Àdria Mazcuñán ja és alcaldessa de Sant Fruitós després de prosperar la moció de censura contra Batanés

En el ple extraordinari s'han repetit les mobilitzacions ciutadanes, però en aquesta ocasió també amb gent favorable al canvi

Àdria Mazcuñán amb la vara mentre Joan Carles Batanés plega la seva taula
Àdria Mazcuñán amb la vara mentre Joan Carles Batanés plega la seva taula | Pere Fontanals
17 de juny del 2020
Actualitzat a les 20:19h
La republicana Àdria Mazcuñán és des d'aquest dimecres al migdia nova alcaldessa de Sant Fruitós de Bages. Tal i com estava previst, la moció de censura contra Joan Carles Batanés impulsada per ERC, Junts i el PSC ha prosperat per 7 vots a 6, possibilitant el canvi.

De nou, el ple s'ha celebrat en el pavelló municipal -ja en van tres- per les mesures de prevenció de la pandèmia, amb exactament, 38 persones de públic a les graderies i un centenar llarg que ha seguit l'acte des d'una pantalla instal·lada fora del pavelló.

El ple, que ha viscut algun capítol d'enfrontament desagradable, ha estat llarg i espès, amb intervencions dels representants polítics que han repetit els arguments de banda i banda que s'han fet aquests últims dies.

En la presentació de la moció, Mazcuñán ha argumentat que els partits de l'oposició pensaven que Gent fent Poble "governant en minoria, buscaria acords i tindria una actitud més dialogant". Un any després, segons la republicana, han vist que "no era així". "Batanés ha continuat governant com si el poble fos seu, manant i no gestionant". Mazcuñán ha insistit en que el nou govern gestionarà l'Ajuntament "penant en les persones i el seu benestar".

Sobre el clima que s'ha viscut els últims dies al municipi, amb manifestacions i cassolades contra la moció de censura -un ànim que s'ha repetit parcialment fora del pavelló mentre durava l'acte- la nova alcaldessa ha assegurat que "és un peatge que haurem de pagar i que volem canviar amb la nostra acció".

Batanés referint-se a ell en tercera persona, ha fet una repassada de l'actuació "que ha fet Batanés com a alcalde" en els últims 9 anys, des de les inversions fins a les festes del municipi. També ha destacat que Gent fent Poble "ha fet una gestió impecable de la crisi de la Covid" que "ha estat copiada per altres pobles".

També ha tingut dards contra els partits de l'oposició: "són 7 regidors que tenen por i que estan a anys llum de poder fer una gestió com la nostra". També els ha acusat de "no escoltar els veïns" en referència a les més de 2.000 signatures recollides per trop Moció 2020.

Les intervencions dels altres representants polítics han anat en la mateixa línia, però s'han trobat, freqüentment, amb la interrupció de Batanés. Ha interromput la socialista Cristina Murcia quan li retreia que s'autoadjudiqués tota l'obra de govern dels seus 9 anys com a alcalde -8 d'aquests anys van compartir govern amb el PSC. Ha interromput el republicà David Uró, a qui ha retret que digués que assetjava els regidors de l'oposició.

La votació, però, ha fet caure les matemàtiques com una llosa sobre el ple, i les raons d'uns i altres s'han convertit en uns números que han fet prosperar la moció. La nova alcaldessa ha jurat el càrrec per imperatiu legal, i Vicenç Llorenç, de Junts, que ha presidit la mesa d'edat, li ha lliurat la vara i la insígnia de la batllia.


Després que en el ple ordinari de la setmana passada els regidors de l'oposició van sortir del pavelló per la porta del darrere escortats per la policia, en aquesta ocasió Àdria Mazcuñán i la resta de regidors del nou govern han sortit per la porta gran i han aguantat estoicament els crits i xiulets de desaprovació, mentre els seus partidaris els regalaven abraçades.
 

Adrià Mazcuñán dirigint-se a l'Ajuntament des del pavelló municipal. Foto: Pere Fontanals


El nou govern d'ERC, Junts i el PSC, s'ha dirigit a peu fins a l'Ajuntament acompanyats de diversos alcaldes de la comarca i de la presidenta del Consell Comarcal. Darrere seu, els seus partidaris i també els seus opositors.