La Seu de Manresa presenta un nou punt de visita: l'Espai Oliba

A partir del 16 de juliol, l'Espai Oliba formarà part del recorregut de visita habitual

Basílica de la Seu de Manresa
Basílica de la Seu de Manresa | Sílvia Rius
Redacció
13 de juliol del 2020
Actualitzat a les 14:22h
La basílica Santa Maria de la Seu de Manresa celebra el Mil·lenari de la seva redotació i, entre els actes que configuren el seu programa, en destaca un que tindrà permanència: l'obertura de l'Espai Oliba. 

Aquest espai és el que fins ara s'ha denominat "sota claustre romànic" de la basílica i que es pot observar des del claustre modern a través d'una enorme finestrada. El dia 15 de juliol (dia exacte de la visita a Manresa del Bisbe Oliba i la Comtessa Ermessenda l'any 1020) s'inaugurarà oficialment, i a partir de l'endemà les portes d'aquest espai quedaran permanentment obertes perquè tots els visitants hi puguin accedir. 

Des de la basílica, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, s'ha habilitat la visita i s'ha reanomenat el recinte com a Espai Oliba en homenatge al Bisbe i a la seva gran aportació a la història i a la cultura del país. En primera instància, es va encarregar al Doctor en Història de l'Art i conservador del Museu Episcopal de Vic Marc Sureda un estudi del sota claustre i l'elaboració dels textos dels plafons que s'hi han instal·lat. Seguint el criteri de Sureda, els continguts dels plafons- dissenyats per l'estudi manresà Kocori- expliquen tres conceptes bàsics per entendre els orígens de la Seu i de la ciutat: el passat romànic del temple, la necròpoli i els canonges. Per tal d'habilitar l'espai, s'hi han instal·lat càmeres de vídeo vigilància, s'han delimitat els accessos, s'ha millorat la il·luminació, s'han reordenat les peces exposades i s'ha netejat en profunditat. 

A la presentació de l'Espai Oliba a premsa que s'ha fet el dilluns 13 de juliol, Marc Sureda ha subratllat la importància de que un equipament com la Seu de Manresa vulgui posar en valor i a l'abast de totes les persones el seu patrimoni i història "és un guany objectiu que el sota claustre de la Seu de Manresa estigui ordenat i obert", ha afegit. En aquesta línia, Mn Joan Hakolimana, rector de la basílica, ha explicat que la voluntat de la Seu és "obrir les portes del seu passat i no obviar-ne els detalls que la fan entenedora perquè es tracta del conjunt monumental més antic de la ciutat". Finalment, la regidora de Cultura Anna Crespo ha volgut posar èmfasi en la col·laboració estreta que existeix entre l'Ajuntament i la basílica i el desig de seguir treballant conjuntament i de celebrar aquests mil anys junts. 

Dimecres 15 de juliol a les 19.30h Marc Sureda oferirà la conferència "Mil anys d'una represa: Oliba i Manresa" on explicarà els orígens romànics del temple i tots els detalls de la dotalia i de la construcció de la Seu. Aquesta ponència estarà oberta a tothom i es durà a terme des de l'altar major de la basílica per tal de garantir la comoditat i seguretat de tots els assistents. Acte seguit, es procedirà a inaugurar l'Espai Oliba amb una llista tancada d'assistents per tal de garantir la seguretat sanitària. En altres circumstàncies, aquesta inauguració hauria sigut oberta a tothom, però el context actual prima. 

A partir del dijous 16 de juliol, l'Espai Oliba estarà sempre obert en horari de visita.