Les últimes detencions del franquisme a Manresa (octubre-desembre 1975)

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Portada del diari «Manresa» del 16 d'octubre del 1975
Portada del diari «Manresa» del 16 d'octubre del 1975 | Memòria.cat
Redacció
07 de juny del 2020
Actualitzat a les 14:52h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que tracta sobre les detencions produïdes l'octubre del 1975 de 25 militants antifranquistes de Manresa i Berga, vinculats a les Plataformes Anticapitalistes, el PSUC i CCOO principalment. Fou la darrera gran operació repressiva de la dictadura a la Catalunya central i va tenir un gran impacte social, incrementat pel coneixement de les múltiples tortures infringides per la Guàrdia Civil i el llarg empresonament de cinc dels detinguts que, després de passar per la presó de Manresa, van ser conduits a la Model de Barcelona.

Cal destacar el testimoniatge d'una trentena de persones entrevistades (víctimes, familiars i advocats) i la narració i anàlisi dels esdeveniments d'inici a fi. També s'hi publiquen una seixantena de documents, entre els quals un informe de la Guàrdia Civil que descriu amb detall el desenvolupament de les detencions a Manresa i l'expedient judicial del cas de maltractaments a Teresa Vilajeliu. Els documents procedeixen de diferents arxius i col·leccions particulars.

Les persones entrevistades són: Elisenda Alarcón, Antonio Alcaide, Josep Armengou, Joan Badia, Maria Lluïsa Batlle, Rufí Cerdan, Carolina Codinasaltas, Conxa Comas, Carme Cots, Josep Fuentes, Montse Garriga, Marcelino Iglesias, Ramon Majó, Mª Montserrat Margarit, Emili Martínez, Marga Martínez, Lluís Maruny, Josep Ramon Mora, Francesc Padullés, Jaume Pintó, Manolo Ramos, Rosario Ramos, Fancesc Sabrià, Joan Sala, Jepi Subirana, Montserrat Tarrés, Santos Valladolid, Marc Viader, Maria Teresa Vilajeliu, Sebastià Vives i Joaquín Vizcaíno.

Una altra de les aportacions rellevants del web és l'àudio del míting que el PSUC va celebrar a la Sala Loiola de Manresa el 3 de juliol del 1976, el segon acte polític d'aquest tipus que es dugué a terme a Catalunya. 

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/detencions1975
- Recerca: Joaquim Aloy, Jordi Basiana, Pere Gasol, Oriol Lujan i Jofre Padullés
- Redacció dels textos: Oriol Lujan Feliu
- Entrevistes: Joaquim Aloy, Pere Gasol i Jofre Padullés
- Transcripcions: Jordi Basiana i Aloma Vilamala 
- Gravació i edició de les entrevistes: Txell Casas, Dídac Garcia i Jorge Caballero
- Procedència de l'àudio del míting de la Sala Loiola: Emili Martínez Ballester