Els mossos demanen 4 i 3 anys i mig de presó per als manifestants detinguts l'1 de Maig de 2017 a Manresa

Les detencions es van produir després que els ARRO carreguessin contra la gent en un embut que es va formar al carrer Born

Manifestants davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa l'1 de maig de 2017
Manifestants davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa l'1 de maig de 2017 | Pere Fontanals
16 de juny del 2020
Actualitzat a les 20:54h
L'acusació particular dels ARRO dels Mossos d'Esquadra que van participar en la detenció de dos activistes durant la manifestació del Primer de Maig de 2017 a Manresa demana 4 anys de presó per a Erik Montero, que llavors tenia 23 anys, i 3 anys i mig de presó per a Lluís Salsamora, que en tenia 46, per un presumpte delicte d'atemptat a l'autoritat i de lesions, que són lleus en cas de Salsamora. La Fiscalia, en canvi, demana 1 anys i mig per a cadascun per l'atemptat i multes per les lesions.

Els fets es remunten a la manifestació del Dia del Treballador de 2017 quan l'estretor del carrer del Born va provocar el contacte entre manifestants i els agents dels Mossos d'Esquadra que hi havia desplegats. Els policies van carregar amb les defenses contra els manifestants i van practicar les dues detencions. Cinc agents van requerir atenció mèdica i nombrosos activistes van acabar amb contusions de defensa, un d'ells amb un trau obert al cap.

Segons els manifestants, les càrregues i els incidents van començar després que dos agents donessin una empenta a un dels detinguts i intentessin prendre-li la bandera que portava. Ell s'hi va resistir i això va desencadenar en un seguit de càrregues i empentes que van comportar contusionats i les dues detencions.


Una manifestació tranquil·la

Els incidents de la manifestació es van produir gairebé al final del recorregut, després que el trajecte es fes amb una certa tranquil·litat, a diferència d'alguna de les anteriors convocatòries. Només a l'edifici dels sindicats hi va haver una mica d'estira i arronsa quan els manifestants van voler penjar una pancarta contra CCOO i UGT.

A l'arribar al carrer del Born, però, la important presència policial es va acostar als manifestants per l'estretor del carrer del Born, i en aquell moment es va produir l'espurna que va ser seguida per nombrosos cops de porra per part dels Mossos, i amb les dues detencions. Segons la versió dels Mossos, un dels manifestants havia colpejat amb una bandera un agent i cinc agents més van resultar ferits. Segons els manifestants l'enfrontament va ser a causa d'unes empentes que es van produir pel poc espai de la via.


Després de la detenció, una setantena d'activistes es van concentrar davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa, fortament custodiada per agents antiavalots durant prop de cinc hores fins que els detinguts van ser alliberats. Entre els manifestants hi havia la llavors diputada de la CUP, Anna Gabriel.

Els familiars dels alumnes de l'Escola Popular havien preparat un dinar a l'Ateneu la Sèquia per al final de la manifestació, però davant dels esdeveniments, van portar les olles i els instruments de cuina fins a la zona del pàrquing del Carrefour per donar dinar als concentrats.

Detencions "arbitràries"

El 23 d'octubre d'aquell mateix any, Salsamora i Montero van declarar al jutjat per aquests fets, però només van respondre les preguntes de la seva defensa i del jutge. En la declaració, Montero va assegurar que "la nostra detenció va ser totalment arbitrària i feta a l'atzar". "Em van agafar quan estava posant una mica de pau i, quan estava parlant amb un mosso, en va venir un altre i em va agafar pel darrera, em va agafar pel coll i em va estampar contra el terra i, seguidament, en van venir quatre més i es van posar sobre meu fins que va venir el cotxe patrulla i em van portar a comissaria detingut", ha relatat. 

Mentre que els Mossos van assegurar que els fets es van originar arran d'un manifestant que hauria clavat un cop al cap a un dels agents dels ARRO aprofitant que no duia el casc posat, el col·lectiu que va convocar la marxa va assegurar que "des d'un inici es va produir una actuació policial d'encapsulament amb una clara intenció de criminalització de les persones que formàvem part de la manifestació". En aquest sentit, van denunciar que hi va haver un "desplegament intimidatori" envers els manifestants.