Els treballadors de Montajes Rus exigeixen més seguretat a la mina de Vilafruns

Denuncien que les instal·lacions estan "molt descuidades" i falta maquinària

Grup de treballadors de Montajes Rus concentrats davant de la mina de Vilafruns
Grup de treballadors de Montajes Rus concentrats davant de la mina de Vilafruns | Mar Martí
Redacció
27 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:01h
Una trentena de treballadors de Montajes Rus s'han concentrat aquest divendres davant de la mina d'Iberpotash a Vilafruns (Balsareny) per exigir més mesures de seguretat després que dijous hi hagués un accident mortal a la mina, el segon en tres setmanes. Un dels treballadors, Cristian Planas, ha explicat a l'ACN que la mina està "molt descuidada" i es queixa de la manca de condicions de seguretat: "hi ha més maquinària d'explotació que no de seguretat". En la mateixa línia s'ha expressat Josep Gil, que ha reclamat més inversió i ha lamentat que moltes maquines "estan espatllades o inoperatives". De la seva banda, Iberpotash ha anunciat que s'ha obert una investigació amb un equip d'experts internacionals.

Els treballadors de Montajes Rus, empresa subcontractada per Iberpotash per la realització de treballs d'extracció i manteniment de la mina, s'han mostrat consternats i preocupats per les dues morts a la mina en les últimes tres setmanes. Un d'ells, Josep Gil, ha apuntat que "des de fa uns cinc anys estem veient una manca d'inversió en aquestes instal·lacions". Gil creu que el fet que la mina hagi d'anar tancant progressivament per traslladar la producció a Súria fa que "vagin curts en maquinària de seguretat".

Per la seva part, un altre treballador, Cristian Planas, ha apuntat que "des de fa anys que hi ha diversos problemes a la mina de Vilafruns i mica en mica s'ha anat descuidant tot". Segons ell, "hi ha molta maquinària d'explotació per extreure tonelades de potassa, però, en canvi, no hi ha prou maquinària de seguretat".

Des de l'empresa Iberpotash, el seu conseller delegat, Carles Aleman, ha volgut recordar que la companyia ha tancat 'sine die' les instal·lacions de la mina de Vilafruns i que s'està creant un equip internacional d'experts per "reavaluar les mesures de seguretat i prendre, posteriorment, les mesures que calgui". "La seguretat de la gent és el més important per nosaltres, i és on hi dediquem més esforços i recursos", ha apuntat Aleman.

Vaga prevista pel 30 de juny

Els comitès d'empresa de la mina d'Iberpotash de Sallent i de Montajes Rus van decidir aquest dijous tornar a convocar la vaga prevista pel 30 de juny després de conèixer el nou accident mortal. Sota el lema 'Per la seguretat a la mina', els sindicats insten a la direcció d'Iberpotash a "començar la negociació per implementar les mesures de seguretat i prevenció de la mina per evitar nous accidents i garantir la seguretat de les persones que hi treballen". Es dona el cas que minuts abans de l'accident, CCOO havia anunciat que desconvocava la vaga perquè la direcció s'havia compromès a negociar. Tot i això, en fer-se públic el nou accident mortal, CCOO va decidir tornar a convocar la vaga.