teatre

«El silenci dels telers» pujarà finalment a escena el juliol després d'haver ajornat l'estrena per la pandèmia

L'obra veurà la llum al Kursaal de Manresa el 26 de juliol i durant la temporada 2020/2021 s'escenificarà a Gironella, Berga, l'Ametlla de Merola i, entre altres, al Maldà de Barcelona

per Pilar Màrquez Ambròs, 13 de juliol de 2020 a les 14:23 |
Les actrius protagonistes de l'obra, Maria Casellas i Andrea Portella, de l'obra 'El Silenci dels Telers' | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un segle d'història de les colònies industrials amb la dona treballadora com a protagonista. El silenci dels telers, l'obra de teatre dirigida per Ferran Utzet, produïda per l'actriu berguedana Maria Casellas i protagonitzada per ella mateixa i Andrea Portella, que s'ha basat en el llibre del mateix nom d'Assumpta Montellà, s'havia d'estrenar el diumenge 15 de març a Gironella. Però finalment s'estrenarà al teatre Kursaal de Manresa el diumenge 26 de juliol després de ser posposada a causa de la crisi sanitària de la Covid-19. 

Durant la temporada teatral 2020/21 l'obra farà parada a Barcelona al Teatre Maldà (tardor 2020) i passarà per Santa Maria d'Oló (27 de setembre), Gironella (14 i 15 de novembre), Berga (29 de novembre), Girona (13 i 14 de març) i l'Ametlla de Merola (20 de març).


"Si una família estava malalta, l'amo pagava diners i el que fes falta. Això donava una tranquil·litat… saber que hi ha algú que et protegeix". Aquest és un dels testimonis de dones recollits en el llibre El silenci dels telers d'Assumpta Montellà, adaptat al teatre per Anna Maria Ricart. Però hi ha altres testimonis que hi contrasten: "Encara hi ha dones que miren enrere amb nostàlgia i recorden la colònia com una etapa feliç de la seva vida. No és el meu cas. Anar a la colònia era la trampa de l'empresari", diu una altra antiga treballadora del tèxtil al llibre. 

La productora i impulsora del projecte, l'actriu berguedana Maria Casellas, filla de Cal Bassacs, ha subratllat la voluntat de donar veu a aquests contrastos per mostrar el dia a dia de la vida a la colònia i explicar aquesta realitat. "M'havien explicat moltes històries sobre la fàbrica i les seves treballadores, i em sorprenia aquest univers tan particular que van ser les colònies industrials. Històries d'un món ordenat, jerarquitzat i obedient que contrastava amb el paisatge natural, salvatge, i alhora feréstec, propi del territori", ha exposat. 


El silenci dels telers és una ficció protagonitzada per dues veus femenines, la Carme i la Pilar, interpretades per la Maria Casellas i l'Andrea Portella, i transcorre al llarg de 100 anys de la història del país. Les protagonistes permetran reviure a l'espectador el dia a dia del món en miniatura que eren les colònies, i els submergiran en les petites històries de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques.

La proposta rep el suport de l'Ajuntament de Gironella i el patrocini de l'empresa berguedana Liven S.A.

Una estrena posposada a causa de la pandèmia

Els teatres, com tants altres espais, van haver de tancar portes amb l'estat d'alarma i l'estrena de l'obra El silenci dels telers no es va poder portar a terme tal i com s'havia previst i assajat.

La companyia ha esperat amb ganes el dia de poder tornar sobre els escenaris. Durant el confinament van participar a la iniciativa de teatre fet des de casa del Teatre Maldà Dilluns de Merda, dins del capítol de Dones amb història, amb la intenció de "mantenir viva la relació entre companyies i espectadors". 

L'espectacle s'estrenarà en una temporada d'estiu atípica i els seus responsables prometen encarar amb energia la temporada 2020/2021 per tal de reactivar "els teatres i la cultura".

Exposició de fotografies i xerrada

L'espectacle ha volgut anar més enllà dels escenaris i anirà acompanyat també d'una selecció de fotografies del procés de creació de l'obra i de les entrevistes realitzades a diferents testimonis. Les fotografies han estat realitzades per Clàudia Portús seguint la producció de l'espectacle i es podran veure als teatres o a les localitats dies abans de la funció.

També es portarà a terme una xerrada a la Biblioteca de Berga durant la setmana prèvia a la funció amb el Club de Lectura. Es treballarà l'obra d'Assumpta Montellà per parlar de la vida a les colònies tèxtils pròximes a aquesta localitat.

 

Participació