UBIC, Cambra i PIMEC proposen les zones de vianants pel carril bici

Redacció
30 de desembre del 2010
576_1262183441DSC01734
576_1262183441DSC01734
El carril bici al seu pas pel Passeig
En una roda de premsa conjunta, UBIC, Cambra i PIMEC han mostrat el seu malestar pel projecte de carril bici que l'Ajuntament de Manresa ha anunciat que quedarà enllestit el proper 21 de febrer i que des d'aquesta darrera setmana creua el tram del Passeig des de la plaça de l'Institut a la plaça de Crist Rei. L'eliminació de fins a 70 places d'aparcament a tot Manresa, ha fet que comerciants i botiguers de la ciutat hagin posat el crit al cel pel que entenen un perjudici pel comerç de proximitat de la ciutat.

Xavier Lanza i Llorenç Juanola, per part de la UBIC, Josep Escalé, en nom de la Cambra i Vicenç Mauri, com a representant de PIMEC, han coincidit a assenyalar que Manresa no té un perfil per a la implantació d'un carril bici. La "seva orografia" fa que no es pugui importar un model que en les ciutats europees on funciona és perquè són "pràcticament planes" i la circulació en bicicleta és més natural. Tot i això, els representants del comerç han volgut destacar que no van contra els ciclistes, ni contra els "venedors de bicicletes", sinó que creuen que de la manera que s'ha implantat el projecte es perjudica molt la mobilitat pel centre afectant negativament el comerç de proximitat. La implantació del carril bici es podria haver estudiat en el moment en que hi hagués una demanda de la població equiparable als usuaris de cotxe, ha continuat.

Llegir també: L'oposició tanca el debat del carril bici i Vinyes diu que la UBIC estava informada

Lanza ha destacat que no entenen quina és la funció de la regidoria de comerç si a ells no els han consultat i la regidora "dorm" mentre els interessos de les botigues no són respectats. "Per una banda s'insisteix en tornar a oferir Manresa com una ciutat comercial" i per l'altra s'impulsen mesures que van contra el comerç, ha manifestat el president de la UBIC. No només al comerç, sinó també als veïns molesta el carril bici, segons Lanza, que ha recordat que a diferència d'altres espais de la via pública "no s'hi pot ni estacionar" de manera que ni es pot descarregar el cotxe després d'anar a comprar ni es pot parar "30 segons" per a fer una gestió ràpida. "No té altres feines la Policia Local com per a què ara els obliguin a estar pendents, també, de qui estaciona en el carril bici?" es preguntava.

Josep Escalé, en nom de la Cambra de Comerç, s'ha pronunciat en el mateix sentit. "Estan tornant a emmurallar la ciutat" ha comentat referint-se a la incomoditat que en algunes zones suposa el carril bici. Escalé s'ha referit a que el comerç paga els seus impostos i que són una part important dels ingressos que té l'ajuntament, "més en temps de crisi". Per Escalé, el pitjor de tot és que el govern de Manresa pregunta però no escolta i han implantat el carril bici "per l'article 21" ja que l'única informació prèvia que els ha arribat ha estat de forma extraoficial.

El president de PIMEC, Vicenç Mauri, s'ha afegit a les queixes d'UBIC i Cambra, lamentant que les polítiques que du a terme el tripartit manresà obliga a la gent a anar a comprar a les grans superfícies "on sí hi ha aparcaments" per uns possibles rèdits electorals que no queda massa clar que hi puguin ser. Mauri també s'ha queixat de la unilateralitat de la decisió.

Llorenç Juanola, secretari de la UBIC i botiguer del centre s'ha referit a que no hi ha usuaris de la bicicleta a Manresa i que els possibles clients es cansen d'anar donant voltes per buscar aparcament i acaben anant a comprar a les grans superfícies on és més còmode deixar el cotxe. Manresa ha deixat passar diverses "oportunitats" per millorar l'aparcament al centre, com per exemple a "la plaça Catalunya, on es podia haver fet aparcament a una part on hi ha les gàbies".

En tot moment, els representants del comerç han recomanat les andanes, les voreres "quan són amples" i les vies per a vianants com a alternatives a la ubicació actual del carril bici. Malgrat tot estan oberts a "parlar-ne" amb la regidoria de Via Pública, o amb l'alcalde, si no obtenen la resposta que els interessa, abans d'emprendre altres accions. "Entre el carril bici i el Tren Tram, aparcar a Manresa serà impossible" han acabat afirmant.
 

Llorenç Juanola, Josep Escalé, Xavier Lanza i Vicenç Mauri durant la roda de premsa