La Seu de Manresa reobrirà a les visites turístiques aquest cap de setmana

La Basílica va tancar el 13 de març degut a la pandèmia i les misses es van reprendre amb l'entrada a la fase 1

Visita a la Seu de Manresa
Visita a la Seu de Manresa | AjM
Redacció
04 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:34h
El proper dissabte 6 de juny, la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa tornarà a obrir les seves portes a les visites turístiques després de quasi tres mesos tancada degut a la situació de crisi sanitària provocada per la Covid-19. 

La reobertura es durà a terme seguint totes les mesures de prevenció per garantir la seguretat de tots els visitants i del personal que hi treballa i també per evitar la propagació de la pandèmia. La normativa serà explícita en diversos suports per facilitar-ne la comprensió i contempla les següents pautes de conducta, seguint les recomanacions per a espais patrimonials que poden obrir a la fase 2 de la desescalada: 

- L'ús de la mascareta serà obligatori (per a majors de 6 anys) per accedir al temple. 

- Caldrà netejar-se les mans a l'entrada i a la sortida de l'equipament amb gel hidroalcohòlic. 

- Com a novetat, es facilitarà el pagament de les entrades i dels articles de la botiga amb targeta de crèdit o amb el telèfon mòbil. Fins ara no es disposava d'aquest servei. 

- S'haurà de mantenir la distància interpersonal de 2 metres entre persones que no formin part de la mateixa unitat familiar. 

- Totes les portes de l'equipament estaran obertes i no es podrà tocar el mobiliari ni seure als bancs de la basílica durant l'horari de visites. Els bancs estan marcats perquè els feligresos puguin asseure's als llocs assenyalats durant les celebracions litúrgiques. 

- S'haurà de seguir el recorregut recomanat per la persona encarregada de l'atesa al visitant. 

- S'oferiran fulletons informatius, però no es podran agafar directament, sinó que serà la persona d'atenció qui els donarà en l'idioma que es desitgi. Com a novetat també es podrà escanejar un codi QR que dirigirà directament al contingut sobre el patrimoni de la basílica en línia. 

- L'aforament de l'interior de la basílica estarà marcat per un màxim de 100 persones. A la sala de l'audiovisual hi podrà haver 10 persones simultàniament i la porta sempre estarà oberta per garantir-ne la ventilació. 

- De moment, els lavabos estaran tancats a les visites perquè no es podria garantir el nivell de neteja que la situació actual requereix. 

- El punt d'acolliment i la sala d'audiovisuals es netejaran diverses vegades cada dia per tal d'assegurar-ne la total netedat. 

Balanç dels mesos de Covid-19

La basílica va tancar a les visites turístiques el passat divendres 13 de març i a les celebracions litúrgiques dissabte 14 de març. Les misses es van reprendre el dilluns 18 de maig, seguint el pla de desconfinament del Govern segons el qual a partir de la fase 1 ja es podia tornar a celebrar l'Eucaristia. 

Aquests mesos s'han hagut d'anul·lar totes les visites de grups que es tenien concertades i també esdeveniments culturals diversos, com concerts, la formació de la Seu (que enguany havia de ser la tercera edició) o la recuperada tradició de l'Ou com balla al claustre de la basílica. 

Per fer una valoració de les pèrdues a nivell numèric que la basílica ha sofert a causa de la pandèmia es pot fer una analogia amb els visitants de l'any passat. El 2019, la Seu va registrar un total de 19.524 visitants i des del 13 de març fins al 6 de juny de l'any passat 5.183 persones van visitar l'equipament. 

Durant les setmanes de confinament el personal de la basílica ha seguit treballant a porta tancada i s'han fet propostes totalment novedoses com les misses en línia a través del nou canal de Youtube de la basílica, la presentació del nou web de la Seu o d'activitats com el punt de llibre de Sant Jordi entre d'altres. 

El futur proper de la basílica

Des de la gestió turística i cultural de la basílica s'estan preparant diversos actes i activitats de cara als mesos de juliol i agost que es podran dur a terme amb total seguretat sanitària. Cal recordar que el dia 15 de juliol es commemorarà el Mil·lenari de la redotació de la Seu a càrrec del Bisbe Oliba. En aquesta direcció, properament es presentarà un programa per celebrar aquesta data cabdal per a la basílica i per la ciutat de Manresa i també noves propostes de visites guiades i actes culturals. 

Per tant, mica en mica i en paral·lel a la desescalada s'espera recuperar l'afluència de visitants, sobretot locals i catalans, que vulguin descobrir la basílica gòtica del cor de Catalunya.