Documents inèdits del Convent de Santa Clara

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

El Convent de Santa Clara, a primers del segle XX
El Convent de Santa Clara, a primers del segle XX | Memòria.cat
Redacció
05 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:04h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que recull dues cròniques manuscrites, d'una gran rellevància històrica, redactades per les monges dominiques del Convent de Santa Clara de Manresa

La primera crònica és sobre els fets de la Setmana Tràgica (1909), que va comportar l'exclaustració de les monges durant 5 dies. El text traspua la seva angoixa en veure que els escamots revolucionaris ja havien començat a cremar esglésies de Manresa i descriu la sortida del convent i el refugi en cases de familiars i veïns. 

La segona crònica és el dietari de la comunitat religiosa entre els anys 1922 i 1958. S'hi parla de la seva vida interna: les celebracions religioses, les visites  de personalitats eclesiàstiques, les diferents obres de millora, la malaltia i mort d'algunes monges, les donacions de diners i béns mobles, etc.

El capítol més extens és el dedicat als fets del juliol de 1936, quan es veuen obligades també a sortir del convent i a refugiar-se en diferents cases, tret de quatre monges que s'instal·len a casa d'un capellà, que acabarà sent detingut pels revolucionaris. S'hi narra l'entrada al convent d'un grup armat i les destrosses que ocasionen. Finalment, s'explica el retorn a la normalitat el 1939, amb la recuperació d'una part de la documentació i dels béns. A partir del 1939 el dietari, que fins aleshores havia està escrit en català, serà redactat en castellà.

Aquests dos documents són molt importants no només per conèixer la història del convent sinó també la de Manresa. Al web, Marc Torras, director de l'Arxiu Comarcal del Bages, en fa una valoració històrica.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/conventsantaclara
- Construcció del web: Associació Memòria i Història de Manresa
- Documentació: Arxiu del Convent de Santa Clara de Manresa
- Transcripció dels documents: Marta Torra i Teresa Torra
- Publicació: maig del 2017