Sant Fruitós ja ho té tot a punt per obrir el Museu Municipal sobre la vinya i el vi al Bages

L'equipament, emplaçat a l'edifici de Cal Casajoana, comptarà amb visites guiades i amb dossiers didàctics per als més menuts

El Museu del Vi i la Vinya de Sant Fruitós és a punt d'obrir-se a la ciutadania
El Museu del Vi i la Vinya de Sant Fruitós és a punt d'obrir-se a la ciutadania | AjSFB
NacióManresa
17 de juny del 2020
Actualitzat a les 10:51h
Els treballs de museïtzació a l'edifici de Cal Casajoana de Sant Fruitós, han culminat amb èxit. Això vol dir, doncs, que ben aviat, la ciutadania podrà gaudir d'un nou museu a la comarca, en aquest cas dedicat al passat i al present de la vinya i el vi al Pla de Bages.

Aquest projecte museístic, realitzat per l'empresa Grup Transversal i executat per Expomon, inclou una visita guiada per l'espai i compta amb una projecció d'imatges històriques que recorden el procés de la verema de fa 100 anys. Al llarg dels 80 metres quadrats d'equipament, i gràcies a la feina de conservació i preservació de material a càrrec del Col·lectiu de Recerca Històrica, el visitant també descobrirà la importància de les barraques de pedra seca i com aquestes van ser cabdals per elaborar el vi a peu de vinya, economitzant el transport i el temps. Així mateix, el projecte dedica un espai a les destil·leries i els licors que es realitzaven en dues empreses de destil·lats del poble i en una fassina de Torroella de Baix.

A banda de l'experiència in situ, l'Ajuntament de Sant Fruitós també ha elaborat diferents materials per tal de donar a conèixer la importància de la vinya i el vi a casa nostra. D'una banda, uns dossiers didàctics pels més menuts de casa creats per Marina Romero i Marta Genís; de l'altra, una sèrie de publicacions en format llibret, dedicades a cada celler de la DO de la comarca. En Pep Porró, un simpàtic porró que recorre tots els racons del Pla de Bages, és el protagonista dels llibrets i l'encarregat de desvetllar curiositats i indrets relacionats amb la vinya i el vi. Els creadors de les publicacions són Galdric Sala i Daniel Casas.