Casals d'estiu

Més de 550 joves han començat les activitats d'estiu de la Fundació Pere Tarrés a la Catalunya Central

per Redacció , 29 de juny de 2020 a les 17:58 |
Primer dia de les colònies d'estiu | FPT
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns s'ha donat el tret de sortida de les activitats d'estiu de la Fundació Pere Tarrés, l'entitat de lleure més gran de Catalunya, a la comarca del Bages i la Segarra. Després d'un final de curs atípic, més de 550 infants i joves podran gaudir de les activitats a quatre casals situats a Sallent, Cabrianes i Monistrol de Montserrat (Bages) i a Guissona (Segarra).

Tot i que, donada la situació actual, el ritme d'inscripcions s'ha fet efectiu més tard en el calendari, en les darreres setmanes aquest s'ha accelerat, especialment des que s'han conegut les mesures de seguretat i ha entrat en marxa la represa. Així, actualment, les activitats d'estiu de la Fundació Pere Tarrés i els 200 centres d'esplai federats del Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC) compten amb més de 17.200 infants i joves inscrits a tota Catalunya en colònies i casals d'estiu, a més de campaments, rutes i altres activitats pròpies de l'estiu.


Un inici marcat per la Covid-19

Malgrat que el lleure continua sent el gran protagonista, la seguretat de les activitats també ocuparà un paper rellevant en les activitats d'aquest any que arrenquen avui. La Fundació Pere Tarrés ha adaptat totes les activitats i instal·lacions als protocols i normatives decretats per les autoritats sanitàries per prevenir la Covid-19. Algunes de les imatges insòlites que ens han deixat aquest primer dia de casal han estat la presa de temperatura a l'entrar al casal, l'accés per torns a les instal·lacions, les mascaretes, la higiene recurrent de mans, la distància física entre els infants i la distribució en grups reduïts per tal d'evitar contagis.


La Fundació Pere Tarrés considera que les activitats d'educació en el lleure són clau en el desenvolupament dels infants, adolescents i joves. Donades les circumstàncies, el lleure, després de setmanes de confinament i emergència sanitària, serà més important que mai perquè oferta lúdica comptarà amb una funció socialitzadora i pedagògica. 

Programa Cap infant sense colònies

Una de les prioritats d'aquest estiu serà assegurar l'equitat social perquè cap infant es quedi sense participar en les activitats de lleure. Enguany, la Fundació Pere Tarrés, a través del programa Cap infant sense colònies ha rebut, fins el moment, més de 3.000 sol·licituds de beca perquè els infants en situació de vulnerabilitat social puguin gaudir d'activitats d'estiu. Tenint en compte que la presentació de sol·licituds i inscripcions s'ha vist retardada per la crisi del Covid-19, s'espera un increment del ritme de peticions de beques durant les properes setmanes.

Tornar a gaudir del lleure amb seguretat

Des de la Fundació Pere Tarrés, el lleure sempre s'ha considerat un dret pels infants i els joves i, ara més que mai, s'ha convertit en imprescindible. És per això que entre els objectius de les activitats d'aquest estiu es troba potenciar la socialització dels infants i joves, a més d'educar en els hàbits de la nova normalitat. Les colònies i els casals són espais on els infants podran retrobar-se amb els amics, desconnectar de la situació actual i aprendre a com comportar-se seguint les normes del distanciament físic. En cap cas, des de la Fundació Pere Tarrés, volem difondre el missatge de distanciament social perquè, ara més que mai, els infants i joves necessiten connectar pel seu benestar emocional, tot i que seguint sempre les restriccions sanitàries.

Des de la Fundació Pere Tarrés es manté el compromís amb la seguretat dels participants en les activitats i és per això que s'han adaptat les activitats de lleure i les seves cases de colònies i albergs a les normatives actuals. L'objectiu és assegurar un estiu de diversió, socialització i benestar emocional on els infants, tot i el context diferent d'aquest any, puguin gaudir tant com sempre de les activitats de lleure. En el cas del casals, enguany treballaran els valors proposats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a eix temàtic de les activitats.

La Fundació Pere Tarrés destinarà més de 80.000 euros a la compra de materials sanitaris i farà arribar materials de protecció a prop de 150 centres d'esplai i centres socioeducatius de la xarxa de centres adherits a l'entitat. Tot, per tal de poder viure, un cop més, un estiu inoblidable i que serà més necessari que mai per als infants.

Des de fa setmanes, la Fundació Pere Tarrés treballa en l'adaptació de les seves instal·lacions. Aquí es poden consultar els protocols que s'apliquen a les activitats i aquí es poden consultar i descarregar fotos de l'inici d'activitats a les escoles i casals de les comarques de Barcelona.

 

Participació