El sumari Corvinos

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Ofici de Capitania en què s'ordena el trasllat de Rafael Corvinos des de la presó de Manresa fins a la Model
Ofici de Capitania en què s'ordena el trasllat de Rafael Corvinos des de la presó de Manresa fins a la Model | ANC
Redacció
10 de juny del 2020
Actualitzat el 11 de juny a les 10:34h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web on es publica pràcticament íntegre el voluminós sumari judicial de Rafael Corvinos Barraca, que va ser president del Comitè Revolucionari i Antifeixista de Manresa i tinent d'alcalde durant la Guerra Civil.

Corvinos havia estat detingut per la policia franquista a Saragossa, on vivia d'incògnit amb la seva mare després d'evadir-se de tres camps de concentració. Havia estat donat per mort, però algú el va reconèixer a la capital aragonesa i el va denunciar.

El 17 d'abril de 1944 va tenir lloc el consell de guerra. Malgrat que el fiscal militar va demanar per a ell la pena de mort, gràcies als nombrosos avals i testimonis aportats, que acreditaven les gestions que Corvinos havia fet per salvar vides durant els primers mesos de la guerra, finalment va ser condemnat a cadena perpètua. 

El web presenta els documents del sumari classificats i comentats, i distribuïts en aquests apartats:

- Detenció a Saragossa, primers interrogatoris i trasllat a Manresa.
- La instrucció de la causa: testimonis, avals, informes, processament i conclusions de fiscal.
- El consell de guerra: de la vista a la sentència.
- Condemna, redempció de penes, llibertat condicional i llicenciament definitiu.

Per tant, es pot seguir el procés des de la seva detenció (gener de 1943) fins al seu llicenciament definitiu (juliol de 1972), passant per la condemna (abril de 1944), la denegació de l'indult (març de 1946) i la llibertat condicional  "con destierro de Manresa" (desembre de 1948).

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/corvinos
- Autor del web: Josep Alert
- Recerca documental: Conxita Parcerisas
- Procedència de la documentació: Tribunal Militar Territorial Tercer i Arxiu Nacional de Catalunya.
- Publicació: abril de 2014