Jacint Carrió i Vilaseca (1916-2000). Manresà deportat a Mauthausen i Gusen

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Jacint Carrió i Carme Cristina (vídua del manresà Maurici Ribas), a Gusen (5/5/1985)
Jacint Carrió i Carme Cristina (vídua del manresà Maurici Ribas), a Gusen (5/5/1985) | ACB / Fons Jacint Carrió
Redacció
17 de juny del 2020
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que està dedicat a difondre l'obra i el pensament del manresà Jacint Carrió i Vilaseca, que va lluitar al costat de la República i, en acabar la guerra, es va haver d'exiliar  i va acabar essent deportat als camps nazis de Mauthausen i Gusen.

Carrió va escriure les seves vivències al llibre Manresa-Mauthausen-Gusen. Deportació i retorn d'un home compromès amb la llibertat. En retornar de l'exili, va dedicar bona part de la seva vida a explicar arreu la barbàrie nazi i a lluitar perquè aquells fets tràgics no es tornessin a repetir.

El web recull els seus articles, documents, fotografies, imatges de Mauthausen amb notes seves, les seves dades biogràfiques i dedica apartats a les seves memòries, al seu llegat ideològic i a la relació que va tenir amb Montserrat Roig i Joaquim Amat-Piniella. Cal destacar un apartat titulat “La veu de Jacint Carrió”, que inclou una quarantena d'enregistraments sonors on el manresà parla de Mauthausen, Gusen, la República, l'Associació de Dependents, la Guerra Civil i altres temes.

Finalment, es recullen els parlaments, la crònica gràfica i un vídeo de l'homenatge que la ciutat de Manresa va tributar a Jacint Carrió, quan se li va concedir la Medalla de la Ciutat de Manresa a títol pòstum.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/jacint
- Autor del web: Joaquim Aloy
- Publicació: gener del 2010