Bagencs de la «Lleva del Biberó»

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Trobada de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 a Manresa (26/4/2002)
Trobada de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 a Manresa (26/4/2002) | Joan Piqué / R7
Redacció
16 de juny del 2020
Actualitzat el 17 de juny a les 10:07h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web dedicat a la lleva del biberó, la lleva que aplegava els nois que l'any 1938 van ser cridats per anar al front de guerra quan només tenien 17 o 18 anys.

Després d'una introducció històrica sobre la lleva del biberó, una bona part del web està dedicat a l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41, l'entitat que va crear Antoni Quintana Torres. En aquest apartat es poden trobar els noms i cognoms de tots els membres de l'entitat i també tots els materials de difusió de les seves trobades anuals i activitats. És una documentació que els fills de Quintana Torres va lliurar digitalitzada a l'Associació Memòria i Història de Manresa, que l'ha penjat en aquest web. També hi ha una referència específica a la trobada que l'Agrupació va fer a Manresa l'any 2002.

Al web hi ha dos apartats rellevants més:

- 10 entrevistes a biberons supervivents del Bages, realitzades l'any 2019 i un vídeo-resum de totes les entrevistes.

- La publicació de 13 memòries inèdites i diverses cartes que van deixar escrites biberons de la comarca.

Tot aquest volum de documentació escrita i oral té un enorme valor històric i converteix aquest web en una font de consulta a tenir molt en compte, especialment en tot allò relacionat amb els biberons

Finalment, el web ofereix el llistat dels 291 biberons manresans i recull les cròniques de l'acte solemne d'homenatge als biberons bagencs que es va celebrar al saló de plens de l'Ajuntament manresà, el desembre del 2018, i també de l'acte de presentació d'aquest mateix web, el desembre del 2019.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/llevadelbibero
- Idea i direcció del projecte: Associació Memòria i Història de Manresa
- Continguts del web: Salvador Redó i Martí
- Enregistrament i edició de les entrevistes dels "biberons": Xavier Gil
- Publicació: desembre del 2019