«Manresa és antiracista»

Unes cinc-centes persones s'han manifestat aquest dilluns a la capital del Bages contra la presumpta agressió racista d'agents dels Mossos d'Esquadra contra un jove a Sant Feliu Sasserra

La concentració a la plaça Sant Domènec
La concentració a la plaça Sant Domènec | Pere Fontanals
Pere Fontanals/ACN
15 de juny del 2020
Actualitzat el 16 de juny a les 9:18h
Unes cinc-centes persones s'han manifestat aquest dilluns al vespre contra el racisme i la violència policial en una convocatòria de la Plataforma Antiracista de Manresa arran de la denúncia contra agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra que s'han fet públiques aquest mateix dilluns a través d'un àudio gravat per la pròpia víctima.

La manifestació ha arrencat de la plaça Sant Domènec i ha arribat a la plaça Major on s'han interpretat balls africans. Abans, la marxa ha passat per la plaça de Crist Rei on tots els convocats han clavat el genoll a terra per fer un minut de silenci.

La manifestació ha transcorregut amb normalitat excepte al bar de la Cerveseria del Bingo on un client que es trobava a la terrassa ha insultat els manifestants amb insults racistes que ràpidament han estat controlats pels propis manifestants.

La manifestació s'ha convocat aquest mateix dilluns, hores després de fer-se públic el cas del jove Wubi, que ha afirmat haver patit agressions i tracte vexatori per part de sis agents dels Mossos d'Esquadra durant un operatiu a Sant Feliu Sasserra. Rere el lema 'Contra els abusos policials i contra el racisme", persones de totes les edats, sexes i races han mostrat la seva disconformitat amb els comportaments racistes que, segons denuncien, han infligit els policies.


Els organitzadors han agraït el suport manresà amb clams de "Manresa és antiracista"

"El Wubi va tenir molta sort i molta intel·ligència per gravar l'agressió"

L'Osato Iyoyota, la portaveu de la Plataforma antiracista de Manresa, ha denunciat que una placa "no pot donar dret a pegar un negre, un blanc o qui sigui". La portaveu ha explicat que, amb el cas del jove Wubi, la comunitat negra ha "esclatat" i ha dit "prou" a les agressions racistes, comentaris o discriminacions policials. En el seu cas, Iyoyota també ha explicat haver patit racisme per part de la policia quan la paren pel carrer, sense motiu aparent, i li demanen la documentació.

Sobre la decisió d'Interior de canviar de destí els agents implicats, Iyoyota no troba que sigui "el més correcte". "Qui diu que no faran el mateix en un altre lloc i a una altra persona?", s'ha preguntat. "El Wubi va tenir molta sort i molta intel·ligència per gravar el que li van fer i avui puguem assegurar que el van agredir, insultar i li van dir de tot, sense que els policies puguin dir el contrari", ha reflexionat.