Joan Manuel Serrat presentarà al Kursaal l'espectacle d'homenatge a Miguel Hernández

La programació de música de la sala gran del Kursaal per al primer semestre del 2010 inclourà 15 propostes de diversos gèneres; en destaquen els concerts de Rosana, Michael Nyman, Joan Manuel Serrat, Vicente Amigo o Quimi Portet

Redacció
24 de desembre del 2009
Joan Manuel Serrat actuant al Festival de Peralada (2009)
Joan Manuel Serrat actuant al Festival de Peralada (2009) | Tania Tapia / ACN

Joan Manuel Serrat en una imatge d'arxiu. Tània Tàpia

Un altre plat fort per a la propera temporada de programació del Kursaal de Manresa serà l'espectacle d'homenatge que el cantautor Joan Manuel Serrat dedicarà al poeta Miguel Hernández el divendres, 28 de maig de 2010. Juntament amb els concerts del compositor britànic Michael Nyman, la cantautora canària Rosana, i el guitarrista Vicente Amigo encapçalen un cartell que completen una dotzena de propostes musical més, com la que presentarà Quimi Portet el 9 d'abril i que ompliran la programació del Toc de Música del Kursaal durant el primer semestre de 2010. Una programació, com és habitual, de gèneres molt diversos que van des del jazz, a sardanes, passant per flamenc, la sarsuela o el gospel.

Els concerts de Sirex i Mustang obriran la temporada el 3 i 4 de gener. El primer diumenge de febrer, i que ha de servir com a acte Inaugural del Premi de Música Ciutat de Manresa, el violoncel·lista Lluís Claret i el pianista Josep Colom oferiran un concert.  El dissabte 13 de febrer, el guitarrista Vicente Amigo actuarà al Kursaal dins del cicle Catalunya Arte Flamenco, que reuneix en diversos escenaris catalans grans figures del món del flamenc. I dins de la programació de la Misteriosa Llum, enguany el Kursaal acollirà 2 propostes: d'una banda, una nova visita de la companyia Yllana, que tornarà a fer vibrar el Kursaal amb l'espectacle Pagagnini (19 de febrer), que ja va tenir un gran èxit la temporada passada; i de l'altra, l'espectacle Aiguallum. Un cant a la diversitat (21 de febrer), que reuneix la veu d'una vintena de manresans i manresanes nouvinguts que interpreten en la seva llengua original cançons dels seus països d'origen.

El març, el Kursaal acollirà el concert de presentació del nou disc de Rosana (19 de març). I també la posada en escena de la sarsuela "Marina" d'Emilio Arrieta, a càrrec de la companyia del Germans Gràcia a Barcelona, que es podrà veure al Kursaal el 28 de març.

Quimi Portet amb la presentació del seu disc "Viatge a Montserrat" obrirà la programació de música del mes d'abril el divendres dia 9. Michael Nyman Band es podrà escoltar al Kursaal el 15 d'abril, en un dels 3 únics concerts que faran a Catalunya. El dijous 29 d'abril, les corals L'Amistat i la Capella de Música Burés oferiran l'espectacle "Músiques d'escena", amb bandes sonores de musicals i pel·lícules programat especialment a gent gran.

Amb el títol "Robert Shuman, el músic poeta", l'Orfeó Manresà i la Coral Regina de Manlleu oferiran el 8 de maig un concert dedicat a aquest compositor. El 9 de maig, el grup d'havaneres Port-Bo i la cobla-orquestra Montgrins portaran al Kursaal el treball que han realitzat conjuntament i que porta per títol "Acoblats". Per celebrar els 10 anys de la seva creació, Esclat Gospel Singers acturarà també al Kursaal el 16 de maig; un mes que es clourà amb l'homenatge de Joan Manuel Serrat a Miguel Hernández, el dia 29.

La darrera actuació d'aquesta propera temporada en el marc del Toc de Música del Kursaal anirà a càrrec de La vella Dixieland, que presentarà e seu espectacle "l'aventura del jazz" el 5 de juny.

TOC DE MÚSICA. Primer semestre 2010
Diumenge i dilluns 3 i 4 de gener – SÍREX-MUSTANG (26 euros)
Diumenge, 7 de febrer – LLUÍS CLARET & JOSEP COLOM (15 euros)
Dissabte, 13 de febrer – VICENTE AMIGO (28 euros)
Divendres, 19 de febrer – PAGAGNINI (18 euros)
Diumenge, 21 de febrer – AIGUALLUM (12 euros)
Divendres, 19 de març – ROSANA(28 euros)
Diumenge, 28 de març – Sarsuela MARINA (27 euros)
Divendres, 9 d'abril – QUIMI PORTET (15 euros)
Dijous, 15 d'abril – MICHAEL MYMAN BAND (30 euros)
Dijous, 29 d'abril – MÚSICA D'ESCENA (10 euros)
Dissabte, 8 de maig – ORFEÓ MANRESÀ – CORAL REGINA DE MANLLEU (15 euros)
Diumenge, 9 de maig – MONTGRINS – PORT-BO (18 euros)
Diumenge, 16 de maig – ESCLAT GOSPEL SINGERS (20 euros)
Divendres, 28 de maig – JOAN MANUEL SERRAT (48 euros)
Dissabte, 5 de juny – LA VELLA DIXIELAND (15 euros)

Les entrades per als espectacles del Toc de Música es posaran a la venda el dissabte, 30 de gener per telèfon (93 8723636) i per internet (www.kursaal.cat).

SÍREX MUSTANG
Diumenge i dilluns, 3 (18 h) i  4 de gener (21 h)

Preu:  26 euros
Sírex
Antonio Miquel Cervero "Leslie", vocalista
Luis Gomis, bateria
José Fontsere en la guitarra rítmica
Guillermo Rodríguez Holgado, baix i compositor
Manolo Matina, guitarra solista.
Mústang
Santi Carulla

Els Sirex i els Mustang, dos dels conjunts més famosos de l'Espanya dels anys seixanta, s'aturaran a Manresa, en un dels concerts de la nostàlgica gira conjunta que sota el nom de "Los mejores años de nuestra vida", passa per diverses ciutats de l'estat espanyol.

Tant els Sírex com els Mústang romanen en actiu, però no havien realitzat actuacions conjuntes en els darrers anys. I després de 15 anys d'intents, els Sirex i els Mustang tornen a actuar junts. El concert que podrem escoltar a Manresa inclourà els seus temes més coneguts; des de la mítca "La escoba" dels Sírex o bé "Los jóvenes" dels Mustang, cançons que formen part de la memòria col·lectiva de moltes generacions.

LLUÍS CLARET & JOSEP COLOM
Diumenge, 7 de febrer a les 18 h

Concert inaugural XXV del Premi Música Ciutat de Manresa

Lluís Claret, violoncel
Josep Colom, piano

El teatre Kursaal es vol sumar a la celebració de la XXVa edició del Premi de Música Ciutat de Manresa i per aquest motiu acolliràm com a acte inaugural d'aquesta edició del certamen, un concert del violoncel·lista Lluís Claret i el pianista Josep Colom, considerats pel públic i la crítica com a uns dels intèrprets espanyols més destacats del moment.

Interpretaran obres de Beethoven: la Sonata Op. 5 Nº1 en Fa Major, la Sonata Op.102 i la Nº1 en Do Major a la primera part del concert;  Sonata Op.5 Nº2 en Sol menor i la Sonata Op.102 Nº2 en Re Major a la segona.

VICENTE AMIGO - Quinteto
Dissabte, 13 febrer a les 21 h

"Paseo de Gracia"
Vicente Amigo,  guitarra
José Manuel Hierro,  2n guitarra
Patricio Cámara, percussió
Miguel Ortega  cantaor
Juan Manuel Ruiz, baix

Vicente Amigo, sevillà de naixement, però d'ànima cordovesa, està considerat pels grans mestres del flamenco com un dels guitarristes magistrals del panorama musical actual.

Acompanyat pel seu quintet, Amigo tocarà sobre les taules de l'escenari temes del seu darrer treball, reflex de les seves vivències, "Paseo de Gràcia" (2009), disc amb nou temes en els quals han col·laborat artistes de renom com Niña Pastori, Enrique Morente i Alejandro Sanz, entre d'altres. Un disc essencialment flamenc, encara que amb un cert aire pop, toc de rumba i bolero i ús de la guitarra elèctrica en diversos dels seus temes, que han fet que aquest treball obtingui la nominació dels Grammy Latino 2009 al Millor Àlbum de Flamenco. Amb aquest nou àlbum, Vicente Amigo ja ha recorregut bona part del món, en una gira que ha estat present en països com França, Bèlgica i Tunísia, a més de diverses ciutats espanyoles com Bilbao, Madrid o Barcelona.

PAGAGNINI
Divendres, 19 de febrer a les 21:30
 
Idea original: Yllana, Ara Malikian
Creació i dirección: Yllana
Direcció artística: David Ottone, Juan Francisco Ramos
Direcció musical: Ara Malikian
Creació musical i intèrprets: Ara Malikian, Eduardo Ortega, Gartxot Ortiz, Fernando Clemente
Producció: Yllana i Ara Malikian

L'energia desbordant de la companyia madrilenya Yllana torna un cop més al Kursaal. Aquesta vegada un cop més amb Pagagnini, un muntatge que a través de la interpretació de quatre grans músics, repassa alguns dels moments de més nivell de la música clàssica, juntament amb altres estils més contemporanis com el rock o el pop. El resultat és un divertit, enèrgic i sorprenent des-concert teatral.

Amb la voluntat permanent de fusionar gèneres i estils, pretenen reintentar la manera de concebre un concert, no només des del punt de vista de l'execució sinó, sobretot, des de la perspectiva del públic que, ja sigui profà o erudit, descobrirà en la selecció de passatges musicals de l'espectacle (des de la Fantasia sobre Carmen Op. 25 de Pablo Sarasate a Les quatre estacions d'Antonio Vivaldi, passant per With or without you d' U2) una mirada diferent.

AIGUALLUM: un cant a la diversitat
Diumenge, 21 de febrer a les 18 h
 
Direcció, Toni Xuclà
Col·laboren: Orfeó Manresà, Manel Camp, Gossos, El Convidats, Llibert Fortuny i Alba Marbà

Una banda excepcional, formada per cantants arribats a Manresa d'arreu del món, ofereixen aquest concert dedicat a la llum i l'aigua en el dia més idoni del calendari: el 21 de febrer. “Aiguallum. Veus de la diversitat” és el nom del CD llibret enregistrat enguany i en el qual han col·laborat: Valentina Nikolaeva, Natalya Chabanova, Lusik Bazeyan, Alumnes de la Renaixença, Valeria Balanuta, Anna Sourkova, Hernani Raja Viana, Fatoumata Touray, Djilindiang, Dina Chorrib, Grup Sidi Ifni, Hellen Moses, Lou Hevly, Rikke Nygaard, Sèan Silla, Beatrice Nyffenegger,Martha Yasmin, Moritz Eiris, Yermani Meliano, Javi Gianno i Yong Quing Lao. I també és el nom d'aquest espectacle que reuneix la veu daquests vint-i-un nous manresans i manresanes, molts d'ells amateurs, que interpreten en la seva llengua original cançons de països tant diferents com Moçambic, Rússia, Itàlia o Mèxic, entre d'altres.

El concert està organitzat per l'Ajuntament de Manresa, el PEC (Projecte Educatiu de Ciutat) i la Fundació Orfeó Manresà; amb el patrocini de Caixa Laietana.

ROSANA
Divendres, 19 de març a les 21:30 h
 
"A las buenas y a las malas"
Veu: Rosana
Baix: Javier Quílez
Bateria: Joaquín Migallón
Guitarres: David Pedragosa

Al seu retorn d'Amèrica, la cantautora canària Rosana continuarà la gira de presentació del seu darrer disc "A las buenas y a las malas" i tots els seus grans èxits. Amb una escenografia senzilla i molt detallista, l'artista oferirà, en directe, un so més acústic.

"A las buenas y a las malas" és el seu cinquè disc d'estudi, és un treball amb aires més roquers i on la presència de les guitarres pren molt protagonisme. Les lletres tenen un caràcter més compromès i una càrrega social important. 

El concert del Kursaal serà el primer que Rosana farà a la Catalunya central.

Sarsuela MARINA
Diumenge, 28 de març a les 18 h

Sarsuela
Música: Emilio Arrieta
Llibret: Francesc Camprodon
Producció: Companyia Germans Gràcia

A Marina, que es coneix més per les versions d'òpera que se n'han fet, pertanyen dos dels fragments més populars de tota la lírica espanyola: l'entrada de Jorge (Costa la de Levante, playa la de Lloret) i el brindis del tercer acte (A beber, a beber y a ahogar). El llibret gira al voltant d'un innocent i feble embolic amorós entre el trio format per Marina, Jorge i Pascual.

Una obra en tres actes d'Emilio Arrieta, amb llibret de Francesc Camprodon i que es va estrenar al Teatro Real de Madrid el 1871. Al Kursaal es podrà veure amb 7 cantants,15 ballarins, 0 coristes i 23 músics, sota la producció de la companyia Germans Gràcia de Barcelona.

QUIMI PORTET
Divendres, 9 d'abril a les 21:30 h

Viatge a Montserrat

Quimi Portet, veu
Jordi Busquets, guitarra
Antonio Fidel, baix
Xarli Oliver, bateria

Quimi Portet presenta el seu nou disc "Viatge a Montserrat" i repassa pràcticament tota la seva trajectòria en solitari, tot interpretant temes de tots els seus discs. Aquells que l'han vist en directe, saben que una actuació de Portet no és un simple concert, és una ocasió única per a replantejar-se irònica i lúcidament la relació de l'artista amb el públic i per a recuperar sense complexos el plaer de la música en directe. Aquesta serà la segona vegada que visita el Kursaal, aquest cop però, a la sala gran.

MICHAEL NYMAN BAND
Dijous, 15 d'abril a les  21 h

Michael Nyman, actuarà a acompanyat per la seva banda, formada per 11 músics. El compositor britànic sempre s'ha caracteritzat per ser un artista obert i col·laboratiu, amb molt sentit de l'humor i una enorme imaginació literària, que li ha permès connectar amb una gran audiència a tot el món. A hores d'ara, amb la seva notable carrera es podria permetre el luxe de viure dels seus èxits, que inclouen bandes sonores tan cèlebres com "El Piano", "El contracte del dibuixant", "Carrington" i l'òpera "L'home que va confondre la seva dona amb un barret", però Michael Nyman segueix mirant cap al futur, ampliant els límits del seu art amb la mateixa empenta i vitalitat creativa. El concert de Manresa s'organitza en col·laboració amb el teatre-Auditori de Sant Cugat.

MÚSICA D'ESCENA
Dijous, 29 d'abril a les 18 h

Cançons de pel·lícules i musicals
Cantaires: Coral l'Amistat i Capella de Música Burés
Músics: Orquestra de Cambra I Dilettanti
Direcció: Daniel Antolí i Plaza, Director

Quan parlem de “música d'escena” ens estem referint a aquella música que ha estat creada per per descriure d'una manera directa i vivencial els paisatges emocionals d'una història de caràcter narratiu que es representa, ja sigui en format teatral, operístic, musical o cinematogràfic. Aquesta música és la que es podrà escoltar en aquest concert especial per a dos cors i orquestra, en què es podran reviure passatges de pel·lícules com Esmorzar a Tiffany's” a través de la cançó Moon River; de l'òpera  "Porgy and Bess" a través de "Summer time" o del musical "Cats" escoltant "Memory".

Especial per a gent gran

ORFEÓ MANRESÀ i CORAL REGINA DE MANLLEU
Dissabte, 8 de maig a les 21:30 h

Robert Schumann, el músic poeta.
Cor: Orfeó Manresà (dir. Lluís Arguijo) i Coral Regina de Manlleu (dir: Jordi Lluch)
Mezzosoprano: Elisenda Arquimbau
Piano: Josep Surinyac
Direcció: Lluís Arguijo i Jordi Lluch

En la commemoració del 200 aniversari del naixement de Robert Schumann, un dels màxims exponents del moviment romàntic del segle XIX, l'Orfeó Manresà i la Coral Regina de Manlleu ens ofereixen una vetllada íntima amb algunes de les més belles pàgines corals del músic poeta i obres d'autors contemporanis que van influir en el seu llegat artístic. Una immersió en el lirisme romàntic de l'artista alemany, acompanyats de Chopin, Schubert, Mendelssohn i Brahms. Més de seixanta veus dalt de l'escenari.

MONTGRINS – PORT BO
Diumenge, 9 de maig a les 18 h

Acoblats
Intèrprets: Cobla - Orquestra Montgrins (Martí Camós, director), Grup d'havaneres Port-Bo (Carles casanovas, director)
Arranjaments musicals: Jordi Paulí, Marcel Artiaga, Jordi i Xavier Molina i Joan Jordi Beumala
Arranjaments veus: Carles Casanovas
Producció artística: Antoni Mas Bou.

Havaneres amb cobla. Aquest és l'esperit de l'espectacle que la cobla-orquestra Montgrins de Torroella de Montgrí i el grup d'havaneres Port-Bo de Calella de Palafrugell oferiran al Kursaal. Acoblats va néixer primer com a treball discogràfic i a partir de les presentacions del disc en concert va sorgir l'espectacle.

Podrem escoltar peces emblemàtiques del repertori habitual de les havaneres, però amb un nou coixí harmònic, arranjades per a cobla per músics bons coneixedors de la formació coblística. La gavina, Cala Montgó; El canó de Palamós, El meu avi, La calma del mar; Lola la tavernera, Pensaments, La botiguera i No sé... no hi faltaran.

ESCLAT GOSPEL SINGERS
Diumenge, 16 de maig a les 18 h

10 anys
Direcció: Ramon escalé
 
Ara fa deu anys, Esclat Cospel Singers feia el seu primer concert a l'antic pati del Kursaal. D'un projecte que naixia ple d'il·lusió i energia n'ha sorgit un dels cors de música gospel capdavanters a casa nostra. Concerts multitudinaris com els del Palau de la Música, del Teatre Grec i del Kursaal, participacions en la majoria de festivals de jazz del país, quatre espectacles (Cospel & Spirituals, The Cospel Machine, From Roots to Heaven i The New Cospel Machins, dos musicals originals (Placa Reial i Strómboli), 4 discs editats, 5 edicions del Campus Gospel Rajadell donen fe de la fecunda trajectòria de la formació.

Volem celebrar aquests deu anys amb un concert molt especial on repassarem una part de tots els espectacles, on tindrem la participació de tots els cantaires que han format part de la nostra entitat i també on us convidarem a participar en un assaig obert amb tots nosaltres perquè pugueu tastar la màgia del gospel.

JOAN MANUEL SERRAT
Divendres, 28 de maig a les 21:30 h

"Hijo de la luz y de la sombra"
Veu: Joan Manuel Serrat
Piano: Ricard Miralles
Arranjaments:  Joan Albert Amargós

En el centenari del seu naixement del poeta Miguel Hernández (1910-1942), Joan Manuel Serrat, acompanyat per un sextet de músics que l'acompanyaran en directe, ha preparat un nou treball per homenatjar-lo. Serrat ja li va dedicar un disc el 1972, gràcies al qual va donar a conèixer el poeta, sobretot a partir del poema "Para la libertad", que es va convertir en un himne.

Així, Serrat ha decidit fer una segona visita a l'armari dels versos d'Hernández i ha preparat
aquest nou disc: "Hijo de la luz y de la sombra", que es presentarà en concert a Manresa. Una gira especial que començarà a Elx i en la qual Serrat estarà acompanyat també de cineastes que han volgut homenatjar el poeta. Cada cançó anirà acompanyada d'un vídeo d'un realitzador important: Isabel Coixet, Manuel Gutiérrez Aragón, José Luis Cuerda, Jaime Chávarri, Sergio Cabrera, Javier Mariscal, Montxo Armendáriz ... Tot un homenatge.

LA VELLA DIXIELAND
Dissabte, 5 de juny a les 21:30 h

L'aventura del jazz
Trompeta: Pep Gol
Saxo tenor i clarinet: Pau Casares
Saxo alt: Benoit Poinsot
Trombó: Xavi Manau
Piano: Gerand Nieto
Contrabaix: Josemi Moraleda
Bateria: Pinyu Martí
Veu: Esther Ovejero

El públic que vegi L'Aventura del Jazz tindrà una oportunitat immillorable per començar a entendre què és això tan fascinant que es diu jazz... A L'Aventura del Jazz, La Vella Dixieland explicarà per què darrere d'aquesta paraula tan estranya hi ha una música amb ritmes contagiosos.

Un espectacle entretingut i divulgatiu per a tota la família que recorre la història completa del jazz, dels espirituals negres fins el funk, passant per gairebé tots els estils de la que és, sens dubte, l'arrel de totes les músiques modernes...