L'ACA millora les lleres del Llobregat i el Cardener a Balsareny i Manresa

Ha destinat 176.000 euros a desbrossar la vegetació i retirar elements que dificultaven el pas de l'aigua també al Berguedà, Anoia, Osona i Alt Penedès

El Llobregat, a Balsareny, després dels treballs de l'ACA
El Llobregat, a Balsareny, després dels treballs de l'ACA | ACA
Redacció
01 de juliol del 2020
Actualitzat a les 10:39h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha enllestit les tasques de manteniment i conservació de les lleres del riu en nou municipis del Bages, Berguedà, Anoia, Alt Penedès i Osona. En total s'han dut a terme onze actuacions, que han tingut un cost de 176.000 euros. Han consistit en la desbrossada selectiva de vegetació que obstaculitzava el pas de l'aigua, la retirada d'arbres morts i caiguts, la retirada de terres i l'eliminació d'espècies vegetals invasores com la canya americana, entre altres actuacions. Els treballs permetran minimitzar el risc de desbordaments i potenciar el creixement de les espècies vegetals autòctones.

Les onze actuacions s'han fet en trams de cursos fluvials que transcorren fora de zona urbana dels municipis. A l'Anoia és on s'han realitzat la major inversió. Concretament s'han destinat 75.427 euros. S'ha actuat al riu Anoia, al seu pas per Igualada i Santa Margarida de Montbui. En el primer dels casos s'han retirat terres de la llera, fruit d'esllavissades i obstruccions locals; mentre que a Montbui s'ha fet una desbrossada selectiva de vegetació i eliminar canyes i rizomes. En paral·lel, s'han retirat sediments del curs fluvial a l'afluent del torrent de l'Anoia, al seu pas per Prats de Rei.

Al Bages s'ha actuat tant al riu Llobregat, on les tasques han consistit principalment en la desbrossada selectiva de vegetació, al terme de Balsareny; com al Cardener, a Manresa, on s'han eliminat canyes i rizomes i s'han plantat arbres i arbustos autòctons. Aquestes actuacions han tingut un cost de 69.003 euros.

Pel que fa al Berguedà, les actuacions han consistit en la tala d'arbres i arbustos al·lòctons, al torrent de la Nou, al municipi de La Nou de Berguedà. S'hi ha destinat 10.368 euros.

A Osona, al Rec de Merdinyol, a Prats de Lluçanès, s'ha fet una desbrossada general de vegetació de manera selectiva, retirada d'arbres morts o caiguts, retirada de terres de la llera, d'esllavissades o d'obstruccions locals, esbrossada de vegetació al·lòctona, eliminació de canyes i rizomes, i s'han plantat arbusts i arbres autòctons. S'hi ha destinat 14.368 euros.

L'ACA també ha actuat a l'Alt Penedès, al pas del riu Bitlles per Sant Sadurní d'Anoia i Sant Quintí de Mediona. Ha destinat 7.130 euros a diversos treballs que han consistit en la desbrossada general de vegetació de manera selectiva, la retirada d'arbres morts o caiguts, l'eliminació de canyes i rizomes, i la plantació d'arbusts i arbres autòctons.

Més de 22 actuacions entre 2020-2021

De cara al programa de manteniment i conservació de lleres pel 2020-2021, l'ACA ha previst 22 actuacions més al Bages, l'Anoia, Osona i el Berguedà. Hi destinarà un total de 164.287 euros.