aquesta mina, la que té més quilòmetres de galeries, es va aturar el passat 25 de juny després del segon accident mortal que patia en tres setmanes, amb la voluntat d'estudiat les causes dels accidents.

Després d'analitzar les condicions econòmiques actuals, especialment els baixos preus històrics de la potassa, l'impacte negatiu de la pandèmia covid-19 i els elevats costos de producció relacionats amb aquesta mina, la direcció d'ICL Ineria ha decidit finalitzar les activitats de producció a Vilafruns. A la mina de Vilafruns hi treballen actualment 422 treballadors –260 subcontractats-, el futur dels quals queda a l'aire. Montajes Rus, l'empresa subcontractada que opera principalment en aquesta mina i de qui eren treballadors les víctimes dels dos accidents mortals, ja va anunciar aquesta setmana un ERO sobre a 66 treballadors.
 
Originalment aquesta mesura estava prevista per al 2015, però es va anar ajornant contínuament a causa dels retards en la construcció de la rampa. ICL explica que "aquesta no és una decisió fàcil" ja que ha estat el lloc de treball de moltes persones. Tot i així, "creiem que en les circumstàncies econòmiques actuals, amb les males previsions per a l'any vinent, i en la situació financera delicada en la qual es troba la nostra empresa, aquesta decisió és necessària per avançar amb el nostre projecte estratègic", ha explicat el president de la companyia Carles Alemán, en una carta als agents econòmics.
 
L'aturada temporal de la producció després del darrer accident els ha donat l'oportunitat "d'analitzar la situació i la viabilitat econòmica d'aquesta mina i, finalment, prendre aquesta decisió".

La mina de Vilafruns no tancarà totalment, ja que es continuaran fent tasques de manteniment i seguretat. La companyia també està avaluant altres projectes estratègics a la mina, entre ells la seva connexió amb Cabanasses.
 
El tancament de la producció a Vilafruns tindrà un "impacte important sobre molts dels seus treballadors", ha aclarit. Com a direcció, pel que fa als llocs de treball, "farem tots els esforços per minimitzar l'impacte d'aquesta decisió". Dit això, l'empresa explica que "ens trobem en circumstàncies extraordinàries i que la nostra empresa ha de passar per canvis importants per garantir el seu futur a llarg termini".

La direcció s'ha mostrat compromesa a liderar aquests canvis "per fer de l'empresa més sostenible, autosuficient i rendible, i un lloc del qual tots podrem estar orgullosos durant molts anys".