Formació

La Universitat d'Estiu del Moianès confirma la seva consolidació

La 6a edició de la universitat, celebrada la setmana del 6 al 10 de juliol, ha comptat amb 56 participants

per Redacció , 15 de juliol de 2020 a les 15:57 |
Taula rodona sobre coronavirus | CCMoianès
El Consell Comarcal del Moianès i la Universitat Ramon Lull organitzen la Universitat d'Estiu del Moianès, que enguany ha celebrat la sisena edició. La Universitat d'Estiu és oberta a tothom, ciutadans del Moianès i de fora la comarca, i vol ser un punt de referència alhora d'oferir una formació continuada i d'alta qualitat al Moianès. 

Aquest any, i degut a la situació relacionada amb la covid-19, es va optar per realitzar només els dos cursos programats que es basaven en visites a l'exterior, a l'aire lliure.


El primer dels cursos, el curs de Patrimoni històric del Moianès va ser dissenyat per l'Associació Cultural Modilianum amb la cerca del temari i els experts, i des del Consell Comarcal se'n va fer la gestió. Aquest curs feia un recorregut per cinc espais patrimonials essencials de la comarca, des del patrimoni arqueològic fins al patrimoni industrial, passant per el patrimoni civil medieval, el patrimoni barroc religiós i el patrimoni rural, i amb reconeguts experts en els diferents àmbits. 

Així doncs, es van poder visitar el Dolmen de Puig-Rodó a Moià de la mà de Xavier Oms i Arias de la Universitat de Barcelona, el Castell de Castellterçol amb Marina Miquel i Vives de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, els retaules de Sant Joan i Santa Maria d'Oló amb Irene Abril i Vilamala, del Grup de Recerca d'Art Modern de la Universitat de Girona, les barraques de Vinya de Monistrol de Calders amb Llorenç Ferrer i Alòs de la Universitat de Barcelona i per últim, la Colònia Jorba, a Calders de la mà de Jaume Perarnau i Llorens.


El curs, que com vèiem, combinava xerrades i presentacions magistrals amb visites in situ, va tenir una gran acceptació i un elevat nombre d'inscrits.

El segon curs, va ser un curs de descoberta dels valors naturals de l'espai natural del Moianès, centrat en la vegetació, fauna i geologia. Aquest curs va ser dissenyat en col·laboració amb la Pilar i la Montse Clapers de Gaia Guies i la Marta Fàbrega, gerent de les Coves del Toll. 

El curs va consistir amb una primera xerrada introductòria sobre l'espai natural del Moianès i la seva geologia, i després es van fer tres sessions pràctiques a la Zona del Parc Prehistòric de les Coves del Toll, la primera centrada en la geologia, la segona en les comunitats vegetals i la tercera en la fauna del Moianès. 

La gestió de les emocions va estar més present que mai en la taula rodona Viure amb el coronavirus, que es va celebrar també en el marc de la Universitat d'Estiu del Moianès, el passat dijous 9 de juliol, al parc municipal de Moià, i que va comptar amb vora 300 assistents. 

Per acabar, també cal mencionar que en l'acte es podia fer una aportació voluntària que es destinava a Càritas, i que en total van recaptar 523,12 euros.

 

Participació