Rossell nega tracte de favor a l'amo de Grup Soler a canvi de convidar-lo a la final de la Champions

L'exdirector general d'Infraestructures de Catalunya i el bagenc Jordi Soler han declarat davant el jutjat

Jordi Soler, a la dreta, en una imatge d'arxiu sortint del jutjat
Jordi Soler, a la dreta, en una imatge d'arxiu sortint del jutjat | Roger Segura
Redacció
02 de juliol del 2020
Actualitzat a les 22:23h
L'exdirector general d'Infraestructures de Catalunya, Josep Antoni Rosell, ha negat aquest dijous davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata haver donat tracte de favor per adjudicar contractes públics a l'empresari bagenc Jordi Soler, qui el 2015 el va convidar a la final de la Champions a Berlin.

Tant Rosell com Soler han comparegut, per videoconferència, davant del titular de Jutjat Central d'Instrucció número 5, que imputa a ambdós un possible delicte de suborn en el marc de la investigació de el conegut com a cas del 3% sobre el presumpte finançament irregular de Convergència democràtica de Catalunya (CDC).

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques, l'empresari ha admès que era amic de l'exdirector general des de 2011 i en aquesta relació han emmarcat tots dos el viatge a Berlín que va sufragar Soler i a què Rosell va acudir al costat del seu fill.

Segons han indicat, davant el primer oferiment que va fer Soler de el viatge, Rosell va descartar la idea, però en aquell moment es trobava en ple procés de divorci i volia seguir mantenint bona relació amb el seu fill, de manera que finalment va acceptar ja que l'empresari li va insistir assegurant que quedaven dues places lliures a l'avió que havia contractat.

En tot cas, Rosell ha negat que aquest viatge fos una contraprestació per algun tracte de favor a l'empresari des de l'antiga GISA (Infraestructures). És més, ha subratllat que a l'empresa pública ell no tenia capacitat de decisió sobre els contractes que s'adjudicaven, perquè aquests assumptes havien de tenir el vistiplau del consell d'administració.

Procediments molt rigorosos

També ha assegurat que els procediments per a les adjudicacions estan molt reglats i són molt rigorosos, descartant així que es poguessin donar contractes públics 'a dit', segons les fonts consultades.

En el seu acte d'imputació, el jutge De la Mata indica que l'empresari participava en licitacions d'obra pública que proposava al seu torn l'empresa pública de la qual era directiu Rosell i que tots dos van mantenir al llarg dels anys "múltiples trobades i reunions "en relació amb diferents adjudicacions. També afirma que Soler va fer donacions a fundacions annexes a CDC.

Com a exemple, el magistrat posa el cas de la licitació d'Infraestructures d'adequació de l'Institut Lluís Peguera de Manresa, adjudicat a l'octubre de 2012 a l'Grup Soler Constructora SL i Oproler Obres i Projectes SLU (UTE) per un import de més de 2,5 milions d'euros.

Tots dos investigats han emmarcat les seves trobades en la relació d'amistat que mantenien i han descartat que el viatge a la final de Champions fos una contraprestació per aquell contracte, ja que tots dos fets estan separats per tres anys, segons les citades fonts.