Espinàs i Manresa

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Josep Maria Espinàs, en una imatge de l'entrevista
Josep Maria Espinàs, en una imatge de l'entrevista | Memòria.cat
Redacció
06 de juny del 2020
Actualitzat a les 14:03h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que recull una entrevista a l'escriptor Josep Maria Espinàs (Barcelona, 1927) sobre la seva estada a Manresa entre els anys 1948 i 1949 per fer el servei militar a la caserna del Carme, com a alferes de milícies.

L'entrevista, d'una durada d'una hora, es presenta en 4 blocs:

- Records del servei militar (hi explica vivències viscudes a una caserna en estat “ruïnós”, les maniobres militars, una desfilada dalt d'un cavall, etc. Recorda, per exemple, que aquell hivern es va arribar a 12 graus sota zero i que per escalfar-se havien d'encendre un llumí en una palangana plena d'alcohol).

- Records i impressions de Manresa (la seva visió de Manresa i el Bages i a què es dedicava durant les seves hores d'oci a la ciutat)

- Manresans que va conèixer (Parla de Joaquim Amat-Piniella, Celestí Martí Farreras i Josep Tomàs Cabot) 

- Altres temes (la seva penya d'amics, els seus llibres i articles i l'entrevista que va fer a l'espia Garbo)

El web també inclou uns articles que Espinàs va publicar sobre Manresa i el Bages.  

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/espinas
- Autors de l'entrevista: Josep Alert, Joaquim Aloy i Pere Gasol
- Càmera: Dídac Garcia Martínez
- Disseny i edició dels vídeos:  Arnau Aloy
- Publicació: març del 2010