L'Audiència Nacional arxiva la causa de Tous però obre la porta a reobrir-la perquè veu indicis de delicte

El tribunal apunta a l'àmbit administratiu sancionador per "restaurar l'ordre jurídic" davant la "possible infracció"

Botiga Tous del carrer Àngel Guimerà
Botiga Tous del carrer Àngel Guimerà | Pere Fontanals
Redacció
22 de juny del 2020
Actualitzat a les 18:46h
La secció tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha confirmat l'arxivament de la causa contra la manresana Tous per la composició de l'interior d'alguns productes de plata però obre la porta a reobrir-la. En una interlocutòria del 19 de juny, l'AN estima parcialment el recurs de l'associació Consujoya i revoca el sobreseïment definitiu lliure de la causa i acorda que aquest sigui provisional.

L'Audiència Nacional veu "indicis racionals de fets que, en cas de resultar acreditats, podrien ser constitutius de delictes d'estafa i publicitat enganyosa". Tanmateix, els tres magistrats els veuen "insuficients" per continuar amb la investigació penal.

Tot i així, la interlocutòria apunta que "la possible infracció" té una "adequada i satisfactòria regulació en l'àmbit administratiu sancionador, sent suficient per restaurar l'ordre jurídic". "Els fets en qüestió podrien haver vulnerat la llei 17/1985 i el seu reglament però aquests textos tipifiquen les corresponents infraccions administratives", diu el text.

L'Audiència Nacional afirma que són "evidents les dificultats d'interpretació" de la normativa sobre objectes fabricats amb metalls preciosos en relació amb el farciment de peces amb material no metàl·lic, com és el cas d'alguns ossos de plata de la marca Tous. La interlocutòria admet que està permès omplir les joies amb material no metàl·lic si és per donar estabilitat a la peça però alhora està prohibit dotar-los de l'aparença de metalls preciosos sense que es vegi.

"El que aquí tenim, com a producte final, és precisament una peça que aparenta ser totalment de plata quan en realitat només ho és en la seva part externa", diuen els magistrats. Tot i així, Tous al·lega que ho fa per conferir estabilitat als objectes, tal com autoritza l'article 55 del reglament, però "no es contemplen excepcions" a la prohibició de recobriment sense que sigui distingible.

D'altra banda, pel que fa a la publicitat enganyosa també veuen "indicis però són insuficients". "La informació resulta incompleta i inclús reticent. No diu res que no sigui veritat però omet una part rellevant d'ella, privant els eventuals consumidors en general i a l'adquirent del producte en particular del coneixement de característiques i qualitats que resulten pertinents per adoptar amb fonament la decisió de compra", diu la interlocutòria.

L'Audiència Nacional veu una "deficient informació" de l'empresa Tous, ja que no fa referència al contingut del nucli de les seves peces de l'os de plata. Segons la interlocutòria, només a l'última frase de l'apartat de manteniment sobre la joia fa referència a la tècnica d''electroforming' sense concretar que la joia que adquireix té el nucli fet d'aquesta manera.

A més, l'Audiència Nacional descarta que l'associació demandant, Consujoya, hagi actuat amb "mala fe". El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz en la interlocutòria prèvia d'arxivament total de la causa va concloure que l'associació va actuar amb "temeritat" i li va imposar pagar les costes. Una decisió ara revocada, com també que l'arxiu sigui lliure, tal com va decretar Pedraz a principis d'any.