Memòria històrica

Trobada una nova fotografia de la famosa visita del president Macià a Manresa, el 7 de juny del 1931

Per assistir a l'acte commemoratiu de la celebració de les Bases de Manresa, que va tenir lloc al Teatre Kursaal

per Redacció, 5 de juny de 2020 a les 08:59 |
Francesc Macià al pati del Kursaal entre la multitud | Josep Marimon i Vidal
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diumenge farà 89 anys de la històrica visita del president Macià a Manresa per assistir a l'acte commemoratiu de la celebració de les Bases de Manresa, que va tenir lloc al Teatre Kursaal.

Al web La República a Manresa en un clic (1931-1936) de Memòria.cat hi ha una trentena de fotografies d'aquella jornada. Ara n'hi ha afegit una més, que ha estat trobada a l'Arxiu Nacional de Catalunya. L'autor és el fotògraf Josep Marimon i Vidal (Esparreguera, 1879 – Barcelona, 1942). A la fotografia es veu el president Macià, acabat d'arribar al pati del Teatre Kursaal, ple de gent. Memòria.cat té un curt de 39” de l'entrada del president Macià al Kursaal, enregistrat pel manresà Josep Arola i Romo.


Aquest acte es va plantejar com una trobada dels diferents sectors catalanistes d'àmbit nacional, hi van participar personalitats rellevants del món de la política i la societat catalana i tingué un notable ressò.

Acabat l'acte del Kursaal, el president Macià es va adreçar a l'Ajuntament on va descobrir una placa commemorativa de les Bases de Manresa. Després, Macià i l'alcalde Joan Selves i Carner van sortir al balcó i van pronunciar uns emotius discursos.


Al web “La República a Manresa en un clic (1931-1936) es pot trobar una àmplia informació d'aquest acte i documents, fotografies, retalls de premsa i àudios i vídeos de testimonis d'aquell dia històric.

 

Participació