«Formar part dels Carlins és un acte de militància cultural i d'amor a aquest espai»

Txell Vall i Fina Tapias reivindiquen la funció dinamitzadora que aporta l'equipament a Manresa, sobretot pel que fa a la promoció del teatre amateur i de quilòmetre zero

Txell Vall i Fina Tapias a la porta dels Carlins
Txell Vall i Fina Tapias a la porta dels Carlins | AFT
30 de juny del 2020
Actualitzat a les 14:41h
"És difícil explicar amb paraules el que vam sentir quan ens van dir que ja podíem tornar a engegar l'activitat als Carlins". La Txell Vall i la Fina Tapias fa molts anys que formen part del món del teatre amateur. La primera com a actriu; la segona, essencialment com a directora, tot i que també amb presència dalt de l'escenari. Tant l'una com l'altra estan estretament vinculades amb el Grup de Teatre dels Carlins. De fet, Txell Vall és patrona de la Fundació Cultura i Teatre, la institució propietària de l'equipament en qüestió que treballa per mantenir viu l'immoble des de totes les vessants. 

"Les persones que formem part del patronat no cobrem res; hi som perquè ens estimem la cultura i perquè creiem que la ciutat necessita un espai com els Carlins, sobretot pel paper que juga en la promoció i l'acolliment de muntatges de teatre amateur", exposa Vall, tot afegint que, sense anar més lluny "jo em sento filla dels Carlins": "va ser aquí on vaig descobrir el teatre i on m'he pogut formar com a actriu amateur". En aquest sentit, comenta, "l'estima que l'hi tinc va fer que m'engresqués a formar part del patronat". I és que contribuir en un projecte com aquest, assenyala, "no vol dir només actuar dalt d'un escenari: vol dir mantenir viva l'entitat que permet que puguis fer teatre, que t'ajuda a tirar endavant les obres i que possibilita que les puguis presentar davant del públic".

Tot i no formar part de la Fundació Cultura i Teatre, Fina Tapias també té un llarg idil·li amb els Carlins. Igual que Vall, és membre del Grup de Teatre de l'entitat, i s'ha encarregat de dirigir alguns dels espectacles que aquest ha impulsat. "Formar part dels Carlins és un acte de militància cultural i d'amor a aquest espai", assegura, mentre recalca el valor històric i patrimonial de l'equipament: "estem parlant del teatre genuí del Barri Antic i no podem deixar-lo morir".

De fet, va ser precisament amb aquesta voluntat de mantenir viu el teatre que la Fundació va decidir reformar-lo. Després d'haver impulsat una reeixida campanya de micromecenatge per aconseguir diners per fer possibles les obres de millora, la renovada sala va obrir portes el mes de setembre passat. Però els canvis no van acabar aquí: "si realment el que volíem era dinamitzar l'espai, havíem de comptar amb l'ajuda d'algú que s'hi pogués dedicar professionalment", diu Vall. Va ser en aquest punt on va entrar en joc Cultura del Bé Comú (Cebecé), la consultoria que la Fundació va contractar perquè s'encarregués de la gerència de l'equipament.

El salt qualitatiu en la gestió de la sala va acabar d'arrodonir-se amb l'anunci de la reobertura del bar que hi ha dins del local; un bar que, tot i haver passat per diverses mans, mai havia acabat d'aconseguir un encaix temàtic amb el teatre. Tot apuntava, però, que Damià Giménez, el nou responsable de l'establiment, trencaria amb aquesta dinàmica. Ell, en col·laboració amb Cebecé, proposava encapçalar un projecte que combinés la gastronomia amb la cultura i que, alhora, es complementés amb l'oferta teatral de la sala. 

De fet, la inauguració del bar s'hauria d'haver celebrat el passat 12 de març, però no es va poder dur a terme: al cap de dos dies es decretava l'estat d'alarma i començava el confinament. "Han estat uns mesos durs: teníem molta il·lusió per encetar aquesta nova etapa i ara, com que l'actualitat canvia tan de pressa i tot plegat és tan incert, no sabem quan podrem tornar a funcionar amb normalitat", lamenta Vall.

Malgrat tots els entrebancs, l'optimisme hi segueix sent: "que ens deixin tornar a fer teatre és un regal i una escletxa de llum que ens motiva a seguir creant i creient amb aquest projecte transversal dels Carlins que, esperem, puguem mostrar ben aviat a la ciutadania".

"Kòmplices", el primer espectacle després del confinament

La primera obra de teatre que es presentarà als Carlins després del confinament serà Kòmplices, una producció pròpia que va estrenar-se en el marc del festival Tocats de Lletra de l'any 2016 i que en cap altra ocasió havia tornat a la cartellera. Escrita per una dotzena d'autors de la Catalunya Central, l'obra està composta per diverses històries amb l'humor negre com a teló de fons. Qui donarà vida a la peça seran actors de la comarca, la majoria dels quals membres del Grup de Teatre dels Carlins. La direcció ha anat a càrrec de Fina Tapias, amb el suport d'Àngels Torrens. 

Kòmplices es podrà veure aquest dissabte, 4 de juliol, a les nou del vespre. Les entrades per assistir-hi tenen un preu de 10 euros i es poden adquirir a través d'aquest enllaç. Tots els diners que es recaptin amb la funció, assenyalen des dels Carlins, "els destinarem a fer front a l'impacte que ha tingut la crisi en els ingressos de l'entitat". En aquest sentit, i a banda del preu base, tothom que ho desitgi podrà fer donacions voluntàries un cop acabi l'espectacle.