Fem Manresa es mostra crítica amb el Pla de Reconstrucció Social i Econòmic arran de la Covid-19

Tots els grups valoren positivament l'entesa general, però els anticapitalistes troben a faltar conèixer de quants diners e disposa

Primer ple presencial a Manresa després de la pandèmia
Primer ple presencial a Manresa després de la pandèmia | Pere Fontanals
19 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:03h
Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Manresa han valorat "de forma molt positiva" l'entesa general del ple "per sobre d'ideologies" en l'evolució del Pla de Reconstrucció Social i Econòmic que van engegar tots els partits arran de la crisi sanitària. El ple d'aquest dijous va donar compte de l'informe mensual que tècnics i polítics presenten per mostrar la seva evolució que "com la pròpia crisi, és dinàmica".

Precisament, les conseqüències d'aquest dinamisme va ser un dels punts amb que Fem Manresa es va mostrar crítica. No amb el dinamisme, que és incontrolable, sinó amb el fet que el pla no contempli una previsió econòmica del que significarà per a les arques municipals. "No sabem a què atendre'ns a l'hora de presentar propostes concretes". L'Ajuntament de Manresa ja ha destinat 1,5 milions al pla, però caldrà ampliar la dotació.

El regidor de la formació, Jordi Trapé, va valorar en aproximadament el 3 milions d'euros l'import total que caldrà destinar-hi. "Després de l'aprovació dels dictàmens dels microcrèdits i de les ajudes a fons perdut (265.000 euros per una banda i 200.000 euros més, per l'altra), més el fet d'establir la gratuïtat durant el tancament de la taxa de recollida d'escombraries comercial i de la taxa industrial (160.000 euros) i el fet de suspendre temporalment les quotes dels centres educatius municipals (240.000 euros), més alguna petita actuació que s'hagués fet, ja havíem gastat gairebé la totalitat del pressupost del Pla de Reconstrucció i encara no havíem ni pogut començar a desgranar les propostes”.

Segons la formació rupturista, encara faltar comptar-hi "les noves actuacions que s'inclouran al pla als propers mesos i els més de 300.000 euros de compensació de la zona blava, els 300.000 euros de compensació del servei d'autobús, els 60.000 euros de compensació de la recollida de vehicles i d'altres petites desviacions que puguin tenir les altres concessions, que farà que ens encaminem cap aquesta xifra de 3 milions d'euros” deia Trapé.

En aquest sentit reclamen a l'equip de govern que siguin clars i concretin de quin pressupost real es disposa per al Pla de Reconstrucció, ja que sense saber-ho no es poden presentar mesures efectives i realistes. 

Els anticapitalistes també ss'han queixat que de les 125 propostes que recull el document, "només 19 són propostes que no estaven al document inicial que ens va fer arribar l'equip de govern just al firmar el pacte". Es queixen que algunes de les propostes presentades per Fem Manresa s'hagin acceptat amb el compromís d'estudiar-les per part de l'equip de govern, "però que ara no es vegin reflectides a l'informe; i que de la majoria no s'hagi fet cap retorn a hores d'ara de com es valoren o si s'estudiaran".

La resposta del govern va anar per dues bandes. Marc Aloy va assegurar-li que moltes de les propostes que recull el document van ser també presentades per Fem Manresa. L'alcalde Valentí Junyent, "actuant com a regidor d'Hisenda", per la seva banda, va retreure a Trapé que donés una xifra total de despesa per al pla: "tots podem llançar xifres al vol, vostè diu 3 milions i jo en puc dir 4, però el cert és que les respostes que cal donar es van coneixent, moltes vegades, a mesura que sorgeixen nous problemes". De fet, Junyent 'ha mostrat segur que l'any "acabarà amb dèficit, un dèficit que no serà menor"

Per part de Ciutadans, Andrés Rojo, va valorar de forma positiva l'evolució del pla i va recordar que "el projecte és ambiciós i els recursos limitats". El socialista Felip González, per part seva, ha posat en valor "que encara treballem plegats tot i les nostre diferències", i que no es pot fer una previsió: "si Serveis Socials necessita 100.000 euros, no es preocupi que el govern trobarà la manera de posar-los sobre la taula", va respondre a la intervenció de Trapé.