La regidoria de Cooperació i la Casa Flors Sirera continuen treballant en línia

L'Ajuntament s'ha adherit al manifest de la Confederació de Fons de Cooperació i continua recollint les inquietuds del sector a través del Consell Municipal de Solidaritat

Seguiment de les xarxes de cooperació a través d'Internet
Seguiment de les xarxes de cooperació a través d'Internet | AjM
Redacció
08 de juny del 2020
Actualitzat a les 10:18h
La feina de la Regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, així com la de la Casa per la Pau i la Solidaritat Flors Sirera, s'ha vist alterada per la situació d'excepcionalitat provocada per la Covid-19. De la mateixa manera que la gran majoria d'equipaments municipals, la Casa Flors Sirera ha hagut de tancar les portes provisionalment per raons de salut pública.

Tot i això, la feina de sensibilització per la justícia global i l'educació en valors no s'ha aturat. Especialment en aquest context, afloren els reptes del segle XXI i la interconnexió entre la nostra realitat i la situació a la resta de països. Als motius ètics per millorar les relacions internacionals, s'hi afegeix la consciència del destí conjunt com a humanitat.

En aquest sentit,la Regidoria de Cooperació troba imprescindible continuar treballant en dues direccions interrelacionades: l'educació en valors i el compromís del nostre municipi en millorar la justícia social, tant en clau local com internacional.

Càpsules d'educació en valors des de la Casa Flors Sirera

Durant el confinament, la  Casa Flors Sirera està reforçant encara més el compromís amb l'educació en valors en clau de ciutadania global. Per aquest motiu, l'equip d'educació ha preparat setmanalment material educatiu que aporta recursos virtuals,  tant en clau d'activitats per compartir en família com en l'àmbit formatiu, que potencien una mirada de crítica constructiva sobre el context internacional. 

A través de les xarxes socials, Facebook i Instagram, l'equip de cooperació ha elaborat diferents materials adaptats i dividits en dues temàtiques. En primer lloc, partint dels temes que es treballen habitualment des de la Casa, s'han elaborat vídeos que de manera pràctica i didàctica conviden a  posar en pràctica  jocs cooperatius, relaxacions,  revisar els hàbits de consum o qüestionar-nos sobre les nostres idees sobre pau, conflicte i la mirada sobre altres països.

D'altra banda, s'han elaborat materials per donar a conèixer projectes de solidaritat internacional prioritzant donar veu als seus protagonistes. En aquest context difícil, no podem obviar que, als països amb més feblesa democràtica i socioeconòmica, la repercussió en la població està sent duríssima. Així, s'ha donat a conèixer la feina de Salvamento Marítimo Humanitario als camps de refugiats de l'illa de Quios; la defensa dels Drets Humans a Hebrón de Badee Dwaik, president de Human Right Defenders; la denúncia de Milena Flórez sobre l'entrada d'Hidroituango a Antioquia; o l'impacte de la Covid-19 a Oaxaca, amb les membres de l'Observatorio de los Derechos Humanos de los Pueblos.

Podeu seguir tots aquests materials a través de les xarxes: Instagram (perfil: @florssirera)Facebook (perfil: @casaflors.sirera).

El Consell Municipal de Solidaritat suma treball i compromís davant la situació internacional

El Consell Municipal de Solidaritat complirà aquest mateix any 25 anys de treball ininterromput a favor d'un model de cooperació transformador i que actua sobre les causes de les desigualtats. Per aquest motiu, durant la Covid 19, les diferents entitats han mantingut el contacte amb països per articular respostes davant la difícil situació dels col·lectius vulnerables i dels defensors i defensores dels drets humans.

A més de donar suport al treball de les entitats locals, l'Ajuntament de Manresa també ha mostrat el seu compromís per a treballar amb el conjunt d'institucions de l'àmbit de la cooperació a escala catalana i estatal a través de l'adhesió al ‘Manifest de Compromís per vèncer la Covid-19 en clau global' promogut per la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat.

La Regidoria de Cooperació i la Casa Flors Sirera conviden que aquesta aturada forçada per la Covid-19 es transformi en oportunitat per reflexionar sobre el model de societat que volem construir i replantejar les dinàmiques que aguditzen les desigualtats en l'àmbit local, però també a escala global. Davant la crisi social i econòmica que es preveu, és necessari posar al centre els Drets Humans per no deixar a ningú enrere i, en aquest sentit, tots —les institucions com a titulars d'obligacions i la ciutadania com a titulars de responsabilitats— hi tenim el nostre paper.