Catalunya en Comú es reuneix amb els comitès d'Iberpotash i Montajes Rus

El partit durà al Parlament la convocatòria immediata de la Taula de la Mineria del Bages

Reunió de Catalunya en Comú amb els comitès d'Iberpotash i Montajes Rus
Reunió de Catalunya en Comú amb els comitès d'Iberpotash i Montajes Rus | CEC
Redacció
10 de juliol del 2020
Actualitzat a les 17:12h
Catalunya En Comú Podem durà al Parlament la convocatòria immediata de la Taula de la Mineria del Bages, com espai de diàleg i marc d'actuació per posar fi la situació de precarietat laboral i inseguretat que estan patint els treballadors d'Iberpotash i Montajes Rus.

La proposta, sorgeix de la reunió que han mantingut els comitès d'Iberpotash i Montajes Rus amb el diputat territorial dels Comuns, Marc Parés, que hi ha assistit acompanyat de la coordinadora de Manresa En Comú, Ana Querol i el regidor de Sant Vicenç de Castellet, Joan Baptista Costa.

Per a Parés "és una constatació que la mina de Vilafruns, avui no és segura, l'empresa ha deixat d'invertir en seguretat per potenciar el nou projecte a Súria que no acaba d'arrancar i paral·lelament ha augmentat l'extracció a Vilafruns per mantenir la producció" tal i com expliquen els treballadors. Així, afegeix Parés, "tenim d'una banda que no hi ha maquinària suficient per, amb aquest ritme, assegurar que les galeries no s'esfondrin i de l'altra, s'han subcontractat treballadors als quals s'exigeix un nivell de producció altíssim”.

Parés afegeix que "no és de rebut que els treballadors subcontractats es trobin en situació d'indefensió i risc personal per la manca de drets laborals. Cal recordar, que "els treballadors de la subcontracta, Montajes Rus, cobren segons tones extreuen”.

Per als membres dels comitès, "és urgent que l'empresa canvi el model de producció basat en la precarietat que estan portant fins ara, per aquest motiu reclamen que l'administració intervingui”.

A la trobada, també s'hi ha tractat sobre el futur de la mina. Els representants dels treballadors situen que "hi ha en risc molts llocs de treball i que cal poder assegurar que personal subcontractat passi a ser fix” com garantir que amb el tancament provisional i el que contempla el pla industrial, "no es perdin llocs de treball”.

Consideren que el marc idoni per tractar totes les qüestions, les urgents i les de futur, sense descartar-ne cap altra seria la reactivació de la Taula de la mineria del Bages on hi ha representades totes les administracions competents i partits polítics.

Per Parés, cal que davant la situació, el Govern de la Generalitat assumeixi la part de responsabilitat que li toca i per aquest motiu, els Comuns afegiran a la tasca parlamentària - a més de les preguntes ja registrades per a conèixer que pensa fer la Generalitat davant els accidents succeïts i les demandes de compareixences de la Consellera Chacón i el Conseller Homrani- la demanda expressada per els treballadors de reactivar la Taula de la Mineria del Bages.
Arxivat a