«L'hora feliç», el programa que posarà en valor l'ànima del barri antic a través de música i entrevistes

Presentat per la periodista del NacióManresa Aina Font Torra, aquest magazín de tarda s'emetrà en directe per Instagram Live i comptarà amb la participació de veïns, comerciants i amants d'aquesta zona de la capital del Bages

'L'Hora Feliç' arrencarà el dimecres 17 de juny
'L'Hora Feliç' arrencarà el dimecres 17 de juny | AjM
Pere Fontanals/Aina Font
12 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:19h
Com podem retornar la vida al Centre Històric de Manresa després de la pandèmia provocada per la Covid-19? Aquesta era una de les inquietuds més latents entre els veïns i veïnes i els propietaris dels establiments comercials i de restauració del barri antic de la capital del Bages. Arran de diverses reunions mantingudes amb la regidoria de Centre Històric de l'Ajuntament de la ciutat, va sorgir una idea. Per què no organitzem concerts d'artistes locals en espais on hi hagi terrasses de bars i restaurants? La proposta, tal com explica la mateixa regidora de Centre Històric, Claudina Relat, "ens va semblar fantàstica", i "des del consistori vam decidir bolcar-nos-hi per fer-la gran".

Al llarg del procés de concepció i posada en marxa del projecte, tant les entitats veïnals i comercials del Centre Històric com la regidoria en qüestió, van comptar amb l'assessorament i el suport organitzatiu de la consultoria cultural Cultura del Bé Comú (Cebecé), gran coneixedora de la realitat social d'aquest sector de la ciutat -de fet, la seva seu es troba al bell mig del barri antic. "El nostre repte era encaixar la màxima dinamització del barri amb el màxim impacte positiu en els sectors afectats", explica Jordi Jet Serra, de Cebecé. I quins són, aquests sectors afectats? "Per una banda, el comercial i de restauració i, per l'altra, el cultural". En aquest sentit, el projecte inclourà tant entrevistes amb veïns, comerciants i amants del barri antic, com concerts d'artistes locals que "ja tenen un projecte definit i estan en camí de la professionalització, o que ja estan professionalitzats", assenyala Serra.

Sota el nom de L'Hora Feliç, la iniciativa tindrà un format de magazín televisiu i es farà durant cinc dies (dimecres 17, dijous 18 i divendres 19 de juny, i dijous 25 i divendres 26 de juny). En cada ocasió, l'escenari variarà. Així doncs, en el cas de dimecres 17 el protagonisme el tindrà la zona de la plaça Europa; el dijous 18, la plaça Clavé; el divendres 19, la Plana de l'Om; el dijous 25, la plaça Gispert, i el divendres 26, la plaça Major. En cada un d'aquests espais, hi haurà un artista o grup musical que oferirà un concert en directe, que tindrà una durada aproximada d'una hora.

Mitja hora abans de l'actuació musical (és a dir, a dos quarts de set de la tarda), es duran a terme diverses entrevistes, també en directe i in situ, a diverses persones vinculades o coneixedores del Centre Històric manresà. L'encarregada de conduir-les i de presentar cadascun dels programes de L'Hora Feliç serà la periodista del NacióManresa Aina Font Torra. "El que volem és donar veu i conèixer tota aquella gent que omple de vida el nucli antic", manifesta Font, tot afegint que "la intenció és transmetre, a la ciutadania, aquesta ànima de poble que té el barri en qüestió" i "encomanar les ganes de passejar-s'hi, comprar-hi o prendre-hi alguna cosa". Dintre de la secció d'entrevistes, comenta la periodista, "hi trobarem una subsecció permanent que anirà a càrrec de l'historiador local Francesc Comas i que ens permetrà conèixer el passat dels carrers i places més antigues de la ciutat". 
 

Imatge de la presentació de la campanya 'L'Hora Feliç', que ha tingut lloc a la plaça Clavé de Manresa Foto: AjM


Retransmissió per Instagram Live

Cada programa, que començarà a dos quarts de set de la tarda i acabarà a les vuit del vespre, es retransmetrà, en directe, per l'Instagram Live del Centre Històric de Manresa. Així mateix, les persones que en aquell moment estiguin passejant per algun dels carrers que componen el barri antic podran seguir-lo mitjançant els altaveus que estan instal·lats permanentment en diversos punts de la zona. 

Tres maneres de gaudir, in situ, de "L'Hora Feliç"

Tenint en compte que el programa s'emetrà a l'aire lliure, tothom que vulgui el podrà seguir en viu i en directe. Amb el benentès que cal seguir les mesures de precaució per tal d'evitar possibles contagis del virus, hi haurà tres maneres de gaudir-lo de manera segura. La primera, seient en alguna de les terrasses dels bars de la zona; la segona, a peu dret, i la tercera, reservant un seient de la platea que es col·locarà en cadascuna de les places on es dugui a terme l'acció i que servirà, també, de plató pels entrevistats i els artistes. "La gent que vulgui accedir a la platea haurà de demanar entrada al grup de música que aquell dia toqui, a través de les seves xarxes socials", aclareix Jet Serra.

Així doncs, en el cas del dimecres 17, totes aquelles persones que vulguin seure a platea s'hauran de posar en contacte amb Musilloc Trio, ja sigui enviant-los un missatge per Instagram o pel Facebook.

Músics, dies i espais

Dimecres 17 de juny

L'escenari es col·locarà a la Plaça Europa i els artistes convidats seran els components de la banda Musilloc Trio. Es tracta de Jiri Vaclavik (contrabaix); Pep Baschy (saxo), i Josep Pinyot (guitarra), tres professors de l'escola de música Musilloc, situada en ple Centre Històric. La banda farà ballar els carrers de la ciutat amb un repertori de músiques del món.

Dijous 18 de juny

El protagonisme el tindrà la plaça Clavé, i els encarregats d'amenitzar-la musicalment seran la trompetista i vocalista Alba Careta i el pianista Jofre Fité. Aquest duet es retrobarà per oferir al públic un repertori amè i fresc d'estàndards de jazz, que combinarà amb tastets sorpresa de música de la terra.

Divendres 19 de juny

L'espai on transcorrerà el programa serà la Plana de l'Om. Allà, la cantautora manresana Sara Roy, acompanyada pel guitarrista Jordi Pinyot, donarà a conèixer alguns dels temes que formaran part del seu primer disc, que veurà la llum a començaments de setembre. 

Dijous 25 de juny

L'acció es traslladarà a la plaça Gispert, i la banda sonora la posarà la jove promesa Berta Sala, que el passat mes de maig va publicar el seu primer disc, Hertogstraat. En aquesta ocasió, però, la sentirem acompanyada de Martí Riera. Tots dos oferiran un concert amb cançons de Lluís Llach portades a un terreny on experimenten amb ritmes, efectes i harmonies que no deixaran indiferent ningú.

Divendres 26 de juny

Finalment, el darrer escenari serà la plaça Major i els encarregats d'amenitzar-la seran els membres de la banda Los Valientes. Després d'haver-se fet un lloc dintre dels escenaris del panorama underground català, els músics presenten De Aquí Al Cielo, el seu primer LP. Aquest 2020 havia de ser l'any de presentació, però la gira que tenien programada s'ha cancel·lat.

Més iniciatives de dinamització durant l'estiu

El magazín L'Hora Feliç representa el tret de sortida d'un estiu que comptarà amb més propostes culturals als carrers de la capital del Bages. Tal com avancen des de l'Ajuntament, "les estem acabant de definir des de la regidoria de Cultura, i ben aviat les donarem a conèixer".