Un grup de manresans crea un espectacle que fusiona la trama argumental de 4 llibres d'autors locals

Porta per títol "Connexions. De Wudang a Sant Petesburg. Jugues?" i es presentarà el divendres 17 de juliol a l'Ateneu Popular La Sèquia

Un grup de manresans crea un espectacle que fusiona la trama argumental de 4 llibres d'autors locals
Un grup de manresans crea un espectacle que fusiona la trama argumental de 4 llibres d'autors locals | Alba Vila Pons
09 de juliol del 2020
Actualitzat a les 16:43h
Crear peces artístiques a partir de la recreació d'obres ja existents és una de les aficions principals de Clàudia Viladrich. Gran amant de la poesia i la literatura, aquesta manresana és autora de tres poemaris i dos llibres en prosa. El darrer, Connectant instants, el va idear juntament amb la també bagenca Marta Albet, i és un recull de textos, versos i imatges dedicades a Manresa que tenen com a fil conductor la cançó La llum que portes dins, de la banda Gossos. Va ser precisament arran de la presentació d'aquesta publicació (el mes d'abril de l'any passat), que Viladrich va començar a donar voltes a la idea de confegir un muntatge escènic que combinés diferents disciplines artístiques i que donés veu a diversos creadors de la comarca.

"Amb les presentacions dels meus anteriors llibres ja havia comptat amb actuacions de música en directe, i quan va arribar el moment de donar a conèixer Connectant instants, amb la Marta vam decidir incorporar, a banda de la música, números de dansa", explica Viladrich. La bona rebuda de la proposta va animar-la a seguir investigant com unir creacions ja existents en un sol muntatge. I aquí és on entra en escena Jordi Ubach, un gran amic seu: "em va dir que estava a punt de publicar un llibre, 29 nits a Sant Petesburg, i aprofitant l'avinentesa, li vaig proposar d'ajudar-lo a muntar l'acte de presentació", explica. El resultat, que es va poder veure al bar Globus el desembre passat, va acabar esdevenint un espectacle que, a través de la combinació del teatre, la música i la dansa, va permetre donar a conèixer al públic la novel·la d'Ubach però també el llibre Connectant instants

Aquest muntatge, que portava per títol Connexions des de Sant Petesburg, va comptar amb l'actuació teatral del ballarí i clown Xavi Forcadell, que va quedar captivat per l'original manera de presentar novetats literàries per part de Viladrich i Ubach. "Ens va comentar que justament estava a punt d'editar el seu primer conte per a infants, i que li agradaria que aquest també s'inclogués en l'espectacle que havíem presentat", recorda la manresana, que afegeix que "al carro també s'hi va sumar Marta Heredia", una altra bagenca que feia poc temps que havia tret un llibre (El somni de Wudang). "Va ser mentre escrivia el guió que se'm va acudir parlar amb la cantautora Berta Sala perquè s'encarregués de la part musical, i no va dubtar ni un moment a acceptar el repte", assegura Viladrich.

La idea inicial del grup de creadors era poder presentar l'espectacle per aquest Sant Jordi, però la pandèmia de la Covid-19 va estroncar-los els plans. Ara que sembla que tot es va tornant a posar a lloc, han decidit dur-lo a terme coincidint amb el Sant Jordi del 23 de juliol. El muntatge, que porta per títol Connexions. De Wudang a Sant Petesburg. Jugues?, es podrà veure el divendres 17 de juliol, a les vuit del vespre, a l'Ateneu Popular La Sèquia. 

I de què anirà, l'espectacle?

Tenint en compte que el que pretén el muntatge és fusionar els quatre relats (i les cançons de Berta Sala) en una única peça teatral, el fil conductor de l'obra que es presentarà el proper divendres seran els tres protagonistes de la novel·la 29 nits a Sant Petesburg, de Jordi Ubach. "Els actors que es posaran a la pell d'aquests tres personatges serem jo mateixa, el Xavier Forcadell i el Jordi , explica Viladrich, tot detallant que "a banda, l'obra també incorporarà una veu en off vinculada al llibre El somni de Wudang així com també diversos poemes i textos del Connectant instants". Tot plegat ho acabarà d'arrodonir el cranc juganer protagonista del conte infantil de Forcadell, "que apareixerà en moments puntuals de la trama i trencarà una mica amb la dinàmica adulta de l'espectacle". 

"Elaborar el guió em va fer endinsar i descobrir molts detalls de cadascun dels llibres", diu l'escriptora manresana, tot afegint que "la màgia de tot plegat la trobarem en el fet que cada espectador farà una interpretació única i personal del que explica l'obra". En aquest sentit, i tenint en compte que la lectura que en farà el públic serà totalment personal, "un cop acabi l'espectacle, els autors dels quatre llibres ens posarem a disposició de qui ens hagi vingut a veure per respondre preguntes, resoldre dubtes i signar exemplars de les nostres creacions literàries", comenta Viladrich.

Connexions. De Wudang a Sant Petesburg. Jugues? serà d'entrada lliure i funcionarà amb el sistema de taquilla inversa; això vol dir que un cop acabi l'espectacle el públic podrà fer una aportació econòmica voluntària.