La fossa militar del cementiri de Manresa

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Fossa militar al cementiri de Manresa
Fossa militar al cementiri de Manresa | Memòria.cat
Redacció
11 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:42h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web -que té versió catalana i castellana- on es publiquen els noms i cognoms de 405 soldats, procedents de diferents indrets de l'Estat espanyol, que van morir als hospitals militars de Manresa entre el 19 d'abril de 1938 i el 18 de gener de 1939, pocs dies abans de l'entrada de l'exèrcit franquista a la ciutat. Molts d'ells van ser enterrats a la fossa militar del cementiri. Moltes famílies no ho van saber fins a la publicació d'aquest treball.

El web dona a conèixer informacions sobre la ubicació i funcionament dels hospitals militars i dades i gràfics de les víctimes mortals. També hi ha un apartat dedicat a l'acte d'homenatge als soldats enterrats a la fossa militar, que va tenir lloc l'abril del 2005, amb fotografies i la transcripció dels parlaments i dels poemes que es van llegir i el ressò de l'acte als mitjans de comunicació.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/fossa
- Autor del web: Joaquim Aloy
- Publicació: abril del 2004. Renovat i ampliat el setembre del 2009.