La Residència Mont Blanc i Sant Andreu Salut fan efectiva la unió de les seves fundacions

La fundació resultant sumarà prop de 500 professionals i gestionarà més de 580 places, 355 de les quals residencials

Imatge d'arxiu de la presentació de la fusió entre Mont Blanc i SAS
Imatge d'arxiu de la presentació de la fusió entre Mont Blanc i SAS | SAS
NacióManresa
23 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:23h
La Residència Mont Blanc i Sant Andreu Salut van signar, aquest passat dilluns, 22 de juny, la fusió de les seves fundacions i la constitució del nou patronat. Tot plegat, després que el mes de febrer, representants d'ambdues institucions aprovessin un memoràndum d'entesa.
 
L'acte, celebrat al Centre de Dia de la Residència Sant Andreu de Manresa, va comptar amb representants dels patronats de les dues institucions així com també amb la presència de l'alcalde de Manresa i actual president de la Fundació Sant Andreu Salut, Valentí Junyent, i del proper batlle de la ciutat i pròxim president de Sant Andreu Salut, Marc Aloy.
 
La fusió de les fundacions en qüestió va aprovar-se amb efectes del dia 30 de juny de 2020. Serà a partir d'aquest moment quan s'iniciarà la tramitació davant el Protectorat de Fundacions de la Generalitat de Catalunya perquè la validi. Manel Valls, director general de la Fundació Sant Andreu Salut, i Joan Estany, president de la fundació IBAM (que és l'entitat que gestiona la Residència Mont Blanc i la que efectivament es fusionarà amb la de Sant Andreu Salut) van ser els encarregats de signar l'acord.
 
Qui integrarà el nou patronat?
 
Completada la fusió, les persones que integren el nou patronat seran Miquel Blanch
Ferrarons; Sebastià Catllà Calvet; Josep Camprubí Casas; Maria Àngels Clotet Miró; Francesc Domènech Bartra; Joan M. Estany Altarriba; Mariona Homs Alsina; Valentí
Junyent Torras; Valentí Martínez Espinosa; Manel Peiró Posadas; Francesc Santasusana Riera, i Mercè Tarragó Costa. Les dues fundacions "agraïm" la generositat dels patrons "que voluntàriament han cessat dels seus càrrecs per permetre que es pugui constituir un únic patronat", diuen.
 
Si la fusió de Sant Andreu Salut i Mont Blanc -dues entitats sense ànim de lucre i que
comparteixen missió, valors, arrelament i model d'atenció centrada en la persona
(ACP)- ja es va veure com una gran oportunitat el passat febrer, avui, després de la
situació viscuda arran de la Covid-19, "s'ha evidenciat que és la millor decisió", exposen des del patronat.
 
Què suposarà la fusió?
 
La unió, expliquen des de les dues fundacions, "no comportarà cap ajustament ni cap modificació en els respectius projectes de futur". Així mateix, manifesten, "tampoc provocarà que hi hagi un canvi de denominació de cap dels equipaments".
 
La fundació resultant sumarà prop de 500 professionals i gestionarà més de 580 places, 355 de les quals residencials. Als 16 milions d'euros de pressupost anual de Sant Andreu Salut s'hi sumen els més de 2 milions procedents de Mont Blanc. Conjuntament, acumulen un patrimoni net proper als 18 milions d'euros. Pel que fa a espais, i sense comptar el futur edifici amb els pisos residencials, els equipaments d'ambdues parts sumen més de 23.500 metres quadrats de superfície.
 
Sumar coneixements i recursos "per seguir avançant"
 
"Estem obertes a sumar altres entitats del sector que vulguin compartir camí de futur", expressen des de Sant Andreu Salut i Mont Blanc. En aquest sentit, i "davant de la tendència marcada per les concentracions de grans corporacions empresarials i la irrupció de nous inversors en el sector", des del nou patronat assenyalen que "serà molt important que les entitats sense ànim de lucre del territori trobin la seva forma conjunta de sumar coneixement i recursos per seguir avançant i innovant amb la finalitat d'adaptar-se a les necessitats de les persones grans de territori".
 
Dues institucions "destinades a entendre's"
 
Sant Andreu Salut i la Residència Mont Blanc sempre han estat molt a prop físicament, amb els seus equipaments a molt pocs metres de distància. Així mateix,  també són molt propers en la filosofia de treball que tenen (missió i valors): "Compartim models d'atenció centrada en la persona (ACP) en l'àmbit de la dependència, així com un fort arrelament a la ciutat i un compromís social i cultural amb la comarca; estem destinades a entendre'ns", asseguren.
 
La Residència Mont Blanc, formalment gestionada per la Fundació IBAM, va néixer
l'any 1985 i aquest 2020 ha superat els 70 professionals i els 2 milions d'euros de pressupost. Disposa de 90 places residencials (60 de les quals en habitacions individuals) i 20 de centre de dia i té el segell europeu d'excel·lència en gestió EFQM
300+.
 
La història de Sant Andreu Salut arrenca amb la fundació de l'Hospital de Sant Andreu (1260), el segon més antic de Catalunya. Té un pressupost anual de més de 16 milions d'euros i disposa d'una plantilla de més de 400 professionals. Entre la seva pròpia Residència Sant Andreu i les dues que gestiona actualment (Sant Vicenç de Castellet i Callús), gestiona 265 places residencials, a més de les 212 d'assistència
en l'àmbit sociosanitari (a l'Hospital Sant Andreu).
 
Aquesta fusió, a parer de les dues institucions, "ha de posar en valor, encara més, el paper que tenim com a defensores de la qualitat d'atenció a les persones i de la gestió per sobre dels rendiments econòmics". A més, recalquen, "ha de reforçar el seu compromís amb el territori i l'alta especialització en l'activitat", ja que es tracta de fundacions "únicament dedicades a l'atenció a les persones".