Creu Roja Manresa entrega prop de 600 kits d'higiene durant una crisi que ha sumat 90 nous voluntaris

El Diari d'Operacions publicat per l'entitat també exposa que, al llarg dels tres mesos d'estat d'alarma, s'han realitzat un total de 2.040 trucades de seguiment i promoció de la salut als col·lectius més vulnerables

Imatge del Diari d'Operacions de Creu Roja Manresa durant els tres mesos d'estat d'alarma
Imatge del Diari d'Operacions de Creu Roja Manresa durant els tres mesos d'estat d'alarma | CRM
18 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:59h
Creu Roja Manresa va fer pública, aquest passat dimecres 17 de juny, una infografia detallada de totes les accions que ha realitzat al llarg d'aquests darrers tres mesos d'estat d'alarma, centrades, essencialment, a cobrir les necessitats dels col·lectius més vulnerables de la ciutat. Es tracta d'unes actuacions que s'han anat perfilant periòdicament a través de diverses reunions mantingudes amb l'Ajuntament i amb la resta d'entitats socials de la ciutat; l'objectiu comú de totes elles era "repartir-nos la feina" per cobrir, amb les màximes garanties, les necessitats que es percebessin entre la població, explica Helena Cerdan, coordinadora de Creu Roja Manresa. En aquest sentit, doncs, el volum de feina més gran que ha hagut d'assumir Creu Roja ha estat el de garantir que tothom disposés de mascaretes i kits d'higiene. 

En total, tal com exposa l'infografia, al llarg dels darrers tres mesos l'entitat ha fet entrega de 569 kits higiènics i ha repartit un total de 21.850 mascaretes. Aquesta darrera acció "va ser un encàrrec que el Departament d'Interior va fer a Creu Roja Catalunya quan es va dir que la gent ja podia començar a anar a treballar", diu Cerdan: "nosaltres, el que vam fer va ser col·locar-nos en punts estratègics -com parades de bus o estacions de tren- i donar-ne a aquella gent que vèiem que no en duia". 

A banda de material higiènic i de protecció, Creu Roja Manresa també ha realitzat, des del març i fins el juny, 2.040 trucades de seguiment, prevenció i promoció de la salut als seus usuaris i usuàries. D'aquestes, la gran majoria anaven destinades als dos col·lectius més vulnerables: el de la gent gran i el dels infants. "Hem de pensar que, abans de la crisi, el contacte que teníem amb els nens i nenes era presencial i molt proper", apunta la coordinadora de l'entitat manresana, que afegeix que, precisament per això "hem intentat implicar-nos en el seu dia a dia ja fos a través de trucades als seus centres educatius o oferint serveis de suport a l'escolaritat o fent recomanacions pedagògiques a les mares i pares". 

Una altra de les tasques que ha capitanejat el voluntariat de Creu Roja Manresa ha estat la de repartir les targetes d'aliments relacionades amb les beques menjador atorgades per la Generalitat: "l'Ajuntament de Manresa ens va demanar si ens podíem encarregar nosaltres de fer-les arribar a les famílies", diu Cerdan. El nombre total de targetes d'aliments repartides ha estat de 2.203. 

90 voluntaris nous (i molt joves)

Si bé és cert que la xifra de voluntaris amb què compta Creu Roja Manresa no és gens menyspreable (en tenen prop de 300), molts d'ells són persones jubilades que, durant aquesta crisi sanitària, s'han convertit en un col·lectiu vulnerable. En aquest sentit, recalca Cerdan, "hem tingut la sort de comptar amb 90 joves que, de manera altruista, ens han ajudat durant tot aquest temps a dur a terme les accions més físiques". En total, han estat gairebé dues mil, les hores d'acció voluntària que s'han realitzat a la capital del Bages.

Pel que fa a les donacions econòmiques per part d'empreses i particulars en aquest moment extraordinari sobrevingut per la Covid-19, s'han traduït en 7.040 euros.