El ple de Sant Vicenç aprova el Pla de Reactivació Econòmica i Social dotat amb 210.000 euros

Es prioritzen els ajuts directes a professionals autònoms i comerciants, s'estableix una línia de finançament de 40.000 euros amb microcrèdits sense interès també per a pimes i s'ofereixen vals de 60 euros per bescanviar al comerç local

Redacció
18 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:42h
El ple de juny de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha aprovat per unanimitat el Pla de Reactivació Econòmica i Social del municipi amb una dotació econòmica de 210.000 euros. El consistori estableix un paquet de mesures addicionals a les preses durant les darreres setmanes que donen resposta a la situació d'emergència social actual provocada per la pandèmia de la Covid-19. El pla situa les persones al centre de les polítiques de l'Ajuntament.

Activitat econòmica

Les principals partides del Pla de Reactivació Econòmica i Social es destinen a mesures per a l'impuls econòmic i el foment de l'ocupació. L'Espai Impuls SVC reforça la gestió de la borsa de treball i acollirà un nou punt d'informació i assessorament per orientar totes les persones afectades per la crisi actual i que puguin acollir-se a ajuts: persones, professionals autònoms, entitats, comerços i pimes. S'estableix una partida de 60.000 euros amb ajuts d'un mínim de 200 euros per a professionals autònoms i 300 per a comerciants que hagin hagut de tancar o hagin reduït la seva activitat. En paral·lel, es disposa d'una bossa de 40.000 euros per a microcrèdits a interès zero d'entre 3.000 i 5.000 euros per a autònoms i pimes. També s'impulsa un pla d'ocupació propi dotat amb 15.000 euros i l'espai de coworking de l'Espai Impuls SVC serà gratuït fins a final d'any.

Vals per al comerç local

Una de les altres línies destacades del pla són els vals de compra de 60 euros per gastar al comerç local adreçats a persones que estiguin a l'atur o bé a famílies en situació de vulnerabilitat. Amb un pressupost de 20.000 euros es calcula que beneficiarà unes 330 persones i serà també un element per dinamitzar el comerç local. L'Ajuntament seguirà promovent aquest consum de proximitat a través d'una campanya de consum responsable i reforçant la senyalització de la zona comercial per donar suport al petit comerç.

Àmbit social i suport a les entitats

Pel que fa a les mesures socials, de cara a la gent gran, es reforcen l'atenció dels serveis d'atenció domiciliària, àpats a domicili i teleassistència amb una dotació econòmica de 15.000 euros. En paral·lel, augmenten les beques perquè més infants puguin beneficiar-se de les beques per a llibres i material escolar i les beques per a activitats esportives, culturals i educatives, que també permetrà a les entitats a mantenir les activitats, amb una partida global de 26.500 euros. L'Ajuntament estableix una partida de 17.000 euros per a les entitats que hagin d'adaptar les seves instal·lacions i comprar material sanitari per evitar la propagació de la Covid-19, i per al personal del consistori. Es treballarà per assegurar que les activitats culturals, esportives i de lleure es programin amb totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries, i es prioritza la contractació de companyies i artistes locals, que també disposaran d'una ajuda total de 6.000 euros.

Habitatge i ocupació

El ple també ha aprovat una moció que planteja polítiques d'habitatge proactives i vies per trobar solucions al fenomen de les ocupacions conflictives que alteren la convivència i el civisme a Sant Vicenç de Castellet. En aquest sentit, s'estableix oferir assessorament a totes les persones que pateixin l'ocupació d'un immoble de la seva propietat per poder transformar aquesta ocupació en un lloguer social, sempre que això sigui possible i també s'elaborarà un decàleg d'actuació municipal per prevenir les ocupacions delinqüencials i intermediar en les de caràcter social.

El text també demana al Govern de la Generalitat i de l'Estat modificar els recursos legals als municipis per poder lluitar contra les ocupacions conflictives i instar a la cooperació entre totes les administracions per fer front a aquestes situacions. La moció planteja la necessitat que la SAREB cedeixi el 30% dels immobles al lloguer social i es creï un fons social d'habitatge.

Tots aquests acords es traslladaran al Parlament de Catalunya, a la Generalitat, al Congrés dels Diputats, a l'Associació de Municipis i a la Federació de Municipis.

La rehabilitació Castellet avança

Finalment, la sessió ordinària de junt ha aprovat la llicència d'obres de les fases 3 i 6 de la rehabilitació de Castellet. Són les actuacions que es corresponent a la casa de l'ermità i a la torre, finançades pels Fons FEDER i gestionades a través del Consell Comarcal del Bages en el marc d'actuacions del Geoparc.