Enric Bosch Tomàs. La mort injusta d'un manresà de 18 anys a les acaballes de la guerra

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Enric Bosch Tomàs
Enric Bosch Tomàs | Col·lecció familiar
Redacció
09 de juny del 2020
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web, en versió catalana i castellana, que narra "una història cruel, una història injusta, una història que calia explicar", una de les nombroses històries personals tràgiques que va comportar la Guerra Civil.

La història que s'hi explica és la dels darrers dies del manresà Enric Bosch Tomàs, que va morir quan només tenia 18 anys. El web intenta reconstruir aquest darrer tram del seu itinerari vital, tot i que adverteix que hi ha diverses incògnites obertes.

Se sap que va marxar de Manresa poc abans que els franquistes arribessin a la ciutat, el 24 de gener del 1939, que en la retirada va emmalaltir, va quedar ferit per un bombardeig, va ser fet presoner i va morir a l'hospital militar de Lleida el 14 de febrer del 1939. 

Aquest cas presenta una situació inaudita. Enric Bosch consta oficialment que està enterrat al Valle de los Caídos, però no és així. Com demostra documentalment el web, està enterrat al cementiri de Manresa. 

El web ofereix fotografies familiars d'Enric Bosch, alguns documents i uns fragments de les memòries de Miquel Serra Obradors, que va treballar amb ell a l'empresa Carrosseries Obradors.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/enric
- Autor del web: Joaquim Aloy
- Publicació: juliol del 2020