La Diputació destinarà 114 vehicles al Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals

La presidenta Núria Marín ha presentat a Manresa les novetats de la campanya forestal que comença el 15 de juny

Núria Marín amb Xavier Jovés durant la visita al Palau Firal
Núria Marín amb Xavier Jovés durant la visita al Palau Firal | Pere Fontanals
10 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:43h
La Diputació de Barcelona destinarà 114 vehicles i 259 persones al Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PIV) que es posarà en marxa el 15 de juny i que s'allargarà, si la previsió ho contempla, fins al 30 d'agost.

Les novetats de la campanya forestal per a 2020 han estat presentades per la presidenta de la Diputació, Núria Marín, aquest dimecres al migdia al Palau Firal de Manresa, on hi havia una part de la flota de vehicles que aquest estiu cobrirà les zones d'informació i vigilància de la demarcació de Barcelona,. Cada una de les zones de vigilància disposa d'un centre de comunicacions que centralitza els avisos d'incendi i les incidències detectades per les unitats de vigilància.


La Diputació ha establert el Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PIV) com a un mecanisme "extraordinari" de reforç a la campanya forestal. "Malgrat que la temporada comença bé, amb els boscos humits per les recents pluges, hem de tenir en compte que el 50% del territori de la demarcació és de massa forestal", ha apuntat la presidenta.
 

Núria Marín lliura les mascaretes als ADF de la Catalunya Central. Foto: Pere Fontanals


També ha recordat que "hem de tenir en compte que amb el previsible increment del turisme interior degut a la pandèmia, els boscos estaran més transitats que mai". En aquest sentit, Marín ha afirmat que la Diputació "pot arribar a tallar accessos al bosc allà on es cregui necessari si hi ha situació de risc i molta presència humana".

Durant la presentació, la Diputació ha "retornat" als ADF de les comarques centrals les mascaretes que van posar a disposició dels ajuntament al principi de la pandèmia. Marín ha volgut agrair aquest gest amb una donació de mascaretes de la Diputació. A la presentació també hi han assistit el diputat responsable de la cura forestal, Josep Tarín, i el regidor de l'Ajuntament de Manresa, Toni Massegú.

Des del 1996

El PVI es va iniciar l'any 1996 amb una prova pilot a la comarca de l'Alt Penedès i es va estendre l'any 2000 a gairebé tots els municipis amb superfície forestal de la demarcació de Barcelona.

En aquestes dues dècades s'ha constatat una sensibilització dels ciutadans i una disminució molt marcada de les conductes de risc. En aquest sentit, es continuarà treballant en la línia encetada en anteriors campanyes per intensificar els esforços d'informació i dissuasió en aquells punts concrets on es concentra la població usuària de les zones forestals, sense oblidar la vigilància en aquelles zones més sensibles i/o desprotegides amb un èmfasi especial la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Per fer-ho possible, es contracta personal per cobrir el territori forestal amb unitats mòbils d'informació i vigilància, amb un reforç de vigilància fixa en espais naturals d'alt valor paisatgístic, ecològic i cultural.

L'experiència d'aquestes dues dècades d'existència del PVI evidencia la gran importància que té informar de la normativa de prevenció d'incendis forestals a la ciutadania per tal de disminuir les conductes de risc. Es constata, doncs, l'efectivitat de la presència de les unitats mòbils d'informació i vigilància per fer-ho possible. És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona vol continuar aquesta línia de suport al territori durant la campanya 2020, proporcionant una informació de qualitat que dissuadeixi pràctiques i/o accions que comportin risc d'incendi forestal.