Documents del president Lluís Companys a Memoria.cat

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Carta de Lluís Companys a Jaume Creus, escrita quan es trobava empresonat a Madrid, el juny del 1935
Carta de Lluís Companys a Jaume Creus, escrita quan es trobava empresonat a Madrid, el juny del 1935 | Memòria.cat
Redacció
21 de juny del 2020
Actualitzat el 22 de juny a les 8:52h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem consultar el web aplega 7 webs més, on es mostren els documents relacionats amb el president Lluís Companys que membres de l'Associació Memòria i Història de Manresa han trobat els darrers anys a arxius d'Amsterdam, París, Àvila, Salamanca, etc. o han estat aportats per alguns particulars.

Documents inèdits de Lluís Companys i Carme Ballester

Són documents trobats a l'Institut Internacional d'Història Social, d'Amsterdam. Hi destaca un manuscrit de Carme Ballester, la segona esposa de Lluís Companys,  que narra amb detall la detenció del seu marit per part dels alemanys, a La Baule (Bretanya), l'agost de 1940. Poc després Companys seria extradit a l'Espanya de Franco i executat a Montjuïc.

També una carta manuscrita de Lluís Companys, una declaració jurada de Carme Ballester sobre la trajectòria política de Companys, un informe sobre la col·laboració de Carme Ballester en la resistència francesa, documents sobre els tràmits per a la indemnització d'Alemanya i dos informes elaborats pel consolat alemany a Barcelona.

Aquest web reprodueix també parcialment l'expedient de divorci de Lluís Companys i la seva primera esposa, Mercè Micó, un document trobat a l'Arxiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Documents de Lluís Companys i Micó, fill del president

Documents trobats als Archives Nationales francesos sobre el fill malalt del president Lluís Companys, Lluís Companys i Micó, a qui la família anomenava "Lluïset". Es tracta de quatre escrits que Lluís Companys fill va enviar al seu pare: dues postals des d'una clínica de Bèlgica i dues cartes breus des de la clínica de París on estigué posteriorment. També hi podem llegir una correspondència entre Carme Ballester i la clínica i uns rebuts de les despeses de l'estada del "Lluïset" a la clínica parisenca. 

Documents de Camil Companys, germà del President

Documentació sobre Camil Companys i Jover, un dels germans del president Companys, trobada als Archives Nationales francesos. Entre altres documents, hi trobem unes cartes que li envià la seva esposa, Josefa Pascual, des de Barcelona,  on s'havia quedat amb el seu fill, i unes altres del seu germà Manuel.

Dossier policial francès sobre Lluís Companys

Ofereix un expedient de la Direcció de la Seguretat Nacional de la III República Francesa sobre Lluís Companys, trobat als Archives Nationales francesos, que abraça des de la primera visita de Companys a França, el 1934, fins el març de 1940, quan ja s'hi trobava refugiat. L'expedient conté el seguiment de les entrades del president en territori francès fins el 1939 i els seus desplaçaments interns quan ja era un exiliat més del feixisme, com, per exemple, les seves visites a la Layetana Office, l'oficina de la Generalitat a París.

Cal destacar els documents de la prohibició a Companys de participar en un míting-crida a París en suport de l'Espanya republicana (desembre de 1936), i la declaració de Lluís Companys al Control d'estrangeria (abril de 1939), en què sol·licita un permís de residència.

L'expedient de Lluís Companys de l'Arxiu de Salamanca

Ofereix el sumari contra Lluís Companys del "Tribunal Especial para la Represión de la Masonería y del Comunismo", que es conserva a l'Arxiu de Salamanca. Entre els papers, els textos de tres discursos del president Companys; la fitxa de Companys de la lògia "Lleialtat" i altres documents sobre la seva relació amb la maçoneria, i l'acta de defunció del mateix Companys. 

Documents sobre Lluís Companys conservats a l'Archivo General Militar d'Àvila

Hi podem llegir un discurs de Companys del març del 1938, cartes seves adreçades a Negrín i Indalecio Prieto i cartes que va rebre de Largo Caballero, del Comitè Internacional de la Creu Roja i de Josep Maria Batista i Roca.

Correspondència inèdita de Lluís Companys, Pau Casals  i altres personalitats catalanes  (Fons Jaume Creus i Ventura)

Aquest web publica 5 cartes que Lluís Companys va escriure els anys 1934 i 1935 des de la presó, però també cartes i textos de gran interès d'altres polítics i intel·lectuals catalans com Pau Casals, Ventura Gassol, Josep Irla, Pompeu Fabra, Joan Alavedra, Batista i Roca, Josep Trueta, Antoni Rovira i Virgili, Enric Pérez Farràs, Joan Casanovas, Josep M. Espanya, Ventura Gassol, Josep Dencàs, Frederic Escofet, Manuel Carrasco i Formiguera, entre d'altres.

El conjunt de la documentació prové del fons documental de Jaume Creus i Ventura i de Lluís Willaert. 

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/lluis-companys
- Autors de les troballes de documents: Jordi Pons Pujol (Archives Nationales francesos) i Joaquim Aloy (arxius d'Amsterdam, Àvila i Tribunal Superior de Justícia de Catalunya).
- Autors dels webs: Josep Alert, Joaquim Aloy i Jordi Pons
- Publicació dels webs: 2010-2015