Manresa 2022

Manresa 2022 rep una embranzida notable amb el ressò de la visita al papa Francesc

La visita al pontífex ha estat recollida per una trentena de mitjans de comunicació de Catalunya i l'Estat

per Redacció, 19 de juny de 2020 a les 15:53 |
Un moment de la visita manresana al Vaticà. | Servei Fotogràfic del Vaticà
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ampli ressò als mitjans de comunicació generals de la visita de la delegació de Manresa al papa Francesc. Una trentena de mitjans de comunicació, d'àmbit local, nacional o estatal, han recollit la informació de la visita de la delegació de l'Ajuntament de Manresa, encapçalada per l'alcalde Valentí Junyent, al papa Francesc. Aquest impacte assolit i el suport manifestat pel papa al projecte significa una embranzida molt important i un impuls en la notorietat i la difusió del projecte Manresa 2022, en el marc del qual es commemorarà el 500 aniversari de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa.

Televisions, ràdios, premsa escrita, agències de notícies i mitjans digitals s'han fet ressò de la visita manresana al Vaticà. Mitjans com TV3, TVE, La Vanguardia, El Punt Avui, Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena Ser, COPE, ABC, El Nacional.cat, Regió7, Canal Taronja o NacióDigital, i agències com Efe i Europa Press, entre altres, han publicat la informació i han remarcat majoritàriament la bona acollida que va donar el Papa a la delegació manresana i la seva disposició a visitar la ciutat en el marc de Manresa 2022, si la salut li ho permet.


La delegació de Manresa a Roma va organitzar una trobada amb corresponsals catalans i de la resta de l'estat a la capital italiana, a la qual van assistir una desena de periodistes. En la trobada, els professionals de la comunicació, que cobreixen habitualment la informació del Vaticà, van posar de relleu el caràcter excepcional de l'audiència, ja que aquestes se solen concedir a caps d'estat o grans capitals però és molt poc habitual que es concedeixin i no representants de ciutats mitjanes com Manresa, i la seva llarga durada (mitja hora). Tot plegat demostra l'interès del Papa pel projecte i dona més notorietat a aquesta aposta estratègica de la ciutat. 

L'audiència amb el pontífex va ser encapçalada per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, a qui acompanyaven el primer tinent d'alcalde i regidor de Presidència, Marc Aloy; el regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet, i el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, juntament amb el pare superior de la Cova, Lluís Magriñà. També van formar part de l'expedició a Roma el cap de Programes i Projectes Estratègics de l'Ajuntament, Joan F. Domene; i el cap de gabinet d'alcaldia i Comunicació, Joan Piqué.


Manresa continua ara treballant en el projecte, després que el Papa el considerés molt interessant, especialment en un moment de transformació profunda en tots els camps, i que valorés molt positivament els valors que promou. El pontífex també va explicar que mai ha visitat personalment Manresa, una ciutat de referència per als jesuïtes d'arreu del món, motiu pel qual va manifestar que "m'agradaria moltíssim" poder-la visitar durant la commemoració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat i hi va afegir que "el meu desig és poder venir".

La delegació va aprofitar el viatge a Roma per fer algunes visites institucionals amb el delegat de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi, i l'observador permanent de la Santa Seu a l'Organització Mundial de Turisme, Maurizio Bravi, en la línia de promoure el projecte Manresa 2022. 

L'Ajuntament de Manresa considerava molt rellevant el fet de poder transmetre al Papa personalment el caràcter transversal i la voluntat transformadora del projecte i, al mateix temps, aprofitar aquest fet tan singular per ampliar la difusió i el coneixement sobre aquesta iniciativa impulsada des de l'Ajuntament que, amb el pas del temps, s'ha convertit en un projecte de ciutat.

Per això, tot i que les circumstàncies provocades per la crisi del coronavirus van complicar la preparació del viatge, finalment es va acceptar la invitació a aquesta audiència privada amb el Papa un cop el govern italià va decidir obrir el país als vols internacionals el dia 3 de juny.

El cost total del viatge a Roma de la delegació de Manresa va ser de 6.894 euros. El 50% d'aquest cost es finança amb una subvenció de l'àrea de Turisme de la Diputació de Barcelona, mentre que l'altre 50% l'aporten l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa. 

Un papa jesuïta, 500 anys de l'estada a Manresa del fundador de la companyia

Durant la trobada amb el Papa, se li van exposar els detalls del projecte Manresa 2022, la voluntat d'impulsar la seva difusió a nivell internacional, i especialment entre la comunitat jesuïta i els seus centres educatius repartits per tot el món, per atraure visitants a la ciutat coincidint amb la commemoració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa. 

Recordem que el Papa Francesc pertany a la Companyia de Jesús i que Ignasi de Loiola va ser el fundador dels jesuïtes a partir de l'experiència personal i de transformació que va viure durant els onze mesos que va passar a Manresa el 1522.

També es va exposar al pontífex el projecte del Camí Ignasià, que uneix la localitat natal d'Ignasi –Loiola, al País Basc- amb Manresa, i el potencial que té com a ruta de pelegrinatge i de creixement personal i espiritual, equiparable al que era el Camí de Sant Jaume en els seus inicis. Igualment, s'ha aprofitat per destacar la importància que la Companyia de Jesús hagi declarat Any Jubilar ignasià el període de temps que anirà del 31 de juliol de 2021 al 31 de juliol de 2022, un fet que també contribuirà a reforçar la projecció exterior de Manresa coincidint amb la commemoració del 500 aniversari.

Igualment, es va informar el Sant Pare de l'aposta de Manresa pel diàleg interreligiós, un fet pel qual va mostrar un especial interès. La ciutat és una referència a nivell de país de de fa molts anys en aquest àmbit. El pontífex va valorar, amb gran interès, la proximitat i la bona convivència amb la comunitat islàmica i la mesquita Al Fath, ubicada a la Fàbrica del Salt des del 2004, just al punt mig dels dos grans referents catòlics de la ciutat: la basílica de la Seu i el santuari de la Cova.

Conjunt de relacions institucionals per promoure el projecte i set anys de contactes amb el Vaticà

La visita al Papa s'emmarca en el conjunt de relacions institucionals que ha posat en marxa el projecte Manresa 2022, que inclou des dels lligams amb les  poblacions del Camí Ignasià (de forma preferent amb Azpeitia/Loiola), fins a les visites realitzades per presentar el projecte: a la  Generalitat de Catalunya, des del 2013 (en concret amb els tres presidents i cinc consellers de  Cultura que hi ha hagut des de llavors), la Diputació de Barcelona (tres presidents), al Bisbat de Vic i Arquebisbat de Barcelona, a l'Ajuntament de Barcelona, a  Montserrat, a la cúpula dels jesuites (el 2017 es va fer un primer viatge a Roma) i finalment al Sant Pare.

Pel que fa a l'audiència privada amb el Papa, aquesta culmina una sèrie de contactes que l'Ajuntament de Manresa ha mantingut amb els jesuïtes i amb l'entorn del Papa des del març de 2013, quan li va enviar una carta per correu felicitant-lo per la seva elecció amb un invitació a visitar Manresa amb motiu de la commemoració del 2022. Uns anys després, l'octubre de 2016, va rebre una altra carta lliurada en mà per l'aleshores regidora de Cohesió Social,  Mercè Rosich, durant l'audiència pública a una delegació del projecte Invulnerables a la plaça de Sant Pere.

En paral·lel, el consistori ha mantingut contactes periòdics amb els jesuïtes que el març del 2017 van propiciar la visita a Roma d'una missió integrada per representants de l'Ajuntament de Manresa, l'Oficina Tècnica del Camí Ignasià i la Casa Internacional d'Espiritualitat de la Cova per reunir-se amb el Superior General de la Companyia de Jesús, el pare Arturo Sosa, i demanar-li el suport institucional de la companyia al projecte Manresa 2022. 

Posteriorment, el setembre de 2018, l'alcalde Valentí Junyent i el regidor de Turisme, Joan Calmet, es van tornar a reunir amb el pare Arturo Sosa aprofitant l'estada que va fer a Manresa per visitar la Cova i els llocs ignasians. Durant la trobada, van poder comentar alguns aspectes relatius a la preparació dels actes commemoratius del 500 aniversari de l'estada de Sant Ignasi a la ciutat.

A partir d'aquesta visita, es van reprendre els contactes amb l'entorn del Papa per sol·licitar una audiència privada que finalment ha estat acceptada i que va tenir lloc el 6 de juny.

El projecte Manresa 2022

El Projecte Manresa 2022 és una aposta estratègica de la ciutat, transversal i participativa, que s'inicia el 2013 amb l'objectiu de commemorar els 500 anys de l'arribada d'Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d'un any a la nostra ciutat, s'hi va inspirar per a escriure els Exercicis Espirituals i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l'orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa.

L'Ajuntament de Manresa ha volgut aprofitar l'oportunitat que planteja aquesta commemoració històrica de relleu mundial per renovar la imatge que tenim de la nostra ciutat i la imatge que oferim al món. Partint de les arrels ignasianes, vol potenciar tant el seu llegat patrimonial com els seus valors, que són plenament vigents i que han d'impulsar la ciutat cap endavant per fer-la més sostenible i equilibrada.

L'objectiu és projectar una nova Manresa per canviar l'imaginari col·lectiu, per generar autoestima, per obrir-la al món, per fer de Manresa una ciutat més acollidora i més atractiva, tant per als  manresans i les manresanes com per als visitants. En definitiva, per internacionalitzar la ciutat perquè esdevingui una autèntica destinació turística que aporti creació de riquesa al territori i que millori la qualitat de vida de la ciutadania. 

Les actuacions del projecte Manresa 2022 

Les actuacions del projecte Manresa 2022 que s'han anat produint al llarg d'aquests anys es poden agrupar en tres grans eixos: transforma, acull i batega.

En el primer eix –Transforma- destaquen algunes intervencions relacionades amb el patrimoni ignasià:

- La gran remodelació de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi per convertir-lo en el Museu del Barroc de Catalunya 
- La recuperació del tram manresà del Camí Ignasià que uneix Loiola amb la nostra ciutat, la creació de l'Espai Manresa 1522, que mostra la ciutat que va trobar Ignasi quan hi va arribar fa prop de 500 anys;
- L'adequació d'El Pou de Llum, el mirador sobre el riu Cardener on Ignasi va tenir la revelació que el transformaria espiritualment per acabar escrivint els seus Exercicis Espirituals i fundant la Companyia de Jesús.
- La transformació de la Via Sant Ignasi, que uneix el Cardener i el camí de la Cova amb l'Antic Col·legi Sant Ignasi i el seu entorn.
- La millora del tram d'arribada del camí de Sant Ignasi a la ciutat i la recuperació del patrimoni de murs de pedra seca als plans de Santa Caterina (pendent d'executar aquest 2020). 
- La reurbanització d'espais medievals per on Sant Ignasi va passar, com el carrer del Balç, un dels indrets més singulars i d'interès històric, arquitectònic i turístic de la ciutat. (pendent d'executar aquest 2020)

Pel que fa a l'eix “Acollida”, s'ha treballat per elaborar una oferta turística i enogastronòmica atractiva per als visitants a partir de diversos elements relacionats amb el patrimoni ignasià.

El gruix de les activitats relacionades amb el projecte es concentren en l'apartat Batega i van des de la Marxa del Pelegrí, una caminada pel tram del Camí Ignasià que va de Montserrat a Manresa; fins al cicle de música espiritual Sons del Camí, passant per altres també rellevants com el cicle de pensament Ignàgora o el projecte d'autoconeixement i gestió personal Lotus, adreçat a infants i joves. 

 

Participació