L'Ajuntament de Sant Vicenç elabora un Pla de Reactivació Econòmica i Social dotat amb 210.000 euros

Es destinaran 60.000 euros en ajuts directes a professionals autònoms i comerciants i s'establirà una línia de finançament de 40.000 euros amb microcrèdits sense interès també per a pimes

Representants dels grups municipals de Sant Vicenç signant el pacte
Representants dels grups municipals de Sant Vicenç signant el pacte | AjSVC
Redacció
11 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:08h
L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha presentat aquest dijous el Pla de Reactivació Econòmica i Social del municipi amb una dotació econòmica de 210.000 euros. El consistori pretén establir tot un paquet de mesures addicionals a les preses durant les darreres setmanes que donin resposta a la situació d'emergència social actual provocada per la pandèmia de la Covid-19. El pla situa les persones al centre de les polítiques de l'Ajuntament i compta amb el suport de tots els grups polítics amb representació municipal, que l'han signat avui al migdia a la sala de plens.

Activitat econòmica

Les principals partides del Pla de Reactivació Econòmica i Social es destinen a mesures per a l'impuls econòmic i el foment de l'ocupació. L'Espai Impuls SVC reforçarà la gestió de la borsa de treball i acollirà un nou punt d'informació i assessorament per orientar totes les persones afectades per la crisi actual i que puguin acollir-se a ajuts: persones, professionals autònoms, entitats, comerços i pimes. S'estableix una partida de 60.000 euros amb ajuts d'un mínim de 200 euros per a professionals autònoms i 300 per a comerciants que hagin hagut de tancar o hagin reduït la seva activitat. En paral·lel, es disposa d'una bossa de 40.000 euros per a microcrèdits a interès zero d'entre 3.000 i 5.000 euros per a autònoms i pimes. També s'impulsa un pla d'ocupació propi dotat amb 15.000 euros i l'espai de coworking de l'Espai Impuls SVC serà gratuït fins a final d'any.

Vals per al comerç local

Una de les altres línies destacades del pla són els vals de compra de 60 euros per gastar al comerç local adreçats a persones que estiguin a l'atur o bé a famílies en situació de vulnerabilitat. Amb un pressupost de 20.000 euros es calcula que beneficiarà unes 330 persones i serà també un element per dinamitzar el comerç local. L'Ajuntament seguirà promovent aquest consum de proximitat a través d'una campanya de consum responsable i reforçant la senyalització de la zona comercial per donar suport al petit comerç.

Àmbit social: gent gran i infants

Pel que fa a les mesures socials, de cara a la gent gran, es reforçarà l'atenció dels serveis d'atenció domiciliària, àpats a domicili i teleassistència amb una dotació econòmica de 15.000 euros. En paral·lel, augmentaran les beques perquè més infants puguin beneficiar-se de les beques per a llibres i material escolar i les beques per a activitats esportives, culturals i educatives, que també permetrà a les entitats a mantenir les activitats, amb una partida global de 26.500 euros. El consistori també posa en valor la campanya ciutadana #compartimwifi que ha permès als infants sense connexió accedir a internet i la celebració d'aniversaris de nens i nenes i joves.

Suport a les entitats i els artistes locals

L'Ajuntament estableix una partida de 17.000 euros per a les entitats que hagin d'adaptar les seves instal·lacions i comprar material sanitari per evitar la propagació de la Covid-19, i per al personal del consistori. Es treballarà per assegurar, en la mesura del possible, que les activitats culturals, esportives i de lleure es puguin continuar programant amb totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries, i es prioritzarà la contractació de companyies i artistes locals, que també disposaran d'una ajuda total de 6.000 euros.

El consistori, en transformació

La situació actual ha obligat a la transformació de l'administració més propera a la ciutadania. En aquest sentit, s'estabeix, amb el suport dels representants del comitè de treballadors i treballadores, un pla de desconfinament en què es prioritza el teletreball i la flexibilització horària. L'Ajuntament planteja una reflexió per alinear els objectius locals amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030.

Esforç transversal

Sant Vicenç de Castellet demanarà també la complicitat de les administracions superiors en què es demanaran les següents qüestions: ajornament dels pagaments d'hipoteques i crèdits a la ciutadania i empreses sense interessos de més; suspensió de les cotitzacions socials de pimes i autònoms;  suspensió del pagament de l'IVA; suspensió del pagament dels subministraments bàsics; suspensió urgent de lloguers públics i privats mentre durin l'Estat d'Alarma; Pla català i estatal de suport als Ajuntaments i no tenir l'obligació de complir l'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, flexibilitzar la regla de despesa i derogar la LRSAL.

Finalment, el pla preveu l'organització d'accions institucionals d'homenatge a les víctimes de la Covid-19 i de reconeixement a professionals i persones voluntàries mobilitzades durant les darreres setmanes.

Mesures en vigor

L'Ajuntament també posa en valor les mesures preses des de l'inici de l'estat d'alarma en què s'han reforçat els serveis bàsics i s'han establert sinergies amb el Centre d'Atenció Primària i la residència per a la gent gran. El consistori també ha reforçat la neteja i la desinfecció dels espais més concorreguts, ha coordinat el grup de persones voluntàries del poble, ha assumit el servei de psicologia telefònic, ha distribuït mascaretes a les llars del municipi, ha reorganitzat el mercat municipal i ha coordinat la compra de material de prevenció i seguretat per als professionals, entre d'altres.