Entrevista a Tomàs Mercadal (1923-2010), el «Tomaset» de la Farmàcia de l'Hospital durant la Guerra Civil

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Fotografia del 17 de setembre del 1937 del personal de la farmàcia de l'Hospital de Manresa
Fotografia del 17 de setembre del 1937 del personal de la farmàcia de l'Hospital de Manresa | Col·lecció Ramon Sanmiquel i Fortuny
Redacció
14 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:49h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta de l'entrevista a Tomàs Mercadal i Fortuny que durant el període de la Guerra Civil treballava a la Farmàcia de l'Hospital de Manresa. Aleshores tenia 13 anys i li deien el Tomaset o el nen de la farmàcia.

En aquesta entrevista parla dels serveis que oferia l'Hospital; dels seus metges (Francesc Padró, el director -que va ser empresonat per la dictadura-, Sanmiquel, Llatjós, Puig i Ball, Moncunill, etc.); de com, malgrat el moviment revolucionari anticlerical del moment, per l'Hospital hi van passar molts religiosos, i dues monges -Maria Carbonell Petit i Isabel Martínez Ferrer- s'hi van quedar treballant amb la permissivitat de la CNT.

Altres temes tractats a l'entrevista són la conversió del servei en un hospital militar, els bombardeigs franquistes i com el desmuntatge precipitat de l'Hospital els darrers dies de la guerra va deixar el servei despullat de material hospitalari, si bé una part el van poder recuperar posteriorment en diferents hospitals de campanya. 

Tomàs Mercadal, que després de la guerra va treballar amb el doctor Simeó Selga, explica que el seu pare -que treballava a l'Ajuntament- aquells primers dies de l'ocupació per la ciutat per part dels franquistes tenia la feina de cavar fosses al cementiri per enterrar els morts que trobaven a l'entorn.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/mercadal
- Autor de l’entrevista: Joaquim Aloy
- Data de l’entrevista: 14 de maig del 2009
- Càmera: Txell Casas
- Edició dels vídeos: Arnau Aloy
- Publicació: desembre del 2014