Memòries de Juan Cintas Cintas. Un almerienc establert a Manresa des del 1932

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Alumnes situats davant l0Ajuntament de Manresa abans de marxar a les colònies escolars municipals, l'any 1933
Alumnes situats davant l0Ajuntament de Manresa abans de marxar a les colònies escolars municipals, l'any 1933 | Col·lecció familiar
Redacció
18 de juny del 2020
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que recull les memòries de Juan Cintas Cintas, un almerienc nascut el 1925 que va venir a viure a Manresa quan tenia set anys i que es considerava a si mateix "un andaluz catalán" o "un catalán andaluz".

Juan Cintas explica les vicissituds del viatge des d'Almeria fins a Barcelona, l'arribada a Manresa, la feina dels seus pares, l'estada a les escoles Sant Ignasi i Pare Algué, les colònies escolars de la República, els bombardeigs, la marxa precipitada cap a la frontera fugint de les tropes franquistes, l'arribada a França, el captiveri del seu germà a la presó franquista, el retorn a l'Espanya de la dictadura i les humiliacions sofertes. El setembre del 1939 arriba de nou a Manresa. Narra la duresa d'aquells primers anys de postguerra, la misèria que van patir, les vagues dels treballadors de les fàbriques i els estralls de la repressió. 

Es tracta d'una crònica personal de gran interès, un testimoni representatiu dels primers moviments migratoris que van arribar a Manresa, abans de la Guerra Civil, provinents de diferents indrets de l'estat espanyol.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/cintas
- Mecanització de les memòries: Jennifer Manzano Cintas
- Publicació: desembre del 2014