Cens de manresans privats de llibertat. Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975)

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Fitxa de la Junta Local de Llibertat Vigilada corresponent a Rosa Espinalt Prat, condemnada a 12 anys de presó
Fitxa de la Junta Local de Llibertat Vigilada corresponent a Rosa Espinalt Prat, condemnada a 12 anys de presó | ACB
Redacció
13 de juny del 2020
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que ofereix un cens amb les dades de gairebé 2.000 manresans i manresanes de naixement i/o veïnatge que van ser objecte de la repressió franquista i reclosos en presons, camps de concentració o batallons de treballs forçats.

Hi ha una fitxa per a cada pres, amb els noms i cognoms i les referències de la documentació d'aquella persona que s'ha trobat en diferents arxius. Un cercador ajudar a localitzar qualsevol nom.

S'hi publiquen més d'un miler de documents, degudament classificats i contextualitzats, procedents, entre altres, del Archivo General Militar de Guadalajara, l'Archivo General del Tribunal de Cuentas i el Centro Documental de la Memoria Histórica, de Salamanca.

Un apartat del web respon, amb textos, gràfics i estadístiques, diverses preguntes, entre les quals, les edats, gènere, filiació política i sindical, origen geogràfic dels empresonats; la cronologia, presons i camps de concentració amb més manresans, durada de la privació de llibertat, els consells de guerra, el tipus de condemnes, etc. En definitiva, es tracta d'un retrat molt complet de l'enorme abast que va arribar a tenir la repressió franquista.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/censpresos
- Autors del web: Josep Alert i Conxita Parcerisas.
- Recerca: Josep Alert, Joaquim Aloy, Jofre Padullés, Conxita Parcerisas, Joan Albert Pons i Guillem Sabaté.
- Publicació: gener de 2012