Endesa inverteix 26.000 euros a la Catalunya Central en adaptar suports de línies elèctriques i protegir les aus

S'han reformat un total de quinze suports a la xarxa de mitjana i alta tensió a les comarques de l'Anoia, Bages, Moianès i Osona

Suport de la xarxa elèctrica millorat
Suport de la xarxa elèctrica millorat | Endesa
Redacció
15 de juliol del 2020
Actualitzat a les 12:31h
Endesa ha invertit 26.000 euros en la instal·lació de dispositius aïllants i de protecció a diversos suports de línies de mitjana i alta tensió de la Catalunya Central amb l'objectiu de preservar les aus. Aquesta actuació redueix, d'una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l'altra, millora la qualitat del servei a un total de 37.532 clients repartits entre 38 municipis de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Moianès i Osona en la seva gran majoria.

Els quinze suports on la Companyia ha realitzat aquesta intervenció es troben distribuïts a diversos punts de la Catalunya Central detectats com a especialment sensibles: a la comarca d'Osona (als termes municipals de Manlleu, Muntanyola, Olost, Orís i Vic), al Bages (als termes municipals de Manresa i Sant Salvador de Guardiola), a l'Anoia (al terme municipal de Veciana) i al Moianès (al terme municipal de Santa Maria d'Oló). L'adaptació que s'hi ha dut a terme consisteix en la instal·lació de fundes protectores en grapes, ponts fluxos i d'altres elements conductors del suport. Aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l'estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric.

Així mateix, en alguns casos, s'hi han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d'ocell que eviten que les aus s'hi apropin, així com elements anticol·lisió, en el cas de les línies d'alta tensió.

A més de la destacada repercussió mediambiental, aquests treballs també milloren, de retruc, la qualitat del subministrament elèctric als clients que depenen del total d'onze línies intervingudes, ja que els contactes d'aus amb infraestructures elèctriques poden suposar la interrupció del servei.